| Autor |
Wiadomość |
|
ex1
|
Tytuł: Norwegia - co warto zaobaczyć? Post: poniedziałek, 21 czerwca 2010, 11:00 |
|
|
|
Czołem.
planuję wakacje z rodzinką - padło na Norwegię :) planowany dystans to ok 3000 km po samej Norwegii. na północ nie będę się specjalnie wdzierał - chyba że przekonacie mnie że naprawdę warto. Jadę na przełomie lipca i sierpnia, na pokładzie będzie 3 dzieci w wieku 5-10 lat. czas od 7-14 dni. Nastawiamy się na obcowanie z przyrodą, łowienie ryb, i zwiedzanie podziwianie piękna natury. Zastanawiam się nad zwiedzaniem Oslo, Bergen i Sztokholmu? warto.? Zastanawiam się czy tez jest sens jechać aż pod Hitrę..?czy lepiej pokręcić na dole..?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
motoartur
|
Tytuł: Re: Norwegia - co warto zaobaczyć? Post: wtorek, 22 czerwca 2010, 22:56 |
|
|
|
moje typy z południa: pirekestolen, kjeragbolten, laerdal tunel, Bergen, fjord od Ardal do Hyllestad i lodowiec na północ od niego, oslo
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Sikorp
|
Tytuł: Re: Norwegia - co warto zaobaczyć? Post: środa, 23 czerwca 2010, 09:06 |
|
|
|
Moje typy z przed wielu lat w Olso: Bar2Be, Manhattan Pub, Baronen & Baronessen, cała Karl Johan Gate w nocy :mrgreen: A na serio zobacz wjedź sobie kolejką na Holmen Kolen, a nieco dalej powinna być dostępna wieża widokowa z której rozciąga się powalający widok na Oslo Fiord.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Slepy
|
Tytuł: Re: Norwegia - co warto zaobaczyć? Post: środa, 23 czerwca 2010, 09:12 |
|
|
|
Ex1 jakie masz plany co do noclegów, chcę z rodzinka zrobić trasę Kopenhaga-Oslo-Trontheim-Stockholm więc noclegi głównie w Szwecji - podobno znacznie taniej, masz już jakieś rozeznanie?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Norwegia - co warto zaobaczyć? Post: środa, 23 czerwca 2010, 10:04 |
|
|
|
Noclegi planuję głównie namiotowo - campingowe. z tego co Pamiętam to w norwegi można się też rozbijać na dziko.
campingów jest masę i nie powinno być problemu aby coś znaleść - jadę nieco w ciemno, bez żadnych rezerwacji.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Sikorp
|
Tytuł: Re: Norwegia - co warto zaobaczyć? Post: środa, 23 czerwca 2010, 10:14 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
motoartur
|
Tytuł: Re: Norwegia - co warto zaobaczyć? Post: środa, 23 czerwca 2010, 19:31 |
|
|
ja polecam drop-in kamping (przyjeżdżasz bez rezerwacji i rozstawiasz się gdzie chcesz między 7-24) http://www.ekebergcamping.no/ . usytuowany na wzgórzu z super widokiem na zatokę i centrum Oslo, do którego można dojść swobodnie na piechotę. jest już na terenie "centrum" oslo więc nie trzeba bulić myta za każdy wjazd do miasta. ps. nazwa prawie jak Erzberg Rodeo ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |