Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 04:23

Autor Wiadomość
 Tytuł: ognisko z dzikami??
Początkujący

czym kierujecie się w wyborze miejsca na nocleg (obóz) pod namiotem? czy miał ktoś kiedyś sytuacje że namiot odwiedziły jakieś dzikie zwierzęta np. dzik? nie byłem nigdy na żadnej dłużej wyprawie ale na pewno jeszcze w niejedna ruszę i to właśnie taką ze spaniem "na dziko" dlatego bardzo mnie to interesuje. Jesli miał ktoś jakieś ciekawe sytuacje to też chętnie posłucham:)

Tytuł: Re: ognisko z dzikami??
Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.pixellman.smugmug.com/Motorcycles
rafal87 pisze:
czym kierujecie się w wyborze miejsca na nocleg (obóz) pod namiotem? czy miał ktoś kiedyś sytuacje że namiot odwiedziły jakieś dzikie zwierzęta np. dzik? nie byłem nigdy na żadnej dłużej wyprawie ale na pewno jeszcze w niejedna ruszę i to właśnie taką ze spaniem "na dziko" dlatego bardzo mnie to interesuje. Jesli miał ktoś jakieś ciekawe sytuacje to też chętnie posłucham:)

W kraju w ktorym zyje -dzikow nie mamy ..ale mamy grizzly..niedzwiedzie czarne..wilki..karibu..kojoty..grzechotniki..zmije..losie itd
Przy wyborze takich miejsc -szczegolnie w miejscu w ktorym zyja niedzwiedzie nalezy zawsze pamietac o tym aby jedzenie trzymac szczelnie zamkniete
(niedzwiadki maja slaby sluch..ale wech maja doskonaly )..Zanim sie rozbijesz nalezy sprawdzic takie miejsce..Jesli zwierzyna przychodzi do takich miejsc to sa zawsze slady ich pobytu..odchody..(w przypadku dzikow zryta ziemia )..Nie trzymaj nigdy jedzenie w miejscu w ktorym bedziesz spal ..(czyli w namiocie )..
Zawsze staraj sie aby bylo w oddalonym miejscu od miejsc w ktorym jest rozbity namiot..Np..tam gdzie zyja misie straz parkow zaleca aby rozmieszczac to po trojkacie ..Czyli namiot ..nastepnie kilkadziesiat metrow dalej jedzenie i w trzeciem rogu kilkanascie metrow dalej ..miejsce w ktorym bedzie sie przyzadzac to jedzenie ..Pamietam swoja przygode z karibu ..gdy okazalo sie ze granica na Alasce pomiedzy USA a Canada byla zamknieta (sa miejsca w ktorych nie mozna przekraczac granicy po godzinie 8 wieczorem)..bylem zmuszony rozbic nakmiot na dziko ..Wczesnym rankiem uslyszalem odglosy zwirza..Modlilem sie do Pana Boga..oby
tylko nie byl to grizzly (byl to okres przed chibernacja w tym czasie slabe osobniki szukaja protein aby mogly przetrzymac zime)..po delikatnym otwarciu namiotu
zobaczylem w kolo stado karibu ..kamien z serca mi spadl ..Bylo to niezapomniane przezycie i przepiekny widok ..ja po srodku ..wschodzace slonce i karibu pasace sie na lonie natury ..:-))))

Początkujący

no to ładnie:) swoja droga musiałem szybko sprawdzić co to za zwierzę to karibu:D
dzięki beemer za odpowiedź, jak ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia, przygody albo coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie to ja dalej chętnie poczytam:)

Aktywny

Beemer, ciekawe doswiadczenia z ta granica, btw 8 mil w strone Chicken jest campground gdzie zawsze w sezonie jakies motki bazuja, zwiekszajac szanse jednostki na przetrwanie przy potencjalnej wizycie miska :) :) :)

O dzikach nic nie wiem, wiec nie zabieram glosu....

Z przed epoki motocyklowej na Dempster Hwy. zmuszony bylem koczowac w Jeep'ie czekajac
na pierwsza barke ,ktora miala nas przeprawic na druga strone Arctic Red River .
Krzyzowka Wilka z Husky o wyjatkowo paskudnym spojrzeniu ocierala sie o auto do rana,liczac na darmowe zarcie.
Musial nalezec do lokalnego trapera, najblizsze zabudowania byly ok. 50 km's na polnoc.

Ostatnio na kampie wstalem duzo wczesniej niz pozostala czesc ekipy.
Wbilem sie w zbroje,na zewnatrz ciemno,postanowilem pojechac na pobliska stacje po kawe.
Idac po cichu(w butach motocyklowych :wink: ),przesowam moto na wylaczonym silniku,
nie chcac zbudzic wspol uczestnikow.
Po chwili slysze glos sasiada (pytajaco) wypowiadajacego moje imie...
Odczekalem chwile ... zanim potwierdzilem w koncu mialo byc adventure :lol: :lol: :lol:

Generalnie jak namiot, to ostatni posilek gdzies po drodze-zadnych zaposow w poblizu
(oprocz wody/piwa :wink: )
Bear Pepper Spray i noz mysliwski poprawiaja samopoczucie.
Drink lub dwa w proporcji 50/50 uspakaja nerwy :) .

W przypadku niedzwiedzi ,nie ktore osobniki wabii zapach benzyny, co niekiedy
konczy sie powaznym uszkodzeniem motocykla.

Pozdrawiam.

Poeta forumowy

Ja osobiście bardziej staram się unikać dzikich ludzi niż dzikich zwierząt ;)

Początkujący

czosnek pisze:
Ja osobiście bardziej staram się unikać dzikich ludzi niż dzikich zwierząt ;)

słuszna uwaga:)
caltown boy pisze:
Ostatnio na kampie wstalem duzo wczesniej niz pozostala czesc ekipy.
Wbilem sie w zbroje,na zewnatrz ciemno,postanowilem pojechac na pobliska stacje po kawe.
Idac po cichu(w butach motocyklowych :wink: ),przesowam moto na wylaczonym silniku,
nie chcac zbudzic wspol uczestnikow.
Po chwili slysze glos sasiada (pytajaco) wypowiadajacego moje imie...
Odczekalem chwile ... zanim potwierdzilem w koncu mialo byc adventure :lol: :lol: :lol:

tą historię najlepiej chyba opowiadać w zupełnej ciemności ewentualnie podświetlać tylko twarz latarka żeby napięcie było jeszcze większe:D