Dzisiaj jest piątek, 4 września 2026, 14:55

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przedłużony weekend: tatry, pieniny, bieszczady
Honorowy bajkopisarz

Żonę wysyłam na małą wycieczkę i robi mi się wolny weekend, wiec siedzieć nie zamierzam, tylko sobie zrobię jeszcze jeden dzień wolnego i wyjeżdżę się póki można. Taką trasę wymyśliłem http://tinyurl.com/393pu4k. Przemyśl i okolice Zamościa to punkty odwiedzin rodziny. Pierwszy nocleg myślę zrobić gdzieś w Krynicy (ok 550-600km od domu), drugi dzień myślę zaczepić na obiad do rodziny w Przemyślu i pognać pod Zamość (drugi nocleg), ew jeśli będą zapowiadać marną pogodę pierwszego dnia, a lepszą na kolejne, to zmienię kolejność.
Pytanie do szanownego, doświadczonego grona jeźdźców :D - co ewentualnie zmienić na dole i przede wszystkim jak puścić trasę na górze, bo zupełnie nie wiem co tam można zwiedzać i zobaczyć. Mile widziane drogi gorszej kategorii z jak najmniejszą ilością puszek. Wszelkie rady mile widziane.

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 września 2010, 11:02 przez ArturS, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: Przedłużony weekend: tatry, pieniny, sudety
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.akcent.pl
"Na dole" uwzględniłbym wjazd w serce Beskidu Niskiego (Zdynia, Radocyna), drogi zdecydowanie niższej kategorii :-). Z tymi sudetami w tytule to żartowałeś?

Tytuł: Re: Przedłużony weekend: tatry, pieniny, sudety
Honorowy bajkopisarz

akcent pisze:
"Na dole" uwzględniłbym wjazd w serce Beskidu Niskiego (Zdynia, Radocyna), drogi zdecydowanie niższej kategorii :-). Z tymi sudetami w tytule to żartowałeś?

No poje.. mi się. Bieszczady miało być :oops: Poprawiłem. Posta pisałem akurat jak planowałem wyjazd w sudety :wink:

Tytuł: Re: Przedłużony weekend: tatry, pieniny, bieszczady
Honorowy bajkopisarz

Po uwzględnieniu tych dwóch wiosek na razie jest tak:
Dzień pierwszy: Zabrze->Tylicz (kima w pensjonacie)
Drugi dzień Tylicz->Przemyśl->.. jak dam radę to pod Zamość
Trzeci dzień - jeszcze nie zaplanowany.

Coś zmienić? Drugi dzień google wylicza mi na prawie 20h jazdy + dodać do tego postoje to się zrobi doba :lol: , więc może być, że wymięknę już w Przemyślu i na trzeci dzień zostanie mi najwięcej km, ale tam już bez krętych dróg. Mimo wszystko spróbuję drugi dzień normalnie przejechać, albo wydłużę pierwszą część trasy na tyle ile dam radę i będę szukał noclegu na szybko - byle nie jechać nocą, bo szkoda widoków. W piątek wyjazd z domu myślę w okolicy 4 rano, akurat w górach będę jak już się widno zacznie robić. KLE ma skromny zasięg na zbiorniku, więc biorę baniaczek 5l. Nie wiem co dalej :?: W sumie to tylko włóczęga po okolicy :wink:

Tytuł: Re: Przedłużony weekend: tatry, pieniny, bieszczady
Aktywny

u góry zmienił bym tylko jeden kawałek trasy,od Pacanowa kierował bym się na Wiślicę a z tamtąd na Kazimierze Wielką i Racławice a dalej do Miechowa i tak jak zaplanowałeś.Ten kawałek jest bardziej klimatyczny jesli idzie o traskę .Przejazd przez wsie drogami powiatowymi i gminnymi,troszkę przez wioski,lasy.
W Racławicach masz pomnik Głowackiego,mogiły kosynierów i kopiec Kościuszki,stara Willa,izba pamięci ufundowana przez śp.kpt.Kulera w szkole podstawowej.w wsi Pojałowice masz stary 300 letni dąb przy drodze na Miechów a obok niego zbiorowa mogiła Ofiar pacyfikacji wiosek prze Niemców,odwet za pomoc partyzantom z AK i POWR.
ogólnie polecam:)