| Autor |
Wiadomość |
|
mazby
|
Tytuł: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 16:52 |
|
Strona WWW: http://mazby.cba.pl
|
Witam, wprawdzie tyczy to BMW R 1150 RT i winno być w dziale... no właśnie gdzie? Więc wrzucam tutaj. Właśnie skończyliśmy 2 dniową sesję w garażu z motkiem Jurka i za jego przyzwoleniem publikuję poniższe fotki z krótkim opisem. Jurek jeździ DUŻO... czy 30.000 w sezonie to dużo ? dla mnie tak. Tak więc zainwestował w gaz. "Rafinerię" założył mu zaufany instalator i prócz ledwo wyczuwalnej "perfumy" nad ranem w garażu, wszystko działa bez zarzutu. [ img ]trochę rurek przybyło, ale pod szczelnym okryciem RTka nic nie widać. [ img ]całą sprawa zajmuje się maleńki łącznik przy wtrysku, który podaje gaz. Jurek zaprojektował dodatkowy kufer z 20 L. zbiornikiem (tankowanie 18 L.) za tylnym kołem. Na fotce kufer otwarty i zbiornik lekko zakurzony...po zamknięciu wszystko wygląda estetycznie, jedynie wymiana koła to była mała gimnastyka. [ img ]Sterowanie to maleńki przycisk przy zegarach. jeden klik i mamy gaz lub benzynę. Jeśli skończy się gaz to system sam przełącza na wachę. Zapłon na benzie. [ img ]Po dokładnym wyliczeniu , całość inwestycji zwraca się po 20.000km, czyli w jeden sezon. Aha! Najważniejsze. Motek chodzi na gazie bardzo dobrze, a raczej bez różnicy w przyspieszeniu i V -max. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 września 2010, 13:10 przez mazby, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
bandita
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 17:06 |
|
|
|
Niezła przeróbka. A jak wygląda spalanie na gazie? Mazby możesz wrzucić fotki jak wygląda ten "kufer" na gaz normalnie na moto?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Orzep
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 17:41 |
|
Strona WWW: http://teamleszcze.com
|
|
Uznanie za pomysl i wykonanie, oraz za ukazanie tego Ogółowi! Zastanawia mnie tylko jedna sprawa...moto pomykalo na oleju mineralnym, a wiadomo, ze ten pozostawia nagary(uszczelnienia)...Gaz słynie z tego, ze owe rozpuszcza! Prosiłbym o uaktualnienie funkcjonowania moto po jednym sezonie, czy znacznie wzrosl "pobor" oleju Pozdro Orzep
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adagiio
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 17:42 |
|
|
|
Kiedyś listonosze w centrum Romy jeździli skuterami 150 cm na gaz , butla była w schowku pod siedzeniem .
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mazby
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 17:46 |
|
|
bandita pisze: Mazby możesz wrzucić fotki jak wygląda ten "kufer" na gaz normalnie na moto? .... mówisz i masz!! chciałem Wam oszczędzić widoku bajzlu w garażu , ale skoro nalegasz... [ img ]To pomysł Jurka, Ja bym wsadził baniak do bocznego albo na tylne siedzenie. Orzep pisze: Prosiłbym o uaktualnienie funkcjonowania moto po jednym sezonie, czy znacznie wzrosl "pobor" oleju Pozdro Orzep mówisz i masz!! Jurek twierdzi , że robi na tym baniaku 300km... ( może ma więcej jak 15 L. ? , sprawdzę jak się dodzwonię do niego) ... jak dodać zbiornik paliwa RTka to wychodzi ładny zasięg! To wszystkie fotki jakie zrobiłem !
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 września 2010, 18:03 przez mazby, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Orzep
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 18:02 |
|
Strona WWW: http://teamleszcze.com
|
|
...no to konstrukcja jest alternatywa na "dalekie" wypady! POnad 500km na "jednym" tankowaniu?! :lol: Pozdro Łorzep
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Bartas
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 18:38 |
|
|
|
Czyli przy założeniu 15l bak i zasięgu 300km, to daje równe 5l gazu na 100km, co daje 10,80zł za każde 100km. Jaki jest koszt zamontowania LPG razem z robocizną?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Scareguy
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 18:44 |
|
Strona WWW: http://koniecznafizjoterapia.pl/
|
|
...i pytanie jak się moto spisuje na zakrętach z takim obciążeniem daleko poza kołem??
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
modjo
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 19:29 |
|
|
|
Jestem w szoku! :shock:
Pytanie czy to aby nie przerost formy nad trescia?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mazby
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: niedziela, 26 września 2010, 23:14 |
|
|
modjo pisze: Pytanie czy to aby nie przerost formy nad trescia?
nie jestem specjalnym entuzjastą gazu , ale nie rozumiem kwestii. Jeśli miałbym zapłacić na stacji 50% ceny paliwa to chyba niezła forma i konkretna treść. Co do zawieszenia tego z tyłu to też nie jestem ZA. Niemniej w 1 osobę jest OK, wali się na boki jak każdy RTek. Z bagażem i "plecaczkiem" nie próbowałem. Koszt instalacji był OK 1200PLN 2 lata temu. Można by było poprawić estetykę i upakowanie rurek. najzabawniejsze jest tankowanie... a raczej miny gości z obsługi stacji.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Floydoo
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: poniedziałek, 27 września 2010, 20:59 |
|
|
|
miny kolesi ze stacji LPG na pewno bezcenne :lol: :lol: zawszystko inne zapaplacisz karta...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jaqb z Kaszub
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: poniedziałek, 27 września 2010, 22:52 |
|
|
modjo pisze: czy to aby nie przerost formy nad trescia? jeżeli cała ta przeróbka jest zrobiona z lekkim przymróżeniem oka oraz pozostawieniem kilku złociszy w perspektywie przejechanych km to dlaczego nie?? co prawda umieszczenie zbiornika uważam za mało trafne, ale to tyle w temacie...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mazby
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: wtorek, 28 września 2010, 08:34 |
|
|
Jaqb z Kaszub pisze: cała ta przeróbka jest zrobiona z lekkim przymróżeniem oka oraz pozostawieniem kilku złociszy Jurek robi 30.000km w sezonie to ok. 1500 L. Czyli 6750 PLN oszczędza 3.375, czli moto za 12.000 zwraca mu się po prawie 3 sezonach. ... Jak dla mnie te "pare zlociszy" to niezła sumka...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jaqb z Kaszub
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: wtorek, 28 września 2010, 10:13 |
|
|
mam!! udało mi się upolować ten okaz!! 8)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Floydoo
|
Tytuł: Re: Moto na Gaz Post: piątek, 1 października 2010, 18:40 |
|
|
Jaqb z Kaszub pisze: mam!! udało mi się upolować ten okaz!! 8) a ja widzialem to cudo gdzies na YT jak mialo juz zamontowane swiatla liczniki itd 8) :D :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |