Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 17:18

Autor Wiadomość
 Tytuł: nowy vat
Początkujący

Od nowego roku będziemy mieć znowelizowane przepisy odnośnie odliczania vat (oczywiście będzie gorzej). Dotychczas od zakupu motocykla, który kupiony był na firmę, można było odliczyć cały vat, tak samo wyglądała sprawa paliwa do motocykla. Pewnie ustawodawca puścił to przez nieuwagę, ale w ustawie vatowskiej nie było definicji motocykla, a definicja pojazdu samochodowego była taka, że motocykl łapał się pod pełne odliczenie (dla zainteresowanych - "myk" polegał na tym, że nieszczelna była definicja maksymalnej ładowności). Czy może któryś z licznych adventure riderowców w swoim drugim życiu zajmuje się podatkami i wrzuci coś na forum, jak będzie wyglądał vat od paliwa od nowego roku?

Tytuł: Re: nowy vat
Poeta forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
a nie mówiłem?
https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f= ... &hilit=vat
jsz

Honorowy bajkopisarz

Sprawa jeszcze nie jest przesądzona http://www.money.pl/protest-vat/ I to się nazywa "przyjazne państwo"? Ja pier##lę, szkoda słów :evil: Nawet na blaszaki chcą zabrać możliwość odliczania VAT. Za chwilę wymyślą, że przedsiębiorcy to jednak nadal mają się za dobrze, że to złodzieje i partacze, więc należy im wprowadzić dodatkowy podatek za każdy przejechany kilometr :x O motocyklach jeszcze nic nie znalazłem, choć z godzinę wczoraj googlałem w tym temacie.

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.akcent.pl
Tym razem to już nie problem aut z kratką (motocykliści jakoś się przeciskali w niedoskonałościach przepisów), przemknęła mi informacja że prawo odliczenia VAT od paliwa dotyczyć będzie pojazdów powyżej 3,5tony. Tak więc nie tylko kombinator-motocyklista (dojazdy do klienta to znikomy procent jazd) ale dostawczaki zostaną pominięte. Piekarz będzie miał do wyboru- podnieść ceny produktu albo dowozić go dużą ciężarówką, ulice wielkich miast czekają na tę drugą opcję :(. Wszelkie zmiany podatkowe muszą być znane na miesiąc przed nowym rokiem podatkowym, jest już grudzień i nic nie wiadomo. Media informują o ...., nie będę pisał o czym, bo zacznie się długaśny wątek. Zainteresowani mogą świeżym okiem spojrzeć na ekrany i czołówki gazem wiodących mediów. It's the economy, stupid jak głosił pewien prezydent.
Żródło: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,8761019,Koniec_odliczania_VAT_dla_aut__z_kratka____jest_nowelizacja.html
Ustawa zawiesza też na okres dwóch lat możliwość odliczenia VAT od paliwa kupowanego do napędu samochodów o masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony. Chodzi np. o samochody, które co do zasady przeznaczone są do działalności gospodarczej, m.in. auta dostawcze spełniające określoną w ustawie definicję, samochody typu van czy minibusy.

Ostatnio zmieniony sobota, 4 grudnia 2010, 11:23 przez akcent, łącznie zmieniany 1 raz.

Takiemu nie podskoczysz!

zaczyna sie poszukiwanie pieniędzy...
nie wkurza mnie to tak bardzo, widząc wielkość dziury budżetowej,

wkurza mnie, jednak to że powinni zacząć od reformy finansów publicznych i administracji.... i to jest problem

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.televisor.pl
dlatego ja szybko kupilem samochod na firme jeszcze w tym roku bo coraz mniej mozna sobie odpisywac - paranoja.

Ja tylko powiem jedno - ida naprawde ciezkie czasy jezeli chodzi o gospodarke swiatowa, proponuje kupowac złoto bo moze sie okazac ze za poł roku to te zmiany w przepisach sa najmniejszym problemem przedsiebiorców.

Zadomowiony na dobre

Ci którzy mają fundusze na ulokowanie ich w złocie poradzą sobie, a co z pozostałymi?. Już teraz przestali kupować coraz tańsze motocykle (spójrzcie do działu giełda), wiosną nie zrobią ich serwisu, ciuszków nie kupią, relacji z wyjazdów też będzie mniej. Pozostanie przerzucić się na kopanie piłki na licznych Orlikach, co piszę z prawdziwym żalem. Gospodarka światowa wychodzi z recesji, w Europie następuje rzeź nicnierobiących nieudaczników (była Grecja, jest Irlandia, następni w kolejce Hiszpanie i Portugalczycy), a w publicznej dyskusji nie dopuszcza się myśli, że czeka to również Polskę. exi pamiętasz z września "jesienną ofensywę legislacyjną" rządu?, pamiętasz premiera w świetle kamer przeprowadzającego się do sejmu, by po gospadarsku pilnować posłów?, pamiętasz jakieś efekty tych działań, oprócz obowiązkowego przygotowania i dopięcia budżetu państwa?. Przy posiadaniu 100% władzy trudno będzie zwalić na opozycję wkładania kija w szprychy wozu z nazwą Zielona Wyspa, ale znając niedawną historię nie niemożliwe.

Bajkopisarz forumowy

jeszua pisze:

OK, a co od 2011 z VAtem od leasingu, który biegnie od 2010? Odliczamy do końca trwania umowy czy ciach? Chodzi o motocykle oczywiście.

Bajkopisarz forumowy

Dla mnie możliwośc odpisywania VAT-u na mootocykl jest niporozumieniem i oznaką choroby Państwa. No chyba, że ktoś jest dostawcą pizzy. Dlaczego inni, którzy nie prowadzą dzaiłalności są tego pozbawieni ? Przecież większość zakupionych motocykli nie służy do prowadzenia działalności gospodarczej.

Zadomowiony na dobre

Liczy sie prawo w czasie zawarcia umowy z tego co wiem.

Wo pisze:
jeszua pisze:

OK, a co od 2011 z VAtem od leasingu, który biegnie od 2010? Odliczamy do końca trwania umowy czy ciach? Chodzi o motocykle oczywiście.

Zadomowiony na dobre

Paweł pisze:
Dla mnie możliwośc odpisywania VAT-u na mootocykl jest niporozumieniem i oznaką choroby Państwa. No chyba, że ktoś jest dostawcą pizzy.

Odrobina wyobraźni, miałeś kiedyś przyjemność poruszania się po ulicach wielkich miast?. Wyobraź sobie powierzchnię niezbędną pod parking dla 100 interesantów którzy przybyli do pracy:
a/ samochodami, w tym duże sedany, kombi, 4x4
b/ skuterami, motocyklami
Dodaj do tego konieczność przygotowania odpowiednio przepustowych arterii komunikacyjnych. Powinieneś wiedzieć jaki jest poziom cen gruntu w centrach miast, warto więc zachęcić odpisem VAT przedsiębiorców (nie tylko ich!) załatwiających sprawy urzędowe do wybrania motocykla zamiast terenówki z kratką. Jak się zachęca?. Od styczniua będą zachęcani do wybrania min. 3,5 tonowych ciężarówek :shock: . Poszukaj w necie jak wygląda dojazd do pracy w Twoim zdaniem chorym Paryżu. A działalność gospodarcza z wykorzystaniem motocykla to nie tylko pizza i motokurierzy, pogoogluj np. za specjalistycznymi motocyklami udzielającymi pomocy sanitarnej, przewożącymi krew, narządy- to najbardziej spektakularne przykłady.
A Ci inni- nie mają odpisu VAT, ale jak mają grypkę to idą na zwolnienie, a przesiębiorca i ZUS im płaci chorobowe, zaś przedsiębiorcy w tej sytuacji zostaja w domu kurować się i płacą ZUSowi comiesięczną danię- przykład pierwszy z brzegu.

Bajkopisarz forumowy

akcent pisze:
Paweł pisze:
Dla mnie możliwośc odpisywania VAT-u na mootocykl jest niporozumieniem i oznaką choroby Państwa. No chyba, że ktoś jest dostawcą pizzy.

Odrobina wyobraźni, miałeś kiedyś przyjemność poruszania się po ulicach wielkich miast?. Wyobraź sobie powierzchnię niezbędną pod parking dla 100 interesantów którzy przybyli do pracy:
a/ samochodami, w tym duże sedany, kombi, 4x4
b/ skuterami, motocyklami
Dodaj do tego konieczność przygotowania odpowiednio przepustowych arterii komunikacyjnych. Powinieneś wiedzieć jaki jest poziom cen gruntu w centrach miast, warto więc zachęcić odpisem VAT przedsiębiorców (nie tylko ich!) załatwiających sprawy urzędowe do wybrania motocykla zamiast terenówki z kratką. Jak się zachęca?. Od styczniua będą zachęcani do wybrania min. 3,5 tonowych ciężarówek :shock: . Poszukaj w necie jak wygląda dojazd do pracy w Twoim zdaniem chorym Paryżu. A działalność gospodarcza z wykorzystaniem motocykla to nie tylko pizza i motokurierzy, pogoogluj np. za specjalistycznymi motocyklami udzielającymi pomocy sanitarnej, przewożącymi krew, narządy- to najbardziej spektakularne przykłady.
A Ci inni- nie mają odpisu VAT, ale jak mają grypkę to idą na zwolnienie, a przesiębiorca i ZUS im płaci chorobowe, zaś przedsiębiorcy w tej sytuacji zostaja w domu kurować się i płacą ZUSowi comiesięczną danię- przykład pierwszy z brzegu.

Proszę mnie nie pouczać nie wpływać na moją wyobraźnię skoro sam jej nie masz. Każdy ma prawo do wyrażania swoich opinii, dałeś już wystarczający popis braku tolerancji w kilku wątkach na tym forum. Zastanów się nad wyrażaniem swoich opinii. Nie pouczaj, nie atakuj innych ludzi za to, że mają odmienne zdanie niż ty a będzie ci lżej.
Bez poważania

Kuźaw kim ten gościu jest ???

Zadomowiony na dobre

Paweł, z całym szacunkiem ale ja nie widze niz obazliwego w poscie Akcenta, po co sie oburzać. ja takze uwazam ze likwidacja opdisywania vatu z motocykli jest złym rozwiazaniem.. Niech juz sobie skasuja ten Vat z jednosiadow, coz. Słabo jednak jest z faktem ze wlasnie kupilem pickupa do 3.5 tony czyli na kategorie B, i juz nie mogl normalnie traktowac tego pojazdu i odpisywac sobie kosztów. Cienko to jest i uderza w małe przedsiębiorstwa bo duze zawsze znajda sposoby obcinana vatu i podatku.

Jedenak nie marwie sie tym bo to drobiazg, ja sie bardziej przejmuje globana stutyacja rynkowa. Niech rzad poprawi np sytuacje konieczności płacenia VATu z faktury ktore nie sa zapłacone przez klienta. Czesto wiele firm ma przez to ogromne problemy finansowe. Nie ma narzedzi prawno finansowych które pomogłyby zmuszac klientów do płacenia na czas. Klapa na całęj linii.

Site Admin

Strona WWW: http://www.holan.pl
ciekawe jak zareaguje US jezeli argumentam bedzie: ze firma kupila dany model motocykla aby produkowac do niego czesci, nie wyobrazam sobie, ze zakwestionuja wrzucenie w takim wypadku go w koszty

Bajkopisarz forumowy

ex1 pisze:
zaczyna sie poszukiwanie pieniędzy...
nie wkurza mnie to tak bardzo, widząc wielkość dziury budżetowej,

No, zdazylem sie po zdaniu powyzej zbulwersowac i mi adrenalina podskoczyla ...

ex1 pisze:
wkurza mnie, jednak to że powinni zacząć od reformy finansów publicznych i administracji.... i to jest problem

... ale tu na szczescie sie uspokoilem :lol:

W tym rzecz: budzet to powinien byc jak najmniejszy, a dziure budzetowa (tak BTW: w konstytucji powinno byc zapisane, ze zadna wladza nie moze generowac deficytu, chyba ze w stanie wojny) powinno latac sie nie poprzez podnoszenie podatkow i innnych obciazen a poprzez obnizanie wydatkow panstwa.

Panstwo powinno byc minimalne: wojsko, policja, sady, min rzad. Do tego podatek poglowny i mamy za rok raj na ziemi. Nie ma pod. dochodowego, nie ma podatku VAT, akcyzy itp. Nie ma problemu czy motor to koszt i czy mozna od niego odpisac VAT. Setki tysiecy urzednikow (takze ksiegowych, doradcow podatkowych, prawnikow itp.) bedzie musialo poszukac sobie nowej roboty. I dobrze, bo generalnie nie produkuja dobr, ktore ktokolwiek tak naprawde potrzebuje i chce zakupic.

Opodatkowanie pracy - to nonsens sam w sobie jak sie nad tym glebiej zastanowiac. Podobnie CIT (koniec koncow wlascicielem firm sa os. fiz.). VAT to wymysl Fancuzow z lat 70 - jakos wczesniej go nie bylo i swiat mial sie dobrze.

Ostatnio zmieniony sobota, 4 grudnia 2010, 19:51 przez fundiver, łącznie zmieniany 2 razy.