| Autor |
Wiadomość |
|
misiekwr
|
Tytuł: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 10:16 |
|
|
|
Moja Tenere jest wciągnięta na środki trwałe, teraz chciałbym na firmę zakupić odzież motocyklową... Zdania na ten temat są podzielone. Mieliście okazję spotkać się bezpośrednio z Urzędem Skarbowym i wyjaśnić kwestię księgowania odzieży motocyklowej?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
berserkers
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 10:28 |
|
|
|
Jeżeli rozliczasz sie na normalnych warunkach ( nie ryczałt ) to strój motocyklowy możesz wziąść na firme.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
TomekWwa
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 10:37 |
|
|
|
Moja księgowa uważa ze jednak nie:(( Jej zdaniem zaksięgować mozna tylko motocykl i wyposażenie wymagane przepisami , czyli kask.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
berserkers
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 10:42 |
|
|
|
Najlepiej samemu zadzwonić do urzędu skarbowego i sie dowiedziec. Gdy ja miałem moto w firmie to moja ksiegowa odliczała także strój ( strój czyli kombinezon i buty motocyklowe ), ale może cos sie zmieniło.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jeszua
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 11:30 |
|
Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
|
|
nie ma jednoznacznej wykładni jsz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
fireman
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 11:39 |
|
|
|
Mam księgową dosyć przezorną :) i ostrożną ale nie było żadnych problemów z zaksięgowaniem całego wyposażenia na moto. Sądzę że to kwestia interpretacji przepisów.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 11:44 |
|
|
|
Panowie - to nie księgowe decydują o tym co można a co nie.
wykładnią są interpretacje urzędu skarbowego.
Odliczyć można wszytko.... z ubraniem motocyklowym jest problem taki, że nie jest wymagane przepisami ruchu drogowego, zatem zakup jego nie jest konieczny, a 2 że jest to ubranie, i tak jak na inne ubrania, jak np. garnitury koszule itd. nie ma zgody na ich rozliczanie....
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ron
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 12:09 |
|
|
|
...
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 stycznia 2011, 23:23 przez ron, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jeszua
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 14:29 |
|
|
|
wychodząc z założenia, że zakup klimy czy abs do auta też nie przynosi bezpośrednio przychodu, a jednak nie ma zastrzeżeń co do odliczenia takich kosztów - ja zakup ciuchów odliczam, jako że ich funkcją jest zapewnienie bezpieczeństwa podczas jazdy jsz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
misiekwr
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 14:36 |
|
|
jeszua pisze: wychodząc z założenia, że zakup klimy czy abs do auta też nie przynosi bezpośrednio przychodu, a jednak nie ma zastrzeżeń co do odliczenia takich kosztów - ja zakup ciuchów odliczam, jako że ich funkcją jest zapewnienie bezpieczeństwa podczas jazdy jsz mam podobne zdanie na ten temat. Teraz się tylko w tym przekonaniu utwierdziłem.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Devris
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: wtorek, 11 stycznia 2011, 12:56 |
|
|
|
Ja od 5 lat odliczam wszystko co z motorem związane. Do ciuchów i kasku jakoś nie miałem oporów. Natomiast ciekaw jestem czy odliczacie te wszystkie gadżety które jak wiadomo są nam niezbędnie niezbędne (tłumik przelotowy, roadbook, wzmocnienia wszelakie, dziwne amortyzatory itp).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: wtorek, 11 stycznia 2011, 13:02 |
|
|
|
jeżeli tylko masz uzasadnienie że roadbook jest Ci niezbędny do prowadzenia działalności to pewnie :D
....z tłumikiem nie widze problemu :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
TomekWwa
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: wtorek, 11 stycznia 2011, 13:38 |
|
|
Devris pisze: Ja od 5 lat odliczam wszystko co z motorem związane. Do ciuchów i kasku jakoś nie miałem oporów. Natomiast ciekaw jestem czy odliczacie te wszystkie gadżety które jak wiadomo są nam niezbędnie niezbędne (tłumik przelotowy, roadbook, wzmocnienia wszelakie, dziwne amortyzatory itp). Koledzy , nie mieszajamy dwóch różnych systemów wartości. Jedna rzecz co odliczasz i jak dlugo to robisz, a druga rzecz co WOLNO CI zgodnie z przepisami zrobic. Papier jest cierpliwy i nawet kilogram kokainy mozesz sobie wpisac i mieć latami w kosztach - do czasu pierwszej kontroli:)) Rozumiem, ze wszystkim nam chodzi jednak o sytuacje w ktorej dane zapisy ksiegowe da sie obronić w razie kontroli US. Ja podtrzymuje swoje zdanie, ze tylko wyposażenie wymagane przepisami może stanowić koszt uzyskania przychodu. Jasne ze wszelkie modyfikacje: tlumiki i akcesoria to częsci składowe motocykla więc jest OK. Ewentualnie mozna wpisywac odziez z logiem firmy ale to juz z innego tytulu : promocja i reklama. T-shirty itp a nie takie proste w przypadku kurtki motocyklowej za 2tys .
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jeszua
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: wtorek, 11 stycznia 2011, 17:39 |
|
|
TomekWwa pisze: Ja podtrzymuje swoje zdanie, ze tylko wyposażenie wymagane przepisami może stanowić koszt uzyskania przychodu. żebyś się nie zdziwił :roll: jsz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
TomekWwa
|
Tytuł: Re: księgowanie odziezy motocyklowej Post: wtorek, 11 stycznia 2011, 17:46 |
|
|
jeszua pisze: TomekWwa pisze: Ja podtrzymuje swoje zdanie, ze tylko wyposażenie wymagane przepisami może stanowić koszt uzyskania przychodu. żebyś się nie zdziwił :roll: jsz A dlaczego mam sie zdziwic?? masz jakies argumenty??
|
|
| Na górę |
Offline |
 |