Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 19:33

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dom - konstrukcja szkieletowa, z bala czy murowany??
Takiemu nie podskoczysz!

Wiem, że to 4um podróżniczo-motocyklowe, ale żeby w podróż ruszyć trza mieć skąd jak i też trza gdzieś wrócić... Poza tym 2oo też chciałyby sobie gdzieś nocować...
Ponieważ takiego przekroju ludzi różnych zawodów z olejem w głowie w całym necie ze świeczką szukać postanowiłem zapytać...
Ostatnio po głowie pałęta się myśl, co by z blokowiska uciec do własnego domku...
I tu pytanie: na jaką technologie się zdecydować: szkielet, bale, czy tradycyjna murarka?
Chciałbym aby dom miał 120-140m2 i koniecznie 5 sypialni, max 1 piętro, i garaż bez podpiwniczenia
Czy ktoś brnął już w tym dylemacie?? Pewnie jeszcze trochę paliwa w gaźniki popłynie, ale chciałbym sie przygotować merytorycznie...

Ostatnio zmieniony wtorek, 10 listopada 2009, 09:01 przez Jaqb z Kaszub, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: Dom - konstrukcja szkieletowa, z bala czy murowany??
Takiemu nie podskoczysz!

noo to pojechałeś ..:D

temat mocno z mojej branży, (zawodowo zajmuję się obrotem nieruchomościami)

- technologicznie mogę Ci tylko spróbować odpowiedzieć, różnice techniczne zapewne znasz.

postaram się opisać to co wiem na temat tych technologii

MUROWANY
- sprawdzona technologia
- bardzo trwały
- najmniej problematyczny w odsprzedaży
- w miarę łatwo o dobrych fachowców
- bezproblemowe mocowanie w ścianach
- długi okres budowy, schnięcia itp.
- każdorazowa zmiana wiąże się z kuciem
- dom dobrze trzyma ciepło, ale tez kisi powietrze, długo się nagrzewa i długo trzyma ciepło

SZKIELETOWY
- w polsce mało rozpowszechniona technologia
- ciężko o dobrych fachowców
- cena dobrego domu w tej konstrukcji, przekracza cenę domy murowanego
- bardzo krótki czas budowy
- bezproblemowe zmiany ścian itp.
- ciepła technologia(pod warunkiem dobrych materiałów) bardzo dobra wymiana powietrza, budynek bardziej oddycha
- konstrukcja mniej trwała od murowanego
- problemy z odsprzedażą
- pewne problemy z wieszaniem na ścianach

BALE
tutaj najmniej wiem, napiszę to co wiem

- drzewo jest dobrym izolatorem, zatem dom może być ciepły
- świetny, klasyczny wygląd budynku
- budynek na pewno świetnie oddycha
- mogą być problemy z odsprzedażą
- problemy z dobrymi fachowcami
- takie budynki pasują moim zdaniem tylko do miejsc nieco odludnych, nic takiego nie wpasowuje się w typowe osiedle domków, Będzie tam po prostu straszyć, lub wyglądać jak karczma :)

Aktywny

Jaqb z Kaszub pisze:
Wiem, że to 4um podróżniczo-motocyklowe, ale żeby w podróż ruszyć trza mieć skąd jak i też trza gdzieś wrócić... Poza tym 2oo też chciałyby sobie gdzieś nocować...
Ponieważ takiego przekroju ludzi różnych zawodów z olejem w głowie w całym necie ze świeczką szukać postanowiłem zapytać...
Ostatnio po głowie pałęta się myśl, co by z blokowiska uciec do własnego domku...
I tu pytanie: na jaką technologie się zdecydować: szkielet, bale, czy tradycyjna murarka?
Czy ktoś brnął już w tym dylemacie?? Pewnie jeszcze trochę paliwa w gaźniki popłynie, ale chciałbym sie przygotować merytorycznie...

Jako że to mój zawód mogę ci powiedzieć krótko - tylko w technologi murowanej .
W naszym kraju brak fachowców od kanadyjek , oraz problemy z dobrej jakości drzewem (czytaj wysuszonym do odpowiedniej wilgotności) . W systemach domów w technologi drewnianej występują problemy z pęknięciami na ścianach gdyż materiał ten ostro pracuje , stąd w stanach wszędobylskie tapety :evil: . Dom z bala -będzie dwukrotnie droższy niż murowany .
Znajomy posiadający własny tartak i suszarnię drzewa przy wigierskim parku , postawił dom murowany mając drzewo wiadomo w jakiej cenie jak się ma znajomych leśników :wink: .
Na moje pytanie czemu nie z drzewa stwierdził- te które jest u nas na Suwalszczyźnie to się na opał nadaje a nie na budulec

Aktywny

ciekawy temat :D , z tą konstrukcją domu to tak jak z wyborem motocykla :? Ja (z racji wykonywanego zawodu) mam do czynienia tylko z technologią murowaną i drewnianą (bale czytaj "płazy"). Proponuję zrobić 2w1 zrobić dom murowany i obłożyć go z zewnątrz balami :D ( dość często stosowana praktyka u nas). Jest jeszcze jedna kwestia jak wielką masz działkę i odległości od sąsiednich zabudowań. Przy budynkach murowanych odleglości to 4m (sciana z otworami - "okna") od granicy i/lub 8m od zabudowań sąsiednich (murowanych), Przy budynkach drewnianych zwieksza się te odleglość o 50% lub 100%. Np. między budynkami drewnianymi 16m, drewnianym i murowanym 12m, murowanymi 8m. Zawsze można impregnować ściany drewniane dodatkowo środkami zabezpieczającymi rozprzestrzenianie ognia ale jest to dość kosztowne. Musisz sprawdzić czy na tym terenie jest plan miejscowy i czy w nim czasem nie ma jakiegoś ograniczenia na budowę domów drewnianych (ułatwi Ci to sprawę). Jest jeszcze wiele innych przepisow, które pozwalają lub zabraniaja na lokalizację budynku w pewnych odległościach. Tak że wszystko dopiero przed tobą :D i wybór zależy do Ciebie :wink:

Takiemu nie podskoczysz!

Poproszę o opinie:
http://www.zielonedomy.com.pl/pliki/VI.htm

Aktywny

Jak tylko siegam pamiecia zawsze mieszkalem w "szkieletowcu" i za nic
nie chcial bym przeprowadzki do murowanego .
Z powyzszych odpowiedzi kolegow z branzy jasno wynika ,ze dom murowany
jest optymalnym kompromisem w polskich warunkach.

Co do zamieszczonego przez Ciebie planu ( wielkosc dzialki i wlasne zasoby
na pewno nie sa tu bez znaczenia) ,to IMHO zdecydowanie zainwestowal
bym w wieksze okna i" podniusl bym" go troche .
Jesli planujesz mieszkac 5 lat , lub wiecej ,na Twoim miejscu powaznie
rozwazyl bym podwujny garaz , niekoniecznie "przyklejony" do glownego
budynku.

Pozdrawiam

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.kapitanmisfit.ownlog.com
HEJ, to czas na mnie.

Moj wujek od lat stawia domy z bali.

http://www.stomasz.pl

Stawia je w polsce,norwegi,francji,kanadzie...na kaszubach tez.
Pare domow jego stoi na pomorzu. Po prostu wez namiary od niego na wlaciceli takiego i osobiscie pogadaj. Dowiesz sie ze zrodla czy warto czy nie.

Jedno jest pewne widzac jego fabryke i spewcjalistow ktorzy tam dziajaja i potem jak ten dom jest przez nich stawiany...to warto.

Po zatym w polsce nie stawia sie domow murowanych...bloczki i tynk to murowanie?

Ja polecam. Troche odmiany w tym nudnym kraju.

Ten pod ustka stoi. Masz blisko.

[ img ]

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.sailind.pl
Temat rzeka :D
Z własnego doświadczenia - murowany ( brak fachowców w innych technologiach lub zapora cenowa )
Sam mieszkam w domu murowano szkieletowym własnego pomysłu - jestem bardzo zadowolony, nie trzeba przejmować się mniejszą trwałością drewna - mit, impregnaty są dostępne szeroko.
Cała skandynawia jest drewniana ( Ameryka północna ) a klimat mają trudniejszy.
W polsce doskwiera nam jeszcze przekonanie budowy domu "do końca życia" i dostępność przedewszystkim murowanej technologii.

Mój dom marzeń - drewno, kamień i szklo.

Tak naprawdę lokalizacja często determinuje technologię - i równocześnie jest jednym z ważniejszych punktów w decyzji o budowie domu - powodzenia. :)

p.s. - wsiadasz na motek - kilka wycieczek i z obserwacji "jak ludzie mieszkają" wyciągasz wnioski - w moim przypadku - takie skrzywienie

Poeta forumowy

Murowany , sąsiad na przeciwko rok temu postawił kanadyjczyka tzw. firma oddała pod klucz.Od kąt się wprowadził ciągle ma jakieś problemy z wodą w piwnicy włącznie.
Sam byłem zwolennikiem tej technologi ,ale żywy przykład mnie wyleczył choć to z pewnością nie reguła.

Zadomowiony na dobre

Ojro pisze:
Murowany , sąsiad na przeciwko rok temu postawił kanadyjczyka tzw. firma oddała pod klucz.Od kąt się wprowadził ciągle ma jakieś problemy z wodą w piwnicy włącznie.
Sam byłem zwolennikiem tej technologi ,ale żywy przykład mnie wyleczył choć to z pewnością nie reguła.

Konstrukcja domu ( drewno lub ceramika ) nie ma nic wspólnego ze źle zrobioną izolacją wodną.
To tylko kwestia ekipy budowlanej - są tacy co i wode przypalą. :D

Takiemu nie podskoczysz!

Gdyby nie problemy z dostępnością fachowców którzy dobrze spasują szkielet, czy bale, to pewnie bym się nie zastanawiał - przecież te domy jeśli dobrze zrobione wytrzymują 50 lat i więcej - patrz ściana wschodnia...
Mam pytanie odnośnie wnętrza; jestem zagorzałym przeciwnikiem płyt kartonowo/gipsowych - jak wygląda wykończenie wnętrza domu szkieletowego lub z bala. Z czego są ścianki działowe?? Muszą być trwałe, bo mam w domu 3 małych terrorystów, do których bez paralizatora nie podchodź... :)

Poeta forumowy

danielindner pisze:
Ojro pisze:

Konstrukcja domu ( drewno lub ceramika ) nie ma nic wspólnego ze źle zrobioną izolacją wodną.
To tylko kwestia ekipy budowlanej - są tacy co i wode przypalą. :D

Wiem murowany też można zpieprzyć chodzi mi o to ,że facet siadł na minę bo trafił na psedo fachowców ,ale woda w piwnicy to nie jedyny problem o którym słyszałem ich przyczyną jest wykonawca ,a nie technologia.Gość chciał pod klucz to dostał ,ale jak się ustrzec przed taką traumą sam nie wiem????Pytanie raczej jak sprawdzić przyszłego wykonawcę jeśli zawodowo z budownictwem nie ma się nic współnego???

Zadomowiony na dobre

Co do wykończenia wnętrza i ścianek działowych - pełna dowolność.
Szkieletowe, lekkie karton-gips, drewniane i ceramiczne - konstrukcja.
Każdą ścianę możesz pokryć gipsem ( płytą ), boazerią - jeśli teroryści są zawźięci - możesz obić płytą OSB i na to gładź gipsowa lub tynk, nie wykluczając tapety.
Większość szkieletów wykończona jest OSB ( stan surowy ) - a potem co pan sobie zamarzysz. :D

Ważną sprawą jest instalacja elektryczna przy ścianie szkieletowej - zwłaszcza drewnianej - najlepiej peszel stalowy.

Zadomowiony na dobre

Ojro pisze:
Wiem murowany też można zpieprzyć chodzi mi o to ,że facet siadł na minę bo trafił na psedo fachowców ,ale woda w piwnicy to nie jedyny problem o którym słyszałem ich przyczyną jest wykonawca ,a nie technologia.Gość chciał pod klucz to dostał ,ale jak się ustrzec przed taką traumą sam nie wiem????Pytanie raczej jak sprawdzić przyszłego wykonawcę jeśli zawodowo z budownictwem nie ma się nic współnego???

"Pańskie oko - konia tuczy" - jeśli nie wiesz o co chodzi w poprawnym budownictwie - ważną osobą na budowie będzie kierownik budowy ( zaufany ) lub nadzór autorski projektanta.

A tak poza konkursem - jeśli gość zamówił dom pod klucz ( i nie tylko wtedy ) - to ekipa musi usunąć wady i zająć się ewentualnymi poprawkami - umowa.

Ostatnio zmieniony wtorek, 10 listopada 2009, 08:57 przez danielindner, łącznie zmieniany 1 raz.

Takiemu nie podskoczysz!

danielindner pisze:
Ważną sprawą jest instalacja elektryczna przy ścianie szkieletowej - zwłaszcza drewnianej - najlepiej peszel stalowy.

Że o co kaman?? :shock: Szczegóły proszę...