| Autor |
Wiadomość |
|
piwek
|
Tytuł: Trzymacz opony/szpaner Post: piątek, 11 listopada 2011, 22:11 |
|
|
|
Możecie wyjaśnić mi na czym polega dokładnie zadanie trzymacza opony?Walnęła mi ostatnio dętka i jutro zabieram się za to.Koniecznie szpaner/trzymacz zalecają zakładać.O co chodzi? Przy okazji ile dajecie ciśnienie do kostki z tyłu/ z przodu.teren i dojazdówka
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
micro
|
Tytuł: Re: Trzymacz opony/szpaner Post: piątek, 11 listopada 2011, 22:24 |
|
|
piwek pisze: Możecie wyjaśnić mi na czym polega dokładnie zadanie trzymacza opony?Walnęła mi ostatnio dętka i jutro zabieram się za to.Koniecznie szpaner/trzymacz zalecają zakładać.O co chodzi? Przy okazji ile dajecie ciśnienie do kostki z tyłu/ z przodu.teren i dojazdówka Zapobiega przesunięciu się opony względem obręczy, czyli w konsekwencji ścięciu zaworku dętki.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
johnmichael
|
Tytuł: Re: Trzymacz opony/szpaner Post: piątek, 11 listopada 2011, 22:28 |
|
|
|
Trzymacz (rim lock) Ma za zadanie trzymania opony względem felgi jeśli jeździsz na niskim cisnieniu. Stosowane w każdej maszynie wyścigowej (enduro/motocross/supercross/cross-country/sidecar cross). Znacznie utrudnia założenie opony. Stosowane bez względu na zastosowany wkład do opony. Mam na myśli dętkę lub musse(pianka). Jeśli jesteś kozakiem i dziczysz po torach i lasach to mozna się zastanowić nad tym. Jeśli rekreacyjnie/krajoznawczo bujasz się po polnych drogach to bym sobie darował.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
danek-dr
|
Tytuł: Re: Trzymacz opony/szpaner Post: sobota, 12 listopada 2011, 10:57 |
|
|
|
Nowsze obręcze są mocniej poząbkowane od wewnątrz rantu do jako takiego trzymania opony, ale i tak bym nie rezygnował z trzymaka. Widziałem już kilka zerwanych wentyli. Kiedy zrezygnowałem z niego na przodzie już na pierwszym wypadzie ściągałem koło i przekręcałem oponę bo ciągnęło wentyl.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: Trzymacz opony/szpaner Post: sobota, 12 listopada 2011, 16:21 |
|
Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
|
|
Tył 0,6 przod 0,8 więc bez trzymaka nie ma szans , wtedy opony dopiero mają przyczepność , latam na mussach też z trzymakami , kiedyś DiD stosował takie trzpienie z boku obręczy ( 3mm) ale odeszli już od tego... trzymak po przeciwnej stronie niż wentyl . Ściągając - zaczynasz od wentylka , zakładając kończysz na nim , a trzymak jest popuszczony i wciskasz oponę by weszła w środek obręczy ( nie może jej blokować ) przy zmianie nie trzeba go wyjmować wystarczy popuścić
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Trzymacz opony/szpaner Post: sobota, 12 listopada 2011, 21:10 |
|
|
|
Witam
Przy przedniej gumie lepiej kończyć gdzieś między szpanerem a wentylem. Jest węższa felga i trudniej wrzucić w rowek rant gumy ja w rowku jest akurat śruba. Nie przesadzać z dokręcaniem bo może pęknąć! Sam załatwiłem kilka. Mocno ale nie do oporu. I jak kupować to lepiej np. Talona niż jakiś no name.
Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: Trzymacz opony/szpaner Post: poniedziałek, 21 listopada 2011, 00:18 |
|
Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
|
|
| Na górę |
Offline |
 |