Dzisiaj jest niedziela, 6 września 2026, 10:19

Autor Wiadomość
 Tytuł: Powitanie z Warszawy, od razu z pytaniami....
Szara eminencja

Hej, witam na forum.

Jezdze wraz ze swoja narzeczona na chopperkach - VT1100 i VT600. Jeden w oryginale 23 latek, drugi custom-drag 15 latek ujezdzany przez partnerke. Staz na moto mamy niezbyt wielki, ale lubimy sobie podrozowac po Europie.
http://art-d.pl/moto/ - nasze relacje z wypadow.
Jednak plany na ten rok wykluczaja nasze klasyki, wybor na ten moment padl na wee-stroma. Stety-niestety nie dlatego, ze wywoluje we mnie przyspieszone bicie serca, tylko najnormalniej w swiecie jest chyba najlepiej pasujacym moto "do wykonania zadania".

W wakacje planujemy udac sie do US & A, tam kupic sobie 2 motongi i przeciac kontynent wzdluz i wszerz. Nie zamierzamy sie spieszyc 2-2,5 mies mniej wiecej. Dlugo kombinowalismy jaki moto bedzie do tego najlepszy. Naszych nam sie ciagac nie chce, ponadto wiaze sie to z wieloma problemami. Najbardziej prozaiczny jest taki, ze motocykle sa niezbyt ladowne, custom vt600 nie moze zabrac NIC - ew maly plecaczek dla raiderki. Ponadto sa to motocykle stare, niby nie zawodne, ale nigdy nic nie wiadomo.
Na naszych moto mozna jezdzic dosc wygodnie i relatywnie dlugo (robilismy przeloty po 600km, sam robilem 900) ale jest to dosc meczace, wymaga sporo uwagi i jezdzi sie wolno. Duzy shadow spokojnie do 130, ale juz custom 600-tka powyzej 100 jest bardzo, bardzo nie przyjemny.

No to byl pomysl wynajecia. Tam to najczesciej albo harry (nie, bo nie) albo gs - czy to 800-tka czy 1200. Inne oczywiscie sa, jednak te mocno sie rzucaja w oczy. Jednak ja nie lubie wydawac kasy na wypozyczanie, wole cos kupic...
Powstalo wielkie pytanie: CO?
Nie mamy zbyt wielkiego doswiadczenia, ja mam nakrecone z 60tys przez ostatnie 3 lata, narzeczona jednak tylko z 10-12tys i tylko rok doswiadczenia (w dodatku z wypadkiem na autostradzie we wloszech). Dlatego szukalismy czegos userfriendly i nie psujacego sie, w koncu jedziemy na obcy kontynent.

Wymyslilem sobie, ze kupie 2 dl650a w salonie, pojezdze, przyciagne do Polski. Jak sie spodobaja, to bede mial 4 motocykle. Jak nie to pojda "na rynek".

Pozostaje tylko pytanie: czy dobrze wybralem moto? O klasykach to moglbym dlugo rozprawiac na temat zalet i wad, ale na turystykach nie jezdzilem i sie na nich nie znam. Bazuje na tym co znalazlem w sieci.

Acha, nie, nie podobaja mi sie, sa paskudne, ale kurcze wygodne ;)

Tytuł: Re: Powitanie z Warszawy, od razu z pytaniami....
Takiemu nie podskoczysz!

moim zdaniem DL 650 to bardzo rozsądny wybór...
dla was.

spokojnie go załadujesz, dobra dynamika i ochrona przed wiatrem

motocykl bezawaryjny, świetnie nadaje sie na długie przeloty, w razie czego poleci też i szutróweczką
będziesz zadowolony! kto wie może nawet glazure sprzedasz :D hehe

Aktywny

Maćku witaj,

jeżeli chodzi o moto to ja bym sugerował:

Dżoda - gs 600

a dla Ciebie gs 1150 lub 1200

Do lata jeszcze sporo czasu więc będzie szansa na próbne latania :D

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.motowyzwania.blogspot.com
mikmac pisze:
Wymyslilem sobie, ze kupie 2 dl650a w salonie, pojezdze, przyciagne do Polski. Jak sie spodobaja, to bede mial 4 motocykle. Jak nie to pojda "na rynek".

Hehe... Maciek, jak już zasmakujecie z Dorotą "innego wymiaru", to czuje, że na rynek pójdą Shadowki... Kupuj więc to, czym będziecie chcieli latać po powrocie do kraju! Żeby nie być gołosłownym powołam się w tym miejscu na klasyka: "I tak wszyscy skończymy na turystykach..." :lol:

Szara eminencja

kurna zmienilem forum co by nowe mordki poznac a i tak dopadla mnie stara wiara ;) Emigranci za dyche ;P

Jamcio - latwo Ci powiedziec, kup beemwu... Jasne, tylko ja musze kupic 2. W polskim salonie ciezko sie zmiescic w 130tys.. Nie podolam. U hamerykancow sa te same propocje - za dwa wee dostane tylko jednego 12gs. Ponadto jest za duzy i za ciezki...i za szybko jezdzi.
Jest jeszcze inny argument - chce kupic dwa identyczne moto - jakos mi sie widzi, ze to i na trasie i w przyszlosci wiele ulatwi.

Podoba mi sie nowy transalp, ale recenzje go troche masakruja. W dodatku jakos tak wyglada na mniej turystyczny, chyba gorsza ochrona od wiatru i wszelkie kufry jakos gorzej do niego pasuja (optycznie).

Aktywny

mikmac pisze:
kurna zmienilem forum co by nowe mordki poznac a i tak dopadla mnie stara wiara ;) Emigranci za dyche ;P

Jamcio - latwo Ci powiedziec, kup beemwu... Jasne, tylko ja musze kupic 2. W polskim salonie ciezko sie zmiescic w 130tys.. Nie podolam. U hamerykancow sa te same propocje - za dwa wee dostane tylko jednego 12gs. Ponadto jest za duzy i za ciezki...i za szybko jezdzi.
Jest jeszcze inny argument - chce kupic dwa identyczne moto - jakos mi sie widzi, ze to i na trasie i w przyszlosci wiele ulatwi.

Podoba mi sie nowy transalp, ale recenzje go troche masakruja. W dodatku jakos tak wyglada na mniej turystyczny, chyba gorsza ochrona od wiatru i wszelkie kufry jakos gorzej do niego pasuja (optycznie).

czekaj cierpliwie jazd :lol: nie panikuj :lol:

Zadomowiony

Cześć Maciek...

Jarek ma chyba rację. Osobiście nie jeździłem na innych brzydalcacha ale wiem , że bełemwu to masakrycznie dobry sprzęt.
Witay tu (Troll :wink: )

Poeta forumowy

Witaj,
V-strom to bardzo dobre i niezawodne motorki. Długo myślałem nawet, że będę moim jeździł do emerytury ale spotkałem GSa.
Mój internetowy znajomy z USA - Ted jednym sprzętem nawinął ok 100 tys km po amerykach i wymienił go na drugiego, którego też nie oszczędza (www.perljam.net).
A jaki masz plan potem na te motki? Chcesz je sprzedać w USA, czy sprowadzić? Jeśli chodzi o v-stroma to na pewno nie musisz nic przerabiać w lampie i przeglad w PL dostaniesz bez problemu. Wynajem może rzeczywiście być sporo droższy na tak długi okres niż strata na odsprzedaży nawet przy założeniu, że oddajesz pierwszemu handlarzowi.

Szara eminencja

Allo Mciek :)
Ale się narobiło :)
Dl 650 to fajny motocykl, ładnie się prowadzi a i mocy mu nie brak :)
Ale mimo wszystko wcale nie jest mały, Czy Dżoda dobrze będzie się czuła na nim?
Mam kolegę z DL 650, mieszka na Tarchominie, jeśli chcesz możemy sie z nim umówić, Dżoda na spokojnie się przymierzy do niego :)

Takiemu nie podskoczysz!

Pół SHOC się tu zebrało jak widać...

Pozdrawia były właściciel Shadowki ;)

Aktywny

adam3911 pisze:
Mam kolegę z DL 650, mieszka na Tarchominie, jeśli chcesz możemy sie z nim umówić, Dżoda na spokojnie się przymierzy do niego :)

...piszesz oczywiście o motocyklu? :lol:

Szara eminencja

jamcio pisze:
adam3911 pisze:

...piszesz oczywiście o motocyklu? :lol:

Czytaj ze zrozumieniem... na motocyklu :-)