| Autor |
Wiadomość |
|
newbie007
|
Tytuł: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: czwartek, 28 marca 2013, 21:41 |
|
|
Witajcie, Do swojego KLRa montuje wyzsza owiewke z wersji amerykanskiej. Stelaz mam w miare ogarniety. Zostaje mi puste miejsce za owiewka. Jest go troche. Wywalem licznik seryjny. Mam juz Vapor'a od trailtecha ( http://trailtech.net/vapor.html ) i dashboard do niego ( http://trailtech.net/indicator_dashboards.html ) , oprocz tego chce tam przeniesc gniazdo 12v, dodac gniazdo usb, sterowanie manetami , dodatkowe ledy'y itd.. No i generalnie mam tylko problem z jednym. Z czego to zrobic? Mam aluminium, ale dosc grube (3mm) i ciezkie. A calosc z lampa bedzie skrecala, bo na sztywno nie lubie. Marzy mi sie carbon, ale czekam na wyceny, ale tanio nie bedzie z tego co mowia. Myslalem o plexi - dociac latwo. Mozna pomalowac od spodu, zrobic etykiety itd.. ale jakos tak mi ta plexa nie lezy. Cos przegapilem? Robil to ktos u siebie?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dziura
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: czwartek, 28 marca 2013, 21:53 |
|
|
|
Możesz przecież dać płytę z nieprzezrotystego "plajstyku" 8) Są cienkie, grube, gładkie i przetłaczane, kolorów do obe*****a. Poszukaj na alledrogo, jebaju, albo w sklepach dla modelarzy/majsterkowiczów. Ewentualnie, żeby być "profi", możesz płytę wykonac samemu. Koszt materiałów nie będzie duży, chyba że stawiasz komin z peryskopem. :wink:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: czwartek, 28 marca 2013, 21:56 |
|
|
|
Przezroczysty plastik? Plexi o ktorej wspomnialem?
Rzucisz jakims linkiem co miales na mysli ?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dziura
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: czwartek, 28 marca 2013, 22:34 |
|
|
A ło: [ img ]Można jeszcze sprawdzić w marketach budowlanych.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: czwartek, 28 marca 2013, 22:36 |
|
|
|
Czyli taka kolorowa plexy.
Trzeba by to tylko zmatowic, bo bedzie odbijac swiatlo i razic.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: czwartek, 28 marca 2013, 22:39 |
|
Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
|
Zrób ze szkła z żywicą , prosto ... znajdziesz wszystko co jest potrzebne w sklepie , nawet w Casto. , jak Ci to nie leży możesz próżniowo , robię teraz formę pod szkło lampy do ktm-a , są silikony , żywice , nawet z alu ... mozna wszystko jak masz kumację obróbki :) zobacz to łatwe ... Teraz są takie materiały że trochę pracy i masz super efekt , tu masz przejście od formy drewno i alu , przez silikon do "kopyta z alu , by potem próżniowo zrobić szybę z poliwęglanu . Ale można takie wypełnienie zrobić z ABS lub normalnie laminować . [ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ]
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
NEMO GS
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: czwartek, 28 marca 2013, 23:44 |
|
|
PIOTHRUS pisze: Zrób ze szkła z żywicą , prosto ... znajdziesz wszystko co jest potrzebne w sklepie , nawet w Casto. , jak Ci to nie leży możesz próżniowo , robię teraz formę pod szkło lampy do ktm-a , są silikony , żywice , nawet z alu ... mozna wszystko jak masz kumację obróbki :) zobacz to łatwe ... Teraz są takie materiały że trochę pracy i masz super efekt , tu masz przejście od formy drewno i alu , przez silikon do "kopyta z alu , by potem próżniowo zrobić szybę z poliwęglanu . Ale można takie wypełnienie zrobić z ABS lub normalnie laminować . [ img ][ img ][ img ][ img ][img]https://lh5.googleusercontent.com/- gM4z1eI2tUU/UVS0Ff0wuHI/AAAAAAAALCs/K0TKsCygyQc/s771/IMG_3935.jpg[/img] [ img ]ALE CZAD!!! - czym zajmujesz się na co dzień?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
igrek
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: piątek, 29 marca 2013, 07:21 |
|
|
|
hehe dźwiękiem
Piothrus no teraz to już pojechałeś na maxa, jak zrobiłeś tą formę z aluminium ? Opisz to troche dokładniej bo nie ogarniam i gdzie ci to później opryskali żeby zrobić plastik ? Jakie to koszta ?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: piątek, 29 marca 2013, 08:08 |
|
|
|
Piothrus Tak myslalem, ze sie odezwiesz -dzieki!
Formy calej, kopyta i reszty nie potrzebuje, bo to wyjatkowo prosty element jest. Czyli zywica + mata szklana.
Na instructables znalazlem cos tam, ale moze masz lepszy opis jakis?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: piątek, 29 marca 2013, 08:37 |
|
|
To prawda , zajmuję się dźwiękiem w filmach i serialach , to co mówią aktorzy i co słychać oprócz muzy to moja robota :) A wracając do formy , najpierw mozolnie wyciąłem ten element z płyty MDF ( to taki rodzaj drewna? który łatwo bardzo się obrabia , sprasowane wióry ) [ img ]następnie szpachlując i lakierując powstało to : [ img ]Ale to jest miękkie i delikatne , gdyby dał to do zakładu który próżniuje , zniszczyli by pewnie szybko , poza tym potrzebuję kilka sztuk by położyć obok siebie i z jednego przejścia mieć kilka szt . Poliwęglan tani nie jest , a godzina maszyny też musi swoje kosztować . Więc zrobiłem silikonową formę , sam się zdziwiłem jak łatwo i szybko poszło , ale silikon trzeba odgazować , czyli pozbyć się powietrza które w czasie mieszania dostaje się do wnętrza ... matka kumpla miała naczynie zeptera z pompką próżniową ... miała ... okazuje się że niemożna odciągać bardziej niż do czerwonej lampki , a to było za mało ... i pier.... koszty poznamy w niebawem :cry: Kupiłem specjalną żywicę do wyk. form z wypełniaczem alu , stąd mam to ostatnie kopyto które wygląda jak całe z alu , świetnie się obrabia , bo zawsze są jakieś skazy , ale papier 1200 kilka godzin i już masz :))) Właściwie nie trzeba daleko szukać zywica.eu i ntr.com ... przyślą do domu . Tyle że niestety trochę czasu i błędów było ... [ img ]Podobnie można zrobić w tym wypadku , osłonić wszystko folią spożywczą napchać plasteliny kitu gipsu glinki modelarskiej ukształtować , czyli masz idealny akceptowalny kształt z przetłoczeniami , co sobie wymyślisz , malujesz żeby było gładkie robisz konstr. na motocyklu prowizoryczną nawet z tektury uszczelnionej taśmą , tak by silikon nie uciekał w dół . Zalewasz , oczywiście musisz jakiś wypełniacz dodać , żeby nie kosztowała majątku , zdejmujesz laminujesz mata szklana albo carbon z żywicą i masz wypełnienie które łeb urywa , albo to samo na próżniówkę ... Ja znalazłem gościa który robi opakowania jednorazowe talerzyki i taki badziew jednorazowy , te el. tak się wykonuje . Rozciąga gość płachtę tworzywa ( w zal jaką ma dużą maszynę ) grzeje z góry kilkanaście sekund , opuszcza na kopyto dociska na krawędziach i odsysa powietrze , powstaje kształt zadany wcześniej :mrgreen: Tak powstają szyby do moich lamp ...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: piątek, 29 marca 2013, 09:17 |
|
|
To jeszcze jedna fota na święta :) wczoraj był Światowy Dzień Mycia Okien tym którzy przeżyli :lol: [ img ][ img ]
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: sobota, 30 marca 2013, 10:57 |
|
|
PIOTHRUS pisze: Bardzo ladne. Z czego zrobiles? Silikon jakis? Kolega kolegi na asp mial kiedys taka fajna pianke. Mieszalo sie jakies 2 skladniki i po chwili twardniala na tyle,ze nie wyplywala z pojemnika nawet jak sie do gory nogami ja odwrocilo, ale bylo na tyle plastyczne,ze jak sie przycisnelo reke to idealna forma postawala. Nie moge znalezc jak to sie nazywalo... :roll:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: Wypelnienie wysokiej owiewki - z czego? Prosba o rade. Post: sobota, 30 marca 2013, 16:20 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |