Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 09:30

Autor Wiadomość
 Tytuł: z jednego wydechu zimne z drugiego gorące..
Takiemu nie podskoczysz!

po ostatniej regulacji, w "nieautoryzowanym" serwisie mój motocykl osłabł i zaczął dławić się na niskich obrotach, do tego dochodziły strzały w tłumik przy zamykaniu przepustnicy. nie miałem zbyt wiele czasu przed wyjazdem do rumunii, pojechałem jak było. mocy i tak starczyło na wszystkie podjazdy... :)

zanim dotrę ponownie do serwisu na reklamację, postanowiłem się temu przyjrzeć (regulacja polegała na ustawieniu zaworów oraz gaźnika) po dobraniu się do układu zasilania, odkryłem że w pierwszym garze nie działa przesłona odpowiadająca za dopływ tlenu do silnika, tzn. nie przesuwa się przy ruchu manetką, dodatkowo jedna z linek rolgazu, jest mega luźna i nie cofa się. a gaz się zakleszcza.

w tym samym pierwszym cylindrze dochodzi też dosyć często do strzałów w gaźnik.
odkryłem też dziwną prawidłowość, z jednej rury, tej z pierwszego cylindra lecą chłodne, a nawet zimne spaliny, a z drugiej ciepłe, po rozgrzaniu silnika nawet gorące.

czy problemem może być np. świeca..? może pali tylko na jeden gar... ale nie brzmi jakoś specjalnie dziwnie.

co może być powodem takiej sytuacji..? radźcie.. :)

Tytuł: Re: z jednego wydechu zimne z drugiego gorące..
Prozaik forumowy

Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że:
1. Strzały w V-kach wynikają ze złej synchronizacji gaźników;
2. Temperatura spalin zależna jest od kilku parametrów, analizując Twoją sytuację nasuwają mi się następujące możliwości:
a) skład mieszanki - skoro nie ma regulacji okna dolotowego, przepustnicy, to nie ma mowy o właściwych proporcjach mieszanki;
b), c) ustawienie zaworów: luz i kąt wyprzedzenia otwarcia

Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
Szanowny panie kolego. Może różnica długości kolektora powoduje różnice temp. Czy aby bardziej gorące spaliny nie lecą z wydechy z tylnego gara?

Takiemu nie podskoczysz!

Pretor pisze:
Szanowny panie kolego. Może różnica długości kolektora powoduje różnice temp. Czy aby bardziej gorące spaliny nie lecą z wydechy z tylnego gara?

lecą... ale powiem Ci że wcześniej nie dostrzegałem czegoś takiego, różnica w temp. jest bardzo duża

Prozaik forumowy

Zależy to też kiedy sprawdzasz temperaturę spalin, czy zaraz po odpaleniu - tu długość kolektora może mieć znaczenie, czy w trakcie normalnej pracy czy też po katowaniu.
Skoro twierdzisz, że spaliny są zdecydowanie za zimne lub ewentualnie te drugie zdecydowanie za ciepłe, spróbuj określić temperaturę rur idąc od tłumików.
Biorąc pod uwagę temperaturę spalin to taka mała długość kolektora nie powinna mieć znaczącego znaczenia. Spaliny mają się schładzać w tłumiku, a nie w kolektorze.
Najlepiej oddaj w ręce fachowców co ustawią wszystko tak jak ma być, bo z reklamacją to ja już by nie poszedł, ciekawe co tym razem będzie działać odwrotnie?

Aktywny

ex1 pisze:
po dobraniu się do układu zasilania, odkryłem że w pierwszym garze nie działa przesłona odpowiadająca za dopływ tlenu do silnika, tzn. nie przesuwa się przy ruchu manetką, dodatkowo jedna z linek rolgazu, jest mega luźna i nie cofa się. a gaz się zakleszcza.

Nie wiem jak mam to rozumieć ale domyślam się że ta przesłona to przepustnica. Jeżeli jedna przepustnica sie otwiera a druga nie to na jednym garze jest za mało powietrza. Jeden gar ma dramatycznie inne warunki pracy niż drugi a co za tym idzie silnik pracuje nierówno. Nie znam tego silnika ale jeżeli niema tam żadnego drive by wire to przepustnica jest otwierana mechanicznie linką i pasuje przejrzeć czy się coś gdzieś nie rozczepiło albo linka nie urwała. Jak masz za mało powietrza to niema dobrej mieszanki paliwowo powietrznej a co za tym idzie nie spala sie wcale albo slabo sie spala i dlatego temperatura spalin jest inna.

Takiemu nie podskoczysz!

być może jest tak jak mówisz jest to przepustnica

[ img ]
na tym zdjęciu widać właśnie te 2 czarne zasuwy, pod nimi są też typowe motylki i one działają na linke napewno

zasuwy napewno nie działa to przez linke bo przy wyłączonym silniku nie chodzą

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.sanmarkos.pl
Ex. Mam prośbę. Napisz na spokojnie jakie są różnice w pracy gaźnika na jednym i drugim cylindrze. Jeśli zrozumiem problem, to może pomogę. Mogę Ci wysłać manual z opisem gaźnika CVRD 43.

Prozaik forumowy

Może ten garnek który się nagrzewa mocniej dostaje za ubogą mieszankę => wyższa temperatura spalania.
To by wskazywało na niewłaściwą regulację gaźników albo jakieś lewe powietrze (?)

Aktywny

Przepustnice to właśnie te blaszki poniżej i tylko one maja reagować na ruch manetką przy zgaszonym silniku. Opisz dokładnie jakie różnice w pracy gaźników widzisz a wtedy będzie łatwiej pomoc

Takiemu nie podskoczysz!

Pit_990S pisze:
Ex. Mam prośbę. Napisz na spokojnie jakie są różnice w pracy gaźnika na jednym i drugim cylindrze. Jeśli zrozumiem problem, to może pomogę. Mogę Ci wysłać manual z opisem gaźnika CVRD 43.

hymmm ja laik w temacie gaźników jestem straszny. musisz mi chyba zadac konkretne pytania.
różnicę którą ja wyłaĻałem to taka, że przy ruchu manetką tylko jednak przepustnica chodzi, ale motylki chodzą oba.
dodatkowo w tym zimnym często dochodzi do wystrzałów w gaźnik

przy okazji mam pytanie, za co odpowiada druga linka w rolgazie..?

wkleję kilka zdjęć (nie moich:)) może będzie łatwiej coś doradzić

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Prozaik forumowy

Druga linka w rolgazie odpowiada za powrót manetki do pozycji zero po jej puszczeniu.
Jak widać na zdjęciach na osi każdej przepustnicy są sprężyny. Pierwsza linka w momencie odkręcenia otwiera przepustnice i jednocześnie naciąga sprężynę. Kiedy "odpuszczamy" sprężyna pociąga drugą linkę i pozwala wrócić manetce do pozycji wyjściowej. Linka gazu jest tylko giętką linką aby zrobić na jedną trzeba by zastosować cięgno sztywne.

Czy blaszki (złote z np. ostatniego zdjęcia), na odstawionym silniku, podczas ruchu rolgazem, otwierają się równomiernie???

Takiemu nie podskoczysz!

Kastorcodex pisze:

Czy blaszki (złote z np. ostatniego zdjęcia), na odstawionym silniku, podczas ruchu rolgazem, otwierają się równomiernie???

dziś się upewnie, ale z tego co pamiętam z wczoraj to tak.

Prozaik forumowy

Kastorcodex pisze:
Druga linka w rolgazie odpowiada za powrót manetki do pozycji zero po jej puszczeniu.
Jak widać na zdjęciach na osi każdej przepustnicy są sprężyny. Pierwsza linka w momencie odkręcenia otwiera przepustnice i jednocześnie naciąga sprężynę. Kiedy "odpuszczamy" sprężyna pociąga drugą linkę i pozwala wrócić manetce do pozycji wyjściowej. Linka gazu jest tylko giętką linką aby zrobić na jedną trzeba by zastosować cięgno sztywne.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale u mnie jest tylko jedna linka sterująca przepustnicą i nie jest to cięgno sztywne - oczywiście rollgaz wraca do pozycji wyjściowej po 'odpuszczeniu' .
Może zastosowanie dwóch linek w SE jest kwestią sposobu poprowadzenia linki np. w jest ona pozakręcana i jest kłopot z powrotem siłą samej sprężyny :?: :?:

Takiemu nie podskoczysz!

nie wiem jeszcze czy dobrze dedukuję, ale zasuwka czarna o której pisałem, jest wraz z iglicą (tak mi sie wydaje)
skoro jedna z tych zasuw (wraz z iglicą) nie działa, znaczy że dostarcza tylko znikomą ilość paliwa...
tylko czemu się ona nei przesuwa? to działa jakoś podciśnieniowo..?