| Autor |
Wiadomość |
|
lasooch
|
Tytuł: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: piątek, 4 lutego 2011, 00:12 |
|
Strona WWW: http://www.svforum.pl
|
Tak się złożyło, że w najbliższe wakacje planujemy z moją lepszą połową 2-tygodniowy objazd po górach :) Przeczytaliśmy chyba wszystkie relacje z tamtych rejonów, jakie na forum kiedykolwiek zostały napisane, coś tam poszperaliśmy i mamy wstępny plan wyjazdu. Chcemy zacząć od Grossglocknera, zjechać na południe do Wenecji, później jezioro Garda, Sommeiller, Chamonix, Genewa, Lugano i powrót do domu. Oczywiście po drodze zaliczając tyle przełęczy, ile się tylko da ;) > MAPA <Z przyczyn ode mnie niezależnych, możliwe są dwa terminy wyjazdu: pierwsze 2 tygodnie lipca lub pierwsze 2 tygodnie sierpnia. No i w związku z tym, mam do Was Koleżanki i Koledzy kilka pytań :D Po pierwsze primo - jakich orientacyjnie kosztów możemy się spodziewać? Coś tam sobie mniej więcej skalkulowałem, ale ciekaw jestem jak te moje teoretyczne kalkulacje mają się do Waszych doświadczeń. Jedziemy w 2 osoby, na 2 tygodnie, pewnie pęknie ok. 5tys. km. Bierzemy namiot i sporo żarcia, chociaż jak nas sytuacja zmusi, to będziemy pewnie czasem spać pod dachem i stołować się w knajpach. Po drugie primo - jak jest z campingami? Raczej luźne czy w szczycie sezonu nie ma wolnych miejsc nawet pod namiot? Brzmi głupio, ale wolę się dopytać, po tym jak kiedyś w Jastarni z Bartasem szukaliśmy miejsca pod namiot przez kilka godzin. Albo camping pełny i nawet palca się nie wciśnie, albo nie przyjmują motocyklistów. I tak w kółko... ;) Z góry zakładam, że noclegi na dziko raczej odpadają. Znając mentalność ludów germańskich, to ktoś by nas momentalnie podkablował policji... Po trzecie primo - jak bardzo ciasno jest na przełęczach w tym okresie? Wiadomo, że jedzie się tam również po to, by cieszyć mordę na zakrętach. Ale pokonywanie zakrętów w towarzystwie 3 autokarów przed sobą i 12 camperów za sobą, to średnia przyjemność ;) Z góry dzięki za podpowiedzi :) Obiecuję odwdzięczyć się relacją, a moja pasażerka zapewni porządne zdjęcia :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
wenzel
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: piątek, 4 lutego 2011, 10:04 |
|
Rejestracja: poniedziałek, 5 października 2009, 11:48 Posty: 179
|
|
My pojechaliśmy ostatniego dnia lipca jeśli mnie pamięć nie myli. Wszystkie przytoczone informacje będą jedynie orientacyjne i subiektywne (ze względu na krótką pamięć) ;)
Jeśli chodzi o koszty to kempingi chodzą w cenie 10-20 euro. Co najlepszę, najtaniej było w Austrii ( i jednocześnie to były najlepiej wyposażone i czyste noclegi). W Austrii też nie było większych problemów ze znalezieniem czegoś do spania. Właściwie to tylko raz trafiliśmy na zupełny komplet i musieliśmy szukać czegoś innego (We Włoszech, super miejscówka przy wodospadzie). Nie mówie, że było pusto, ale zawsze się powinno coś znaleźć. Pod dachem spaliśmy tylko raz i wyszło nas to po 35 euro na osobę, ale niechiało nam się szukać niczego tańszego ( noc, deszcz, przedostatni dzień podróży, po autostradach, itd.) Knajpy da się przeżyć (szczególnie jak będziecie tam od czasu do czasu)
Jeśli chodzi o ostatnie pytanie, to Ci powiem, że w weekend jest rzeźnia. My byliśmy w niedziele na Grossglocknerze i było bardzo, ale to bardzo tłoczno. Po pewnym czasie człowiek już nawet nie chce pozdrawiać innych, bo ręka boli a motocykli więcej niż samochodów. Trochę mnie to przeraziło (myślałem, że tak będzie cały czas), ale potem wjechaliśmy na mniej popularne przełęcze, skończył się weekend i czasem byliśmy zupełnie sami na tych przełęczach. I to jest to :)
Będzie Pan zadowolony ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gompka
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: piątek, 4 lutego 2011, 10:19 |
|
|
nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie, ale podpowiem parę tras, które LOUIS proponuje na objechanie górek w tym rejonie: ALPYTRENTINO
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
lasooch
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: sobota, 5 lutego 2011, 10:30 |
|
|
|
Dzięki za info :) Jeżeli ktoś z Was jeszcze w podobny terminie zjeździł alpejskie przełęcze, to nie krępujcie się, chętnie poczytam :lol: A mapki już przeglądam, zaraz zobaczymy co ciekawego Louis ma do zaproponowania :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Hellriser
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: sobota, 5 lutego 2011, 11:08 |
|
|
|
W okresie początek lipca byłem w Chamonix i okolicach Gardy parę razy. Nigdy nie było problemu ze znalezieniem noclegu. Nad Gardą w miejscowości Torbole jest fajny camp nad samym jeziorem 45.873974,10.866895 . W trakcie pobytu w Chamonix spałem zawsze na tym samym campie w Les Bossons Camping Les Deux Glaciers fajna miejscówka i widywałem często motocyklistów, właścicielka mówi dobrze po angielesku.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
lasooch
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: sobota, 5 lutego 2011, 11:12 |
|
|
|
A wjeżdżałeś może na Aiguille Du Midi? Ja tam byłem w marcu i kolejka do kas była skromna, kilka minut czekania. Ciekawe czy w szczycie sezonu nie jest tak jak z wjazdem na Kasprowy, że czeka się kilka godzin...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Hellriser
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: sobota, 5 lutego 2011, 11:19 |
|
|
lasooch pisze: A wjeżdżałeś może na Aiguille Du Midi? Ja tam byłem w marcu i kolejka do kas była skromna, kilka minut czekania. Ciekawe czy w szczycie sezonu nie jest tak jak z wjazdem na Kasprowy, że czeka się kilka godzin... Wjeżdżałem ale przy kolejce byłem o 7:00 rano i wjechałem pierwszą kolejką bez zbędnego oczekiwania. Ale fakt jest taki że w tym okresie jest bardzo dużo turystów w Chamo szczególnie z Japonii.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
BMW_RIDER_GS1150
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: sobota, 5 lutego 2011, 23:02 |
|
|
Witam, wybieramy sie do Szwajcari na poczatku wrzesnie wraz z zona. Bardzo chetnie bede sledzil watki tu sie pokazujace lecz sam chcialbym zaproponowac pomocna literature. Ksiazka uznanego przez wielu za Krola - John Hermann. Nie czytałem ale napewno zapoznam sie z ta ksiazka juz niebawem. http://www.mapsman.com/store/product.php?id=484Jesli ktos ja czytał bardzo chetnie poznam recenzje i opinie.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Wo
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: sobota, 5 lutego 2011, 23:41 |
|
|
siemanko, radziłbym Wam odpuścić sobie Wenecję w lipcu, przerabiałem to dwa lata temu - jakaś masakra, w sensie mnóstwo egzaltowanych amerykańskich turystów, b.głośno, może być parno i upalnie - trudno poczuć coś po co przyjechałeś. W lipcu, sierpniu - chała! Polecam rozbić pierwszy obóz we Włoszech na campingu w Cortinie http://www.campingolympiacortina.it/eng/index.html, jakieś 3km na północ od centrum miasteczka. Płaciliśmy za namiot 2osoby, 2 motki ok 25€. Bardzo fajna miejscóweczka, idealnie nadaje się jako baza wypadowa do ósemek po Dolomitach, w kierunku Bolzano, bądź granicy słoweńskiej. Dalej warto pociągnąć nad Gardę, polecam wjazd przez góry od zachodniej strony. Za miejscówki B&B płaciliśmy ok 50€ ze śniadaniem/ 2 os. Ważnie, jeśli zamierzacie podróżować z namiotem przez Alpy, będzie Wam potrzebny młotek do śledzi (niewdzięczne podłoże), przedłurzacz i przejściówka do stacji energetycznej na campingu. PS. Ja bym nie brał żarcia z Polski. W Austrii jest chyba taniej.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
u-hu
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: poniedziałek, 7 lutego 2011, 19:38 |
|
|
lasooch pisze: Tak się złożyło, że w najbliższe wakacje planujemy z moją lepszą połową 2-tygodniowy objazd po górach :) lasooch a kolezanka sylwi jest zainteresowana?? bo jezeli "tak" to: 1 nie mam planow wakacyjnych ale mam wolne miejsce dla placaczka 2 zweryfikujemy czy kombinacja "wolna, poszukujaca, posiadajaca ciuchy motocyklowe i zajmujaca sie fotografia" w ogole istnieje
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
lasooch
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: wtorek, 8 lutego 2011, 01:28 |
|
|
|
u-hu - cholera wie jakie Ola ma plany na wakacje, w sumie mogłem zapytać, bo widzieliśmy się z nią w ten weekend :lol:
Wo - co do Wenecji, to w ogóle mnie tam nie ciągnie, ale kobita się uparła i raczej nie odpuści ;)
Dzięki za ostrzeżenia, rady i namiary na campingi, na pewno przydadzą się w podróży :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
darius
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: czwartek, 10 lutego 2011, 22:43 |
|
|
Sam zakupiłem i polecam "Alpy - 50 najpiękniejszych tras przez przełęcze" KlikNaprawdę fajna pozycja. Pozdrowienia, D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mazby
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: piątek, 25 marca 2011, 20:07 |
|
Strona WWW: http://mazby.cba.pl
|
Witam, traskę bardzo podobną zaliczyłem: http://www.mazby.one.pl/mazby/stronaglowna/report/apass/apass.htmlz moich porad: jeśli Wenecja to nie wjeżdżaj do W bezpośrednio bo jest problem z bezpiecznym zostawieniem moto z bagażem. Dość dobry jest pomyśl wjechania d na półwysep do Punta Sabbioni i tam zostawić mot na parkingu a do W promikiem. Alpy z dobrą mapą pogody: Wyż i tylko Wyż. ABSolutnie nie w weekend jak już koledzy wspomnieli.. pozdro
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
sebaso
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: piątek, 25 marca 2011, 21:40 |
|
|
Witam ja też mam zamiar zatrzymać się na tym półwyspie. Planuje pozostawić moto i graty na poniższym campingu: Camping Sonja Via Montello, 25, 30010 Cavallino-Treporti Venezia, Włochy +39 041 658404 www.camping.it pozdrawiam Sebastian
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
megakura
|
Tytuł: Re: Alpy i Dolomity - potrzebuję kilku porad :) Post: sobota, 26 marca 2011, 08:19 |
|
|
|
czesc w zeszlym roku, poczatek sierpnia, pojechalem z malzonka nad lazurowe wybrzeze, po drodze zachaczylismy jeziora como, lugano i maggiore. trasy piekne, mnostwo klimatycznych miescinek, widoki miod! okolice idealne na moto. w poblizu lugano jest tama "bonda". niestety mielismy potworne trudnosci ze znalezieniem miejsca na nocleg. objechalismy kilka miejscowek zanim wcisneli nas na camping i to tylko dlatego gdyz ktos nie dojechal. placilismy cos ponad 20 euro, dwie os + auto, bez namiotu. mi najbardziej podobalo sie jednak we francuskiej stronie alp, widoczki te same, ale jakos francja wydala mi sie bardziej swobodna. polecam w szczegolnosci jezioro serre poncon, St Croix i kanion verdun. sporo mozliwosci rozbicia sie na dziko. te miejsca, a nie np. passo stelvio, najbardziej utkwily mi w pamieci. jakbys byl zainteresowany to moge podrzucic jeszcze pare info na ten temat.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |