Dzisiaj jest niedziela, 6 września 2026, 02:55

Autor Wiadomość
 Tytuł: Otwieram działalność,Temat motocykle itp/opinie/pomoc w real
Zadomowiony

Po wielu przemyśleniach i próbach postanawiam otworzyć własną firmę o profilu motocyklowym(części,akcesoria,itp). Z racji chęci dogodzenia wszystkim chciałbym,żeby to było coś czego nie ma,albo przynajmniej było przyjazne dla innych.Dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc w realizacji tego przedsięwzięcia i podrzucanie ciekawych propozycji.Wrzucajcie swoje pomysły na asortyment,ciekawostki,które warto by uwzględnić.Czego najczęściej poszukujemy,a zwykle jest z tym problem.Przede wszystkim chcę się skupić na off road i turystyce.Jestem otwarty na współpracę.Chce nastawić się na pomaganie innym motocyklistom i mieć ZAWSZE najlepsze ceny dla nich.Poszukuję kontaktów z producentami,hurtowniami ........
Pomysł ten ma działać na początku na zasadzie sklepu inter,z czasem własny punkt.Miejsce Warszawa/okolice.
Z góry dzięki za zaangażowanie.
:idea:

Tytuł: Re: Otwieram działalność,Temat motocykle itp/opinie/pomoc w
Zadomowiony

moim skromnym zdaniem kazdemu nie dogodzisz...musisz wejść w określony profil, ew. markę. przede wszystkim musisz sam to czuć bo z musu ch... z tego będzie. jest wielu gosci, co chce kupić części do swoich moto i samemu je naprawić ale każdej części do każdego moto raczej nie zapewnisz. piszę bo sam o tym myślałem. jeżdżę raczej chinolami i na tym polu się udzielam i z racji tego, ze nikt tego nie chce naprawiać robi się samemu a więc części muszą skądś być. chociaż na ogół pasują od japonii bo to kopie. to że tu napisałeś to dobry pomysł, bo każdy (jak znajdzie chęć) ci napisze co go boli, potem to odfiltrujesz i jakieś może zwielokrotnione potrzeby pozostaną... ch..wo że kazdy poczyta i potem założy obok ciebie podobną firmę. przerabiałem to, chociaż w innej branży...a częśc ludzi z tego forum już się bawi w takie rzeczy to ci raczej nie pomogą bo konkurencja im nie potrzebna.

Zadomowiony

Dzięki za odpowiedź,zacząłem się tym martwić.Jakoś ludzie dziwnie do tego podchodzą.Ja chcę pomagać,a nie kantować innych.Chcę robić to co lubię i przy okazji mieć jakieś pieniądze z tego.
Oczywiście nie będę szedł w duży rozmach,skupie się raczej na kilkunastu,do 50 produktów konkretnych marek i akces.Dlatego poprosiłem tu obecnych o wsparcie,by kiedyś było nam łatwiej odnaleźć to czego najbardziej potrzeba.
Zobaczymy.
Dzięki za Twój czas.
Pozdrawiam

Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
To, że nie będziesz kantował ludzi to żadny patent na sukces. Raczej jak dla mnie oczywistość. Zadaniem handlu jest tanio kupić i drogo sprzedać tzn. uzyskać zysk. To też oczywistość. Zamykanie sie w wąskiej specjalizacji, targecie to w dzisiejszych czasach, na polskim rynku- samobójstwo. Powiem tak. Tutaj w tej branży jest trudno zarobić. Tak czy siak powodzenia;)

Poeta forumowy

Często spotykam się z dziwną sytuacją,że hurtownia która podpisze z tobą umowę sprzeda(to nie reguła absolutnie)towar Tobie po tej samej cenie co np.w swoim sklepie internetowym.Myślę ,że niestety zarobek na samej marży w dzisiejszych czasach to średni interes.Myślę,że handel z dodatkową usługą np.montaż,wymiana ma większe prawdopodobieństwo bycia.Powodzenia!

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.svforum.pl
Mój kolega właśnie po 3 latach zwinął sklep motocyklowy. Nie był w stanie oferować konkurencyjnych cen, ponieważ często jego ceny zakupu w hurtowni czy u importera były wyższe lub równe cenom sprzedaży detalicznej w innych sklepach czy na allegro. Przez pierwsze 2 lata funkcjonowało to jako sklep stacjonarny i sklep internetowy, w trzecim sezonie oprócz sklepu również jako serwis motocykli. Wokół firmy zawsze było głośno, były organizowane cykliczne imprezy, niestety nie wystarczyło.

Zadomowiony

Do czasu az ceny uslug sa jakie sa to raczej nie wroze sukcesu, marze na towarach w polsce to zazwyczaj 80 procent importer, reszta dealer. Wiec import samodzielny tak a sprzedaz towarow od hurtownikow to juz raczej jako uzupelnienie oferty.

Takiemu nie podskoczysz!

lasooch pisze:
Mój kolega właśnie po 3 latach zwinął sklep motocyklowy. Nie był w stanie oferować konkurencyjnych cen, ponieważ często jego ceny zakupu w hurtowni czy u importera były wyższe lub równe cenom sprzedaży detalicznej w innych sklepach czy na allegro. Przez pierwsze 2 lata funkcjonowało to jako sklep stacjonarny i sklep internetowy, w trzecim sezonie oprócz sklepu również jako serwis motocykli. Wokół firmy zawsze było głośno, były organizowane cykliczne imprezy, niestety nie wystarczyło.

hehe ogólnikowo jak u mnie. No to jeszcze mi roczek został.;) Przyznam się, że miałem interesy o wiele bardziej dochodwe;) Sukcesem jest mieć swój lokal w dobrym miejscu. Wtedy można jakoś działać.
W sumie to przykre, że wiele biznesów upada choć ludzie wkładają w to serce i pasje. No ale prawo rynku. No to odwieczne: RABAT dostanę? ;):)

Prozaik forumowy

Strona WWW: http://www.wirtuozizieleni.pl
wg mnie ważne jest, aby mieć bardzo szeroką ofertę. Zauważyłem na swoim przykładzie, że gdybym miał wąską ofertę, to po kilku miesiącach już mógł bym się zwijać. W ten sposób zawsze jest coś do roboty, mniej lub więcej dochodowe, ale jest. Ja porównuje się do osób ode mnie z branży, które mają 1/3 mojej oferty i trochę z radością muszę przyznać, że konkurencja musi się zwijać :D

Takiemu nie podskoczysz!

W dobie internetu, baaardzo szeroka oferta (z perspektywy sklepu) to nic nadzwyczajnego z perspektywy klikającego klienta. Innymi słowy, sklepy celowo zawężające swoją ofertę, nie są IMHO warte nawet jednego kliknięcia, a co dopiero wizyty "na pieszo". Wyjątkiem są oczywiście bardzo specjalistyczne sprzęty, ale jak rozumiem, nie o takich tutaj mowa.

Doskonale rozumiał to Detlev Louis (1919-2012).

Alternatywą, są wspomniane wcześniej usługi i klimat miejsca. Ten kierunek jest zdecydowanie mniej kapitałochłonny, co wcale nie znaczy, że wszystkim udaje się takie miejsca stworzyć.

Honorowy bajkopisarz

Może to zaduszkowe czarnowidztwo, ale ciemno widzę przywiązanie klienta do firmy, analizując moją strukturę zakupów. Od US poprzez Honkong, UK, Germanię, aż po bazar w Łodzi. Owszem staram się kupować w moim "osiedlowym" uniwersalnym sklepie, żeby mi go nie zamknęli (taka dalekowzroczna cierpliwość) , ale muszę chodzić dwa razy. Raz idę kupić, drugi raz po odbiór. Drogie rzeczy i specjalistyczne kupuję tam gdzie jest tanio - nawet u producenta, a montuję w serwisie.
Moim zdaniem jeżeli usługi to "nieinwazyjne". Znam sklepy, które się z usług wycofały. Koszty szkód wyrządzonych przy usługach (faktycznych czy wydumanych przez klientów) pogrążały jako takie wyniki sprzedaży.

Takiemu nie podskoczysz!

KGT pisze:
Może to zaduszkowe czarnowidztwo, ale ciemno widzę przywiązanie klienta do firmy, analizując moją strukturę zakupów. Od US poprzez Honkong, UK, Germanię, aż po bazar w Łodzi...

Dokładnie.

Swojego KaTa doposażałem głównie przez net (USA, Hong Kong, UK, Niemcy, Polska). Deflektor na szybę kupiłem od producenta z Afryki Południowej. :D

Z GS'em pewnie będzie podobnie, ale już na mniejszą skalę, bo kryzys za gardło trzyma. :(

Prozaik forumowy

Strona WWW: http://www.wirtuozizieleni.pl
trzeba też pamiętać, że sklep jaki kolega chce założyć, nie będzie sklepem pierwszej potrzeby. To jest minus. Jak kryzys wpadnie do nas, to najpierw dopada takie usługi. No i warto zakręcić się koło dotacji. Trochę wysiłku, a może dużo pomóc :)

Aktywny

Strona WWW: http://crf250l.pl
Sukcesem na pewno jest miec szeroki wybor towarow w niskich cenach. Niestety przy polskich importerach mozna zapomniec ze koncowy uzytkownik kupi cos lokalnie.

Przyklady mozna by mnozyc ale dosyc czesto ludzie kupuja np w Niemczech gdyz polskie sklepy "musza" na siebie zarobic - w efekcie nie zarabiaja nic, cenu maja nadal wysokie bo nie maja obrotu i tlumacza sie ze nie ma u nas runku...

A jak wyglada rzeczywistosc ?

1 sklep touratecha na cala polske. Umawiam sie ze bede w Poniedzialek specjalnie przymierzyc czy szyba Dieserto pasuje do nowego modelu. Potwierdzam mailowo ze bede. By mieli czas zdjac szybe z demo motocykla.
Przyjezdzam. Szyby nie ma na stanie, kolega wzial i wyjechal.
Podumali poogladali wiosek: powinna pasowac

Gdybym jechal bezposrednio z Warszawy to bym ich tam chyba zabil na miejscu.

Po powrocie mail do Touratech Niemcy. Odpisali nastepnego dnia ze niepasuje i pracuja nad nowa wersja.

To tak w kwestii uslug w PL.

Takiemu nie podskoczysz!

Jaki kryzys???? Nie wmawiajcie sobie kryzysu bo naprawdę przyjdzie;)
Co do cen sytuacja patowa. Mówicie, że ceny w Polsce wysokie. To fakt. Obniżyć nam nie wolno bo panuje zmowa cenowa. Jak obniżysz w necie to Ci importer rabaty zabierze. Z drugiej strony gdyby nie ta zmowa cenowa to pewnie ceny były by niskie ale o sklepach stacjonarnych moglibyście zapomnieć. Nikt by się nie utrzymał. No chyba, że sam będzie stał za ladą własneg sklepu.
Ja aby sprzedać kpl. opon za np. 1000 zł. muszę max na obydwu zarobić 100 zł. czyli mam 10%. W innym wypadku nie ma szansy aby konkurować z allegro czy mynetmoto.
Czasem mam wrażenie, że to wszystko nie ma sensu. Trwam w tym bo to lubię. Zapewne jak pasja i miłość do motocykli minie to zamknę lub sprzedam MC w diabły. ;)