| Autor |
Wiadomość |
|
Robas
|
Tytuł: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1200 Post: środa, 28 września 2011, 13:13 |
|
Strona WWW: HTTP://WWW.WGM.NET.PL
|
|
witam przymierzam się do kupna sprzętu KTM 990 adventure lub BMW GS 1200 potrzebuję jednak obniżyć wysokość siedzenia... czy macie jakieś namiary na niższe kanapy i zawieszenia do tych sprzętów? czy obniżenie zawieszenia o 3 cm ma duży wpływ na zachowanie w terenie w tych motocyklach?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 13:21 |
|
|
|
... a jesteś przekonany że jest taka potrzeba..? czasem po prostu trzeba się przyzwyczaić. do danej wysokości
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Robas
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 13:53 |
|
|
ex1 pisze: ... a jesteś przekonany że jest taka potrzeba..? czasem po prostu trzeba się przyzwyczaić. do danej wysokości mam 172 cm wzrostu w gs botykam czubkami palców a w 990 czubkiem jednej nogi więc sam widzisz... widziałem na allegro siedzenie do 990 żelowe zniżające o 2 cm, jeszcze do tego zawieszenie i byłoby ok
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 14:04 |
|
|
|
w KTM-ie spokjnie można go upuścić na lagach ze 2 cm.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Vlad
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 14:07 |
|
|
|
Jestem tego samego wzrostu i gs1150 jest dla mnie w sam raz, a jak trochę dłużej pojeżdżę na dr-z to gdy potem wsiadam na gs'a to mam wrażenie, że jest za niski. Tak jak pisał Ex1 - jest to kwestia przyzwyczajenia się. Ja osobiście w zawieszeniu bym nic nie robił, ewentualnie zmieniłbym kanapę na niższą (touratech, wunderlich lub rodzime firmy zajmujące się przerabianiem kanap), pozdrawiam
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Robas
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 14:24 |
|
|
|
ex1- zniży się 2 cm jeśli chodzi o kanapę, czy 2 cm na lagach? Vlad- trochę niepewnie czułbym się gdybym stanął na koleinie lub gdzieś w terenie na nierówności, nie dałbym rady go utrzymać z powodu słabego podparcia i pewnie często wyglebiłbym... 2 cm na półce i 2 siedzenie to pasowałoby :) teraz tylko pytanie który wybrać ale skłaniam się ku ktm :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
klos242
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 17:19 |
|
|
|
Mam 173 cm wzrostu i GSA i nie ma żadnego problemu mam tylko kanapę od zwykłego GS. Ja bym nie obniżał a na Ktm 990 będzie jeszcze lepiej bo wcale nie jest taki mega wysoki a ma węższą kanapę od GS. Jak zsiądę z jakiegoś wścieklaka to też GSA wydaje mi się niskie 8)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 19:46 |
|
Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
|
|
Miałem podobny problem w R-ce kupiłem siedzenie TT wersję low , i jest git :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 20:41 |
|
|
|
2 cm w lagach uzyskasz jak trzeba.
ale prawda jest taka że trzeba sie uczyć przeskakiwania z boku na bok. bo w terenie zawsze może podparcia zabraknąć. i to jest klu całej sprawy. tutaj też odradzam zamszowe kanapy, bo kleją dupsko tak mocno że cieżko przeskoczyć z jednej strony na drugą jak motocykl leci :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 21:50 |
|
|
|
pięcset razy była o tym mowa na forum ;)
W przypadku GSa są 4 możliwości: - opuścić na lagach - minus taki że to głównie korekta z przodu, z tyłu mniejszy efekt; - obniżana kanapa (albo akcesoryjna albo mniej wypełnienia - ja miałem to drugie od motomirka i dawałem radę); - zastosować tzw. kostki do obniżania (stałego skompresowania zawiechów) - dostępne np w katalogu Louis.; - zastosować amory z innego modelu np z RT -ale trzeba to robić z głową (poradź się mirasa).
Ja miałem NA RAZ rozwiązania 2 i 4 z powyższych i tak było słabo (mam 170), szczególnie w połączeniu z dużą masą motocykla. Sama wysokość nie przeszkadza jak jej połączenie z dużą masą. Ja to przerobiłem - doradzam lżejsze moto (może być równie wysokie).
KTM990 jest wyższy od GSa.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Robas
|
Tytuł: Re: obniżenie kanapy i zawieszenia KTM 990 adventure i. gs 1 Post: środa, 28 września 2011, 22:42 |
|
|
mario33 pisze: pięcset razy była o tym mowa na forum ;)
W przypadku GSa są 4 możliwości: - opuścić na lagach - minus taki że to głównie korekta z przodu, z tyłu mniejszy efekt; - obniżana kanapa (albo akcesoryjna albo mniej wypełnienia - ja miałem to drugie od motomirka i dawałem radę); - zastosować tzw. kostki do obniżania (stałego skompresowania zawiechów) - dostępne np w katalogu Louis.; - zastosować amory z innego modelu np z RT -ale trzeba to robić z głową (poradź się mirasa).
Ja miałem NA RAZ rozwiązania 2 i 4 z powyższych i tak było słabo (mam 170), szczególnie w połączeniu z dużą masą motocykla. Sama wysokość nie przeszkadza jak jej połączenie z dużą masą. Ja to przerobiłem - doradzam lżejsze moto (może być równie wysokie).
KTM990 jest wyższy od GSa. myślisz pewnie o gs 800 ale on jest chyba tej samej masy co ktm 990 i tak samo wysoki... te kostki chyba są najlepszym rozwiązaniem bo znalazłem coś takiego... http://www.suzi-rider.yoyo.pl/tech01.htmmasz jakieś dokładne namiary gdzie można je kupić?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |