| Autor |
Wiadomość |
|
mkor
|
Tytuł: Jakie moto na pierwsze dla 12 latka / 160 cm wzrostu? Post: wtorek, 6 grudnia 2011, 22:44 |
|
|
|
Witam. Syn mi rośnie i mam problem... Jakie moto mu kupić aby zaczął się uczyć? Ostatnio jeździł na pocket-biku i ma dużą przerwę w pomykaniu .. Oczywiście moto na wokół komina - nie na czarne.. Poradźcie coś.. :(
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Jakie moto na pierwsze dla 12 latka / 160 cm wzrostu? Post: wtorek, 6 grudnia 2011, 23:01 |
|
|
|
Ja sam zaczynałem na suzuki rmx50, nie dawałem rady wsiąść podprowadzałem go pod ławkę i z ławki, tak samo schodziłem. Potem jakoś jedną nogą stawałem siedząc. na udzie.
Teraz jest masa maszynek endurowatch z małymi silniczkami.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: Jakie moto na pierwsze dla 12 latka / 160 cm wzrostu? Post: wtorek, 6 grudnia 2011, 23:21 |
|
|
Kiedy mój syn skończył 12 lat, kupiłem mu skuter, ale uznał, że to nudne. Więc kiedy skończył 13 lat i zdał egzamin na kartę motorowerową dostał Rieju MRT 50. Bardzo sympatyczne moto, z blachami, więc mógł odwiedzać kumpli, jeździć na zajęcia, ale również do lasu i na okoliczne "tory". Poniżej fotka z pierwszej jazdy (jeszcze bez pełnego ekwipunku). [ img ]Polecam :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mkor
|
Tytuł: Re: Jakie moto na pierwsze dla 12 latka / 160 cm wzrostu? Post: środa, 7 grudnia 2011, 10:10 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Jakie moto na pierwsze dla 12 latka / 160 cm wzrostu? Post: środa, 7 grudnia 2011, 10:56 |
|
|
Nie mam co prawda syna wtym wieku tylko szwagrow (11 i 14lat), ale cos moge powiedziec :mrgreen: Zajezdzili kilka pocketow, jawka 50 ma 3 silnik, razem remontujemy duza jawe i raz po raz daje sie wiekszemu z nich przejchac KLRem. [ img ][ img ]I moja rada myslalm,ze moi juz umieja jezdzic, ale jak jeden z drugim wywinal figure na jawce to juz widzialem sie w wiezieniu.. :oops: Moi wymagaja naprawde ciaglego nazdoru na wszelki sprzecie kaskaderskim. Zostawienie ich na chwile samemu z maszyna jeszcze jakis czas temu grozilo katastrofa. Ale ucza sie bezpieczenstwa, obslugi i techniki i jest coraz lepiej. Jednak na poczatku chyba wszyscy (sam mialem :mrgreen: ) maja tryb mistrza i niezniszczalnosci. Ale zycie prostuje. Motur dla takich musi byc twardy, latwy w naprawie i z dostepnymi czesciami. Nie wiem czy akurat Romecik spelnia te wymagania. Chcialem tez cos podobnego nwoego na poczatek kupic i dobrze,ze nie kupilem. Teraz na warsztacie jest DT50 i mlodzi maja juz respekt, jakies pojecie o technice i obsludze i cos tam oleju pod kopula. Gdyby wsiedli na taki motur ten rok-dwa lata temu zle by sie to skonczylo - dla nich albo motura. Mlodziez ta jest dosc trudna, bo sytuacja w domu nie wesola, wiec nie wiem jak o sie odnosi do innych nastolatkow. Sorry za moralniaki, ale mi nikt nie powiedzial i pare razy zdrowo najadle sie strachu. Ile mnie kasty to kosztowalo to tez nie wspomne. :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Louis
|
Tytuł: Re: Jakie moto na pierwsze dla 12 latka / 160 cm wzrostu? Post: środa, 7 grudnia 2011, 10:59 |
|
|
mkor pisze: Chińczyka raczej odpuść, pogrzebiesz człowiekowi szacun w szkole. ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Fillord
|
Tytuł: Re: Jakie moto na pierwsze dla 12 latka / 160 cm wzrostu? Post: środa, 7 grudnia 2011, 16:04 |
|
|
Louis pisze: Chińczyka raczej odpuść, pogrzebiesz człowiekowi szacun w szkole. ;) Święte słowa. 8) Ja bym celował w Yamaha Dt 50 LC. obecnie nie ma na allegro, ale sprzęt godny. Silnik lepszy od minarelli, waży coś ok 80 kg a nie 100 jak inne. I jest niższy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
lukasz_vip
|
Tytuł: Re: Jakie moto na pierwsze dla 12 latka / 160 cm wzrostu? Post: środa, 7 grudnia 2011, 18:57 |
|
|
|
Mam brata w wieku aktualnie 17lat. Od małego uczony jeździć: po kolei były: motorynka, Simson S51 i SR50, Yamaha DT80LC2 i teraz Yamaha DT125. Czasami dosiada mojego LC4 i młody, że tak powiem potrafi zpierd*** ;]
Na początek kupiłbym DT50R.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
simer
|
Tytuł: Re: Jakie moto na pierwsze dla 12 latka / 160 cm wzrostu? Post: wtorek, 13 grudnia 2011, 19:18 |
|
Strona WWW: http://www.mongoliachallenge.manifo.com/.
|
|
kup mu pompe do gnoju jakiego rm 125 :) albo kx :) nauczy sie jezdzi :) jak mu kodów na niesmiertelność nie brakuje:D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |