| Autor |
Wiadomość |
|
Agnes
|
Tytuł: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: niedziela, 6 marca 2011, 19:50 |
|
|
Chłopaki i dziewczyny :) polecam wam couchsurfing!! Couchsurfing – co to jest? Couchsurfing jest niezwykłą formą zawiązywania znajomości z ludźmi zamieszkującymi na całym świecie, którzy dzięki swojej życzliwości ułatwiają sobie nawzajem podróżowanie oraz zwiedzanie świata. Termin couchsurfing dość trudno przetłumaczyć na język polski. Wśród grupy zajmującej się tłumaczeniem zrodził on wiele kontrowersji. Wydaje mi się, że na razie postanowiono zostawić angielską wersję słowa, a najbardziej trafnymi odpowiednikami są „kanaposurfing” czy też po prostu „poszukiwanie kanapy.” STRONA ; http://www.couchsurfing.org/index.html :!: A tu inna stronka : http://www.wiadomosci24.pl/artykul/couc ... 29274.htmlUDANYCH PODRÓŻY !!!!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rzoov
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: niedziela, 6 marca 2011, 21:16 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
johnmichael
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: poniedziałek, 7 marca 2011, 01:29 |
|
|
|
Przerabalas juz ten temat, czy tylko o ty czytalas?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
yeuop
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: poniedziałek, 7 marca 2011, 10:21 |
|
|
|
Bawie sie w to i naprawde swietna sprawa. Niedawno mialem u siebie pare z Francji i goscia z Anglii.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Agnes
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: poniedziałek, 7 marca 2011, 19:31 |
|
|
|
Ja dopiero w parę dni temu się zalogowałam i właśnie czekam na gości z Niemiec . Ja też już napisałam o prośbę o nocleg i dostałam pozytywną odpowiedz teraz tylko dogadanie terminu ! :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SituGS
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: poniedziałek, 7 marca 2011, 19:47 |
|
Strona WWW: http://www.jean.paul.pl
|
|
To juz istnieje od wieeeelu lat, w naszym kraju jakoś jeszcze mało popularne.
Z doświadczenia - jest to rewelacyjna sprawa. Objechałem na couchsurfingu Hiszpanie, spędziłem czas ze świetnymi ludźmi którzy gościli mnie i kumpelę tak że wątroby płakały :D
Jednak chciałbym zaznaczyć że to jest bardziej forma wspólnego spędzania czasu niż tylko darmowy hotel. Dlatego nie podoba mi się tytuł wątku Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Nie o to w tym chodzi...
W Hiszpanii wspólnie imprezowaliśmy, gotowaliśmy im nasze polskie potrawy, oni odwzajemniali się tym samym. Spędzalismy całe wieczory przy gitarze, snulismy się wspólnie po miastach. Przed odjazdem ZAWSZE sprzątalismy człowiekowi chałupe zmywalismy naczynia i jak opuszczalismy jego dom to zostawialismy miłe podziękowanie na kartce :D Często sytuacja wyglądała tak że człowiek w pełnym zaufaniu zostawiał nam klucze od domu.
Dlatego odradzam couchsurfing w przypadku chęci spędzenia jednej nocy w ciepłych pieleszach żeby nastepnego dnia odjechać. Większośc ludzi ma osobny pokój dla "couchów" gdzie kolekcjonuje pamiątki, zdjęcia, wpisy od ludzi - więc zawsze warto coś po sobie zostawić.
Naprawde polecam - nie ma lepszego sposobu na poznanie ludzi, kultury i ich stylu życia :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
yeuop
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: poniedziałek, 14 marca 2011, 22:33 |
|
|
|
Potwierdzam slowa Pawla, tu nie chodzi tylko o darmowy nocleg. Idea CS jest superbombastyczna. Mozna poznac naprawde pozytywnych ludzi. Sam teraz na weekend gdzies lece i ulokuje sie u kogos via CS ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
tekus
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: środa, 16 marca 2011, 22:05 |
|
Strona WWW: http://tekus.net
|
|
Moja luba dość głęboko siedzi w tym temacie. Proszę zmień ten tytuł, tu nie chodzi tylko o darmowy nocleg raczej o poznawanie nowych ludzi i miejsca. Warto nadmienić że po każdej wizycie można sobie wystawić wzajemne komentarze, wiec jeśli będziemy traktowali CS tylko w ramach bezpłatnego noclegu to mogą nam taką etykietkę przypiąć, a wtedy inni mogą nas nie przyjmować z otwartymi rękami. Ostatnio nocowaliśmy parę z Torunia (niemka i polak), załamka. W ogóle się nie odzywali i nic im się nie podobało, nawet nie pili alkoholu i to była największa załamka :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
krzysiek
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: środa, 16 marca 2011, 22:40 |
|
|
tekus pisze: ...... nawet nie pili alkoholu i to była największa załamka :mrgreen: Nieeee, no to skandal :lol: , mam nadzieję że odpowiednią etykietkę otrzymali :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
johnmichael
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: piątek, 18 marca 2011, 16:38 |
|
|
|
etykietke !!UWAGA!! NIE PIJĄCY
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SituGS
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: piątek, 18 marca 2011, 17:31 |
|
Strona WWW: http://www.jean.paul.pl
|
|
Jeszcze odnosnie tego "za darmo"
Jak sie idzie do coucha to w dobrym tonie jest kupic jedzonko, butelke dobrego wina. Częstokroć wychodzi nawet drożej niż zapłacić za pokój....
My jak opuszczalismy coucha to zawsze mielismy zwyczaj pozmywania i posprzątania chałupy. I z każdym mam konkakt do tej pory.
A to najfajniejszy komentarz jaki dostalismy: It felt like being with the family from the first moment.They were really friendful people and he played some very good guitar songs. They left the house cleaner than it was before they came :) I do strongly recomend him as guest or host.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jaqb z Kaszub
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: piątek, 18 marca 2011, 18:35 |
|
|
SituGS pisze: They left the house cleaner than it was before they came :) I do strongly recomend him as guest or host. Nie chcesz do mnie wpaść?? Okna mam do umycia, i moto jakieś przykurzone... :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
tekus
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: piątek, 18 marca 2011, 19:19 |
|
Strona WWW: http://tekus.net
|
johnmichael pisze: etykietke !!UWAGA!! NIE PIJĄCY krzysiek pisze: tekus pisze: ...... nawet nie pili alkoholu i to była największa załamka :mrgreen: Nieeee, no to skandal :lol: , mam nadzieję że odpowiednią etykietkę otrzymali :lol: Się śmiejecie, nie po to wychodzi człowiek wieczorem do pubu co by herbatkę pić. :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Agnes
|
Tytuł: Re: sezo tuż tuż ...Nocleg gdzie tylko chcesz za darmo!! Post: sobota, 26 marca 2011, 19:50 |
|
|
|
Dla mnie to jest oczywiste że poznaje się super ludzi ,fajne miejsca itd... no i przepraszam za ten darmowy nocleg :?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Agnes
|
Tytuł: Nocleg gdzie tylko chcesz...http://www.couchsurfing.org/inde Post: sobota, 26 marca 2011, 20:03 |
|
|
Dla mnie to jest oczywiste że poznaje się super ludzi ,fajne miejsca itd... no i przepraszam za ten darmowy nocleg :? SituGS pisze: Jeszcze odnosnie tego "za darmo"
Jak sie idzie do coucha to w dobrym tonie jest kupic jedzonko, butelke dobrego wina. Częstokroć wychodzi nawet drożej niż zapłacić za pokój....
My jak opuszczalismy coucha to zawsze mielismy zwyczaj pozmywania i posprzątania chałupy. t.[/i] Raczej jest to oczywiste !!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |