|
| Autor |
Wiadomość |
|
m4ris
|
Tytuł: Przegląd 50.000km Post: niedziela, 20 marca 2011, 18:40 |
|
|
|
Jak każdy pewnie zauważył jutro wiosna przybywa do nas, a co za tym idzie czas zacząć sezon :) Moja krowa stoi jeszcze w garażu czekając na przegląd i serwis. I tu mam do Was, doświadczonych i objeżdżonych kolegów pytanie - co powinno się sprawdzić, wymienić, uzupełnić itd. przy przebiegu 50.000km?? Rozumiem, że jak co roku należy wymienić olej, filtr oleju, sprawdzić świece ale kiedy należy wymienić olej w kardanie a kiedy płyny hamulcowe itd.?? Czekam na odpowiedzi, za które też z góry dziękuję :D ps. czy jest może na forum ktoś, kto chętnie pomógłby mi zrobić wszystkie te czynności, tak bym w przyszłości mógł sam to okiełznać??
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SituGS
|
Tytuł: Re: Przegląd 50.000km Post: poniedziałek, 21 marca 2011, 17:32 |
|
Strona WWW: http://www.jean.paul.pl
|
|
Wał kardana nie pracuje w oleju... tylko przekładnia... tam siedzi raptem szklanka oleju - wymien jesli nie masz pewnosci ile przejechało...
Jeżeli nie stwierdzasz wycieków, luzów na tylnym kole absolutnie nic nie rozbieraj. W moim temacie mozesz przeczytać całą litanie jaka mnie czeka - jak juz rozebrałem to musze wszystko powymieniać co niezdrowe.
Wymień wszystkie oleje - silnik, skrzynia (1l) i przekładnia (0,25l) i masz spokój na cały sezon. Zajzyj do zaworów, ustaw luzy. Ja mam 54 000km, mam w planach jeszcze synchronizacje przepustnic, łozyska w przednim kole (wyją), łożyska alternatora (wyją). Można zajżeć do paska alternatora... napiąć lub dać nowy. Jesli nic Ci nie wydaje dziwnych odgłosów, nie ruszać... ale synchro mozesz zrobic. Możesz na nowy sezon przewalić płyny w układzie hamulcowym, przepłukać sprzęgło (zajzeć do siłownika). Stary - jak chcesz sie zagłębiać to roboty jest w pyte, ale juz za późno, zima była od tego :D
Jak masz chęć to podleć kiedy do Garwolina, akurat mam swojego rozbebeszonego i narzędzia na wierzchu. Mozemy cos podziałać. Kieliszki na wyposażeniu mam.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
m4ris
|
Tytuł: Re: Przegląd 50.000km Post: poniedziałek, 21 marca 2011, 19:25 |
|
|
|
Hmm... Powiem Ci, ze to brzmi niezwykle zachecajaco:-) mysle,ze jakos ustawimy sie bo wymiana plynow jest potrzebna;-)ile czasu moze to zajac (serwis)?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SituGS
|
Tytuł: Re: Przegląd 50.000km Post: poniedziałek, 21 marca 2011, 20:03 |
|
Strona WWW: http://www.jean.paul.pl
|
|
Ja mam czas, od soboty jakies 6 dni. Mozemy posiedzieć do oporu. Do fltra oleju przyniose narzędzie - ręką sie nie da odkręcić, tak zmyślnie utkali.
Dowiedz się jakie oleje były lane. Trza kupić takie same zgodnie z katechizmem.
Nie wiem tylko czy załatwie wakuometry, jak nie to następnym razem jak swój będe synchronizował to zrobimy oba przy okazji. Doloty też wypada wyczyscic przed ustawianiem. Po 50 000km pewnie siedzi troche syfu, u mnie troche smoły widać.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |