| Autor |
Wiadomość |
|
spozo
|
Tytuł: Albania Post: czwartek, 28 kwietnia 2011, 15:48 |
|
|
Z racji planowanego w najbliższym czasie wyjazdu do Albanii rodzą się w mej głowie różne pytania na które nie zlokalizowałem jeszcze odpowiedzi. Pierwsze z nich dotyczy dojazdu i powrotu z Theth z Shkoder. Na mapie widać dwie drogi - jedna górą (bardziej na północny zachód) przez Boge [ img ] a druga doliną (bardziej na południowy wschód) [ img ]A jak to ma się w rzeczywistości z możliwością przejazdu ? bo opinie ludzi tam będących są nad wyraz rozbieżne :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
paw
|
Tytuł: Re: Albania Post: czwartek, 28 kwietnia 2011, 16:18 |
|
|
|
W zeszłym roku tamtędy jechałem. Droga z Koplika do Teth (mapka pierwsza) to kreta szutrowa droga nie zbyt trudna. Panuje tam nawet dosyć spory ruch samochodów dlatego przed zakrętami warto trąbić:) Droga na mapce drugiej jest przejezdna w lecie ale jest znacznie trudniejsza, ostre zjazdy i podjazdy po kamieniach. Jechała z nami dziewczyna na xj600, która to po paru kilometrach zarządziła powrót do Teth i dalej tą samą drogą wracaliśmy do Koplika. Napotkani w Theth rowerzyści zapewniali, że ta druga droga jest spoko:)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
bialypawel
|
Tytuł: Re: Albania Post: czwartek, 28 kwietnia 2011, 16:28 |
|
|
|
Potwierdzam, pierwsza droga asfalt i szutr i całkiem spoko, druga droga bardzo upierdliwa i ciężka. Znaczniej więcej czasu potrzeba na drogę nr2
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
maar79
|
Tytuł: Re: Albania Post: czwartek, 28 kwietnia 2011, 19:52 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Albania Post: czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:07 |
|
|
|
i dlatego spozo nie ma sensu abyś jechał drogą nr1 a szukał tylko takich więcej jak ta z nr.2 :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
leshek
|
Tytuł: Re: Albania Post: czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:40 |
|
Strona WWW: http://www.leshek.pl
|
ex1 pisze: i dlatego spozo nie ma sensu abyś jechał drogą nr1 a szukał tylko takich więcej jak ta z nr.2 :D dobrze gada... dać mu wódki :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
maar79
|
Tytuł: Re: Albania Post: czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:48 |
|
|
|
nam tak dobrze szło drogą nr 1 że głupie krowy przegapiliśmy Theth i pojechaliśmy dalej drogą nr2. Jak się połapaliśmy ze coś nie gra to zawracaliśmy na nawisie skalnym o szerokości 2 m. Przepaść naprawdę była groźna i gdy już pomagając sobie zawróciliśmy nie przegapiliśmy Theth to z tej okazji wygulgaliśmy butelkę Raki od rodziców Francesco, która była najlepsza jaka piłem, a rano powitało nas słońce :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
JaroGL75
|
Tytuł: Re: Albania Post: czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:55 |
|
Strona WWW: http://www.wataha.strefa.pl/.
|
|
Droga nr 2 jest dziwak, ale 2 x więcej czasu potrzeba na nią. Problem może być jeśli będzie dużo wody w rzece bo jak pamiętam są dwa takie głębsze przejazdy, a skoro jedziecie w maju to możecie nie przejechać bo ja w lipcu miałem cylindry pod wodą, ale to jak dojedziecie za Teth drogą nr 1 to zobaczycie poziom rzeki. Jak chcecie to kółko zrobić w jeden dzień to radzę bardzo wcześnie wyjechać aby starczyło czasu na wszystkie atrakcje. Polecam też podjazd do przekaźnika czy transformatora już nie pamietam ale widok stamtąd przedni i droga też. Można też podjechać do Okol, tam widać wielkość gór. Warto też zatankować na full w kopliku i w zależności od zużycia paliwa zabrać jakąś rezerwe.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
spozo
|
Tytuł: Re: Albania Post: czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:59 |
|
|
ex1 pisze: i dlatego spozo nie ma sensu abyś jechał drogą nr1 a szukał tylko takich więcej jak ta z nr.2 :D I takich wlasnie szukam :-D (oby mnie tylko lek wysokosci nie zlapal :-) ) Dzieki Wszystkim za podpowiedzi, bede kolejne pytania zadawal jak sie urodza ... :-) A Francesko, a raczej rakija bedzie usilnie poszukiwana, choc jak slyszalem to on nas znajdzie pierwszy :-D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |