| Autor |
Wiadomość |
|
Marian71
|
Tytuł: Kufry Vario - kilka pytań Post: wtorek, 17 maja 2011, 15:49 |
|
|
|
Mam kilka pytań odnośnie kufrów Vario do BMW GS 1200.
1. z czego one są wykonane (plastik czy aluminium)? 2. czy mają jakieś zaczepy/przelotki do troczenia dodatkowych rzeczy od góry kufra (np. namiot)? 3. jaka jest pojemność kufrów bocznych i topcase w maksymalnie rozszerzonej opcji?
Pytania takie a nie inne, bo nie miałem nigdy okazji zobaczyć ich "na żywo", dopiero przymierzam się do zakupu GSa i czasem trafiają się oferty z takimi kuframi i chcę wiedzieć o nich jak najwięcej, żeby ocenić czy warto je brać pod uwagę.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
TomekWwa
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: piątek, 20 maja 2011, 13:51 |
|
|
|
mam takie kufry. Bylem z nimi w Portugalii. Uwazam ze rewelacja. Pewno na wyprawy azjatyckie za delikatne ale po Europie zdecydowanie TAK. Co do Twoich pytan.. Konstrukcja wyglada na plastikowo- aluminiową. Pojemnosc wystarczajaca, zaladowalem sie w kufry zlozone zeby daleko i szybko jechac, ale byly momenty ze ktorys kufer powiekszalem czasowo jak byla potrzeba. Do górnego po rozlozeniu wchodzi idealnie zgrzewka (24szt) piw 0.33l. Widac ze niemiecki projekt :D Mocowane do motocykla są tylko w gornej czesci wiec nawet w wypadku gleby kufry sie uginają a nie pękają. Uchwyty do troczenia wykorzystywalem od GS-a W kufrach nie ma nic.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Orzep
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: piątek, 20 maja 2011, 14:47 |
|
Strona WWW: http://teamleszcze.com
|
TomekWwa pisze: Do górnego po rozlozeniu wchodzi idealnie zgrzewka (24szt) piw 0.33l. Widac ze niemiecki projekt ...innym przelicznikiem, aczkolwiek mniej ciekawym jest kask integralny :D Mieści sie też... TomekWwa pisze: Mocowane do motocykla są tylko w gornej czesci wiec nawet w wypadku gleby kufry sie uginają a nie pękają. ...tu musze Cie zaskoczyć! Często WYŁAMUJĄ się "zęby" w kufrach :( Kufry same w sobie do podróży asfaltowej są bardzo praktyczne, ale w polączeniu z torbami wewnetrznymi(nieKoniecznieOryginał), gdyż inaczej otwieranie boczne powoduje wysyp gratow! :roll: Konstrukcja kufrow jest plastikowa...aluminium to estetyka. POjemnosci nie znam, ale kufer od strony tłumika gdy jest w wersji złozonej ma bardzo male mozliwosci. Jeszcze kwestia samego TopCase....do ktoregos rocznika owe kufry mialy feler!!! Wylamywalo sie wpiecie/mocowanie do plyty. Poprawiono to, ale nie wiem dokladnie kiedy....Ja mam koniec 2007r i juz wersje poprawioną. Pod kufrem widac 2-otwory wielkosci 20gr z wstawionym metalem w srodku...modele felerne w latwy sposob domowym sposobem naprawiano i podobno tez funkcjonuje ok! Jezeli planujesz jezdzic motocyklem szutrem, gdzie zwieksza sie mozliowsc wywrotki, nawet przy predkosci parkingowej to nie jest to produkt dla Ciebie! Alpejskie serpentyny, asfaltowa Europa jak najbardziej TAK! :) Pozdro Orzep p.s.Na temat estetyki sie nie dyskutuje, ale....Mnie osobiscie bardziej sie podobaja PlastikoweVario, od aluminowychLodówek...o TopCase juz nie wspomne!!! :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
tomek_m
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: sobota, 21 maja 2011, 09:53 |
|
|
|
Kufry Vario - bez przesady z tą (nie) wytrzymałością kufrów Vario - moje wytrzymały wyprawę do Gruzji - kilka położeń motocykla (właśnie na szutrach), stłuczkę z kufrem ALU i parę innych przygód. Fakt nie wyglądają już idealnie, mają parę rys. Na plus zaliczam sposób mocowania kufra do stelaża (tylko na górze). Minus (tak jak już napisaliście) - brak dodatkowych mocowań i fakt, że bez toreb graty lubią wypaść po otworzeniu kufra.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
TomekWwa
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: sobota, 21 maja 2011, 11:29 |
|
|
|
Podsumowując: Vario to bardzo dobre kufry choc do lansu po miescie pewnie lepsze są ALU :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Orzep
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: sobota, 21 maja 2011, 12:30 |
|
Strona WWW: http://teamleszcze.com
|
tomek_m pisze: Kufry Vario - bez przesady z tą (nie) wytrzymałością kufrów Vario - moje wytrzymały wyprawę do Gruzji - kilka położeń motocykla (właśnie na szutrach), stłuczkę z kufrem ALU i parę innych przygód. ...miło słyszeć :) POzdro Orzep p.s. Ja właśnie z obawy przed wyjazdem do Gruzji zamieniłem VArio na NomadaPro
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
wielat
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: sobota, 21 maja 2011, 16:17 |
|
|
|
Nie mają żadnego przetłoczenia do troczenia, ale można sobie z tym poradzić i przymocować namiot poprzez mocne pasy, ale nie do kufrów, tylko do motocykla. Tak przejechałem Albanię. To dobre kufry, pod warunkiem posiadania toreb wewnętrznych.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
TomekWwa
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: sobota, 21 maja 2011, 17:25 |
|
|
wielat pisze: To dobre kufry, pod warunkiem posiadania toreb wewnętrznych. Potwierdzam info o torbach. W podrozy uzywalem worków foliowych a nie toreb (idąc za czyjąś radą) i podjalem decyzje o zakupie toreb , ale tylko bocznych. Top case jest wygodniejszy bez torby ....
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Marian71
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: niedziela, 22 maja 2011, 23:35 |
|
|
|
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Kupiłem sprzęta z tymi kuframi w zestawie. Nietety finał był taki że jeszcze nie dojechałem nowym sprzętem pierwszy raz do domu, i baba wjechała mi w dupę na światłach... Odłamały się przy tym tylne zaczepy w kufrach oraz wyrwały tylne przelotki z zadupka do ich mocowania + złamany kierunek :cry:
Mam nadzieję że na tym koniec (moto na szczęście nie przewróciło się i mi też się nic nie stało)
Teraz czeka mnie cała zabawa ze zgłoszeniem szkody z OC kobity. Trzymajcie kciuki...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
TomekWwa
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: poniedziałek, 23 maja 2011, 06:08 |
|
|
|
O rzesz ty!!! To wyjatkowy pech. Straty w sprzęcie to jednak pikuś, ważne ze Ty caly. Życzę powodzenia..
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
baMarek
|
Tytuł: Re: Kufry Vario - kilka pytań Post: środa, 22 czerwca 2011, 21:22 |
|
|
|
Przykro to czytac Marian. Teraz przekonaj firme ubezpieczeniowa zeby zaplacila za kufry alu. Sam moge powiedziec, ze Vario wywrotek ciezkim sprzetem nie przezyja bez jakiegos uszczerbku. Co ciekawe oryginalne plastiki od 1150 sa sporo solidniejsze.
Powodzenia z ubezpieczeniem!
Marek
|
|
| Na górę |
Offline |
 |