| Autor |
Wiadomość |
|
krzysiek
|
Tytuł: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 09:44 |
|
|
Ku zmartwieniu niektórych :( Cytuj: Zgodnie z przyjętymi przez Sejm przepisami, opłata za korzystanie z dróg krajowych, ekspresowych i autostrad będzie nakładana na każdy pojazd o DMC (dopuszczalnej masie całkowitej) ponad 3,5 tony i tutaj nie ma żadnych niejasności, bo taki przepis obowiązuje również w innych krajach europejskich. Niestety nas wyróżniać będzie jednak to, że płacić za jazdę po drogach będą musieli również kierowcy samochodów ważących mniej niż 3,5 tony. Konkretnie taka sytuacja będzie miała miejsce w przypadku, gdy ciągną one za sobą naczepę, lub przyczepę, której ciężar zsumowany z ciężarem samochodu wyniesie 3,5 tony lub więcej. a tu link do artykułu http://www.scigacz.pl/Rykoszetem,w,motocyklistow,e-myto,w,praktyce,15931.htmlps no to Louis z chłopakami już by chyba nie poszalał
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gepo
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 10:11 |
|
|
|
...mam Pajero + przyczepka i Kat, Gutek ze sprzętem to już muszę płacić myto i wozić tą skrzyneczkę w aucie... Nie mówiąc już o podróżujących z przyczepami kempingowymi... Opłat coraz więcej, drogi jeszcze gorszy syf... off w terenie i off na asfalcie :?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jaqb z Kaszub
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 10:19 |
|
|
|
Parę tygodni temu leciałem A1 z pustą motoprzyczepką - mimo, że jechałem na pustaka myto zabulić musiałem
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
sum
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 10:29 |
|
|
|
Jaqb ale ty mylisz pojęcia - co innego jest opłata za autostradę a co innego e-myto ...
ja mam grand cherokee - DMC 2750 + przyczepka lekka 750 i jeszcze się mieszczę bez e-myta
ale już kamping itd nie wchodzi w grę - tylko kamper ewentualnie - ot cała Polska
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 10:41 |
|
|
krzysiek pisze: ps no to Louis z chłopakami już by chyba nie poszalał eee jakoś się zmieścimy :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adam K1200RS
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 11:16 |
|
|
|
Przepis oczywiście głupi (chodzi mi zwłaszcza o turystów z zagranicy), ale bez paniki. Większość samochodów ma wagę w zakresie około 2000 kg DMC (np. vw passat), do tego na kat. B można jechać tylko z przyczepą lekką (750kg), tak więc statystyczny Kowalski zmieści się w 3500 DMC p.s. Ale Obama do swojej fury to przy następnej wizycie już będzie musiał wylupić E-Myto :wink:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Simon_Kingquad
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 12:37 |
|
Strona WWW: http://www.jednoslad.pl
|
|
Tylko co z tego, że mamy e-myto. To nawet nie byłoby takie złe dla opłat samochodów ciężarowych ale niestety wydaje mi się, że te pieniądze w głównej mierze znikną i napewno nie pójdą na poprawę stanu nawierzchni.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Krzemien
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 14:14 |
|
Strona WWW: http://www.televisor.pl
|
|
Ja sie ledwo mieszcze bo dopuszczalna masa calkowita mojego samochodu to 3.4 tony, wiec przyczepki juz ciagnac nie moge :(
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
johnmichael
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 15:16 |
|
|
|
No powoli robi się tragedia. Bzdurą jest to, że w całej europie takie opłaty obowiązuja. W UK nie ma czegoś takiego. Tu nawet nie trzeba miec homologacji na przyczepę (kolejna taryfa). W praktyce zaczepiasz wszystko co ma 2 kółka i zasuwasz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adagiio
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 16:48 |
|
|
|
W większości krajów opłatom nie podlegają samochody ciągnące przyczepkę lekką do 750 kg i kampingową tak jest na : Węgrzech , Słowenii , Austrii , Niemczech , Holandii . Wyjątek stanowią Słowacy , tam wszystko jest odmienne . Płaci się za przejazd autostradą , natomiast jadąc po za nią takim zestawem nie ponosimy opłat , choć niektóre odcinki są płatne dla > 3500 DMC . Nie wiem czy dobrze interpretujecie ten przepis , chodzi o ciężarówki powyżej 3500 kg DMC .
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
sum
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 19:41 |
|
|
Adam K1200RS pisze: ...do tego na kat. B można jechać tylko z przyczepą lekką (750kg), ... Adam - nie wprowadzaj ludzi w błąd - kat B upoważnia do podróżowania zestawem do 3,5 DMC lub pojazdem osobowym o DMC do 3,5 t + przyczepka lekka tzn do 750 kg a to oznacza, że mając pojazd o DMC 2t możesz ciągnąć przyczepkę o DMC 1,5 t na kat B ale juz mając pojazd 3,4 t DMC możesz ciągnąć tylko przyczepkę o DMC 750 kg oczywiście powyższe przypadki dotyczą tylko kat B bez E np. tu wytłumaczone http://www.motofakty.pl/artykul/kategoria_b.html
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adam K1200RS
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 22:40 |
|
|
|
Chyba masz rację Sumie, tak by wynikało z tego co tam jest napisane :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
krzysiek
|
Tytuł: Re: Motor na przyczepce Post: wtorek, 12 lipca 2011, 22:52 |
|
|
Adagiio pisze: Nie wiem czy dobrze interpretujecie ten przepis , chodzi o ciężarówki powyżej 3500 kg DMC . W przepisie jest pojazd, bez rozgraniczenia na osobowe i ciężarowe Cytuj: Prawo mówi o DMC, a nie o realnej masie. Oznacza to, że możecie jechać pustym autem, z pustą przyczepą, a i tak podlegacie obowiązkowi rejestracji i opłat. Jeśli zatrzyma was policja lub Inspekcja Transportu Drogowego wystarczy, że funkcjonariusz sprawdzi i zsumuje rubryki mówiące o dopuszczalnej masie całkowitej przyczepy i auta. Jeśli wynik dodawania będzie większy niż 3500kg, a wy nie będziecie zaopatrzeni w licznik opłat, oznacza to dla was grzywnę do 3000zł.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |