| Autor |
Wiadomość |
|
Timo
|
Tytuł: Sprzedaż motocyka do Anglii Post: środa, 17 sierpnia 2011, 21:48 |
|
|
|
Witam Mam nietypowe pytanie - czy jest coś podejrzanego w tym, że ktoś z Anglii chce kupić ode mnie motocykl płacąc paypal? Skoro pieniądze będę miał przelane na prywatne konto, to gdzie może tkwić niebezpieczeństwo? Z tego co wiem to zakup pojazdu za pomocą paypal jest standardem na największych portalach aukcyjnych tj ebay.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocyka do Anglii Post: środa, 17 sierpnia 2011, 22:17 |
|
|
|
Kolega ostatnio miał problemy dotyczące kupna skutera przez paypal, nie pamiętam dokładnie o co chodziło. Ja to wole zwykłe przelewy...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
maciekDR
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocyka do Anglii Post: czwartek, 18 sierpnia 2011, 05:37 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jeszua
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocyka do Anglii Post: czwartek, 18 sierpnia 2011, 05:59 |
|
Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
|
|
jeśli wiadomość jest napisana kulawą angielszczyzną, motocykl masz wysłać na własny koszt, który masz sobie doliczyć do ceny sprzedaży, a sama oferowana cena jest podejrzanie wysoka - z pewnością masz do czynienia z oszustem swoją drogą szczyt naiwności: sądzić, że kogoś w gb rzeczywiście interesuje jakiś pierwszy z brzegu motocykl z kraju nad wisłą. jakby swoich mieli mało jsz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Timo
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocyka do Anglii Post: czwartek, 18 sierpnia 2011, 07:48 |
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Trochę mnie nastraszyliście, więc wycofałem się z transakcji.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
KukiGS
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocyka do Anglii Post: czwartek, 18 sierpnia 2011, 09:26 |
|
|
|
Widzę że strasznie popularny sposób na zarobek się zrobił, kolega który wyjechał do Londynu tam ma samochód zarejestrowany jak sprzedawał na ebay tez miał takie propozycje.
Bądź czujny, wróg czuwa :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
es_kol_ta
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocyka do Anglii Post: czwartek, 18 sierpnia 2011, 10:55 |
|
Strona WWW: http://www.youtube.com/ajbidikej
|
|
Wydaje mi sie ze problem w placeniu paypalem tkwi w tym ze pieniadze z paypala mozna szybko wycofac na swoje konto , wiec kupujacy ma i pieniadze i towar .
wg mnie Paypal pokazuje tylko fikcyjne pieniadze i dopuki nie przelejesz tych pieniedzy na swoje konto i fizycznie je widzisz nie wysylasz towaru . Simple
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Timo
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocyka do Anglii Post: czwartek, 18 sierpnia 2011, 14:53 |
|
|
|
Pociągnąłem temat dalej :) za namową kilku chochlików i dzięki temu wiem na czym polega przekręt. Otrzymałem fikcyjnego maila (który ma piękna szatę graficzna i sugeruje, że pochodzi z Paypal) z informacją o wpłynięciu pieniędzy na moje konto. Kwota ta jest oczywiście wyższa od tej, która ustaliłem wcześniej. Kolejny mail, którego spodziewam się to informacja o przelaniu zbyt dużej kwoty oraz prośba o zwrot nadwyżki na prywatne konto bankowe. Co to ludzie teraz nie wymyślą.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Timo
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocyka do Anglii Post: piątek, 19 sierpnia 2011, 08:36 |
|
|
|
Jest jeszcze jeden hak w całym przekręcie - na fałszywym mailu potwierdzającym wpływ kasy na konto jest fałszywy link do konta paypal. Otwierasz go i próbujesz zalogować się, aby nacieszyć wzrok stanem konta a "Oni" odczytują twój login i hasło do prawdziwej strony. Gdy ty zastanawiasz się czemu na koncie nadal jest ziro, złodzieje czyszczą oryginalne konto.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |