Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 13:41

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jarosław Wałęsa ciężko ranny w wypadku motocyklowym
Takiemu nie podskoczysz!

Europoseł PO Jarosław Wałęsa został w piątek ranny w wypadku motocyklowym w miejscowości Stropkowo pod Sierpcem (Mazowieckie). Z urazem wielonarządowym trafił do szpitala w Płocku.

Zródło: Dziennik.pl

Tytuł: Re: Jarosław Wałęsa ciężko ranny w wypadku motocyklowym
Prozaik forumowy

z tego co słyszałem śmigał na CBR1000 , mam nadzieję że się wyliże :roll:

Honorowy bajkopisarz

W RMF przed chwilą mówili, że przypuszczalnie puszka włączała się do ruchu i nie ustąpiła pierwszeństwa, a Jarek nie zdążył w żadne sposób zareagować.

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.graphia.pl
Standard na naszych drogach. Ja w tym roku pojeździłem po włoskich bocznych dróżkach i np po centrum Florencji i czułem się tam o niebo bezpieczniej niż w Polsce - i choć włosi jeżdżą szybki i pewnie to jednak puszkarze mają motocyklistów we krwi (w Polsce dla odmiany w dupie)....

Prozaik forumowy

Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
sprawcą jest kierowca Rav4 który włączał sie do ruchu stojąc na poboczu za ciężarówką
- motocykl uderzył w lewe przednie koło, szkody w Rav4 są duże, motocyklista przeleciał min 40 m

Wielki Szu powiedział w filmie tak: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić"
powtarzam to sobie codziennie

Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.facebook.com/tszoda.gps
Pan Wałęsa Chyba nie znał tej maksymy skoro leżał 40metrów dalej. Tyle to się hamuje ze 100kmh.

Polecam też maksyme Jacka Czachora. Dość pupularną: Jedż tak jakbyś nigdzie nie miał pierwszeństwa.

Trzymam kciuki by się facet wylizał !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zadomowiony na dobre

http://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiek ... 679586.jpg

Rambo popatrz na to zdjęcie,drogę i sytuację.Przy 90km\h leżałby o 5 m bliżej :wink:
Miał niefart i nie był jasnowidzem.To wszystko jeśli chodzi o jego stronę.

Bajkopisarz forumowy

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,10223844,Wypadek_Jaroslawa_Walesy__Znamy_szczegoly.html

"Droga w Stropkowie jest prosta na długim odcinku. Pierwsze, nieoficjalne ustalenia policji są takie, że wczoraj pod Sierpcem to kierowca samochodu zajechał drogę motocykliście. Na miejscu dowiedzieliśmy się, że prawdopodobnie było tak: na poboczu drogi stał tir, za nim pojawił się na tym samym pasie motocyklista. Nie mógł widzieć, że przed ciężarówką stoi także terenówka. A ta była ustawiona przodem do maski tira. Motocyklista rozpoczął omijanie pojazdu ciężarowego, a w tym samym czasie także toyota wysunęła się zza tira. Motocyklista nie zdołał wyhamować."

To była chyba jedna z tych sytyuacji, których nie da się przewidzieć....

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.televisor.pl
Jasne ze nie, ale predkosci ktore takie motocykle osiagaja raczej nie pomagaja w przewidywaniu. Kiedys jezdzilem na 600RR i jazda 100 km/h na takim motocyklu byla jak stanie w miejscu, przy 50 km/h szarpie i sie dławi. One sa stworzone do mocnego krecenia i zupelnie sie nie czule 200 na liczniku na takich motocyklach. Ja sprzedalem scigacza takze z tego powodu. Schowany w pozycji embrionalnej za owiewka coraz czesciej lapalem sie na jezdze 220-240. Adrenalina wciaga i wiem ze robiloby sie coraz bardziej niebezpiecznie. Przy 240 percepcja zaweza sie do małego punktu na drodze, nie wspomne juz o jakichkolwiek reakcjach na niespodziewane sytuacje. Nie ma szans, przecinak i tyle. Dlatego scigacz poszedl pod młotek. Nie uwierze nikomu kto mówi ze majac super sporta jezdzi nim zgodnie z przepisami ruchu drogowego. To jest nie mozliwe. Tak wiec niestety czesto wina lezy po 2 stronach.

Oczywiscie, kierowca terenówki zrobil cos strasznie głupiego włączajac sie do ruchu ale kto wie, moze gdyby predkosc byla mniejsza czy motocyklista by nie zdazyl wyminac ? nie wiadomo.

Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
rambo pisze:
Pan Wałęsa Chyba nie znał tej maksymy skoro leżał 40metrów dalej. Tyle to się hamuje ze 100kmh.

Polecam też maksyme Jacka Czachora. Dość pupularną: Jedż tak jakbyś nigdzie nie miał pierwszeństwa.

Trzymam kciuki by się facet wylizał !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Miałeś kiedyś "szlifa" :?: Ja tak. I to zaledwie przy 40 km/h. Uwierz mi, że człowiek leci o wiele dalej niż motocykl jest w stanie się zatrzymać na kołach. Guma jednak lepiej trzyma asfalt nić dupa czy kolana. :wink:

Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.facebook.com/tszoda.gps
No nie ma co gdybać.

Jak najszybszego powrotu do zdrowia życze naszemu koledze

Takiemu nie podskoczysz!

Za onet.pl

Cytuj:
- Operacja Jarosława Wałęsy zakończyła się sukcesem, trwała około pięciu godzin - powiedział rzecznik Wojskowego Instytutu Medycznego Piotr Dąbrowiecki. Jak dodał, po operacji przeprowadzonej na kręgosłupie, jest spora szansa, że europoseł PO będzie chodził o własnych siłach. Syn byłego prezydenta trafił wczoraj do szpitala po tym, jak uległ groźnemu wypadkowi na swoim motorze.

Po operacji Wałęsa przebywa na klinicznym oddziale intensywnej terapii. - Pacjent jest w stanie ostrym, acz stabilnym. Oceniamy, że następne zabiegi będą w trybie odroczonym i będą zabiegami rekonstrukcyjnymi - mówił rzecznik szpitala.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/operacja ... omosc.html

Miał niezłe szczęście.... i dobre nazwisko...

Bajkopisarz forumowy

Krzemien pisze:
Jasne ze nie, ale predkosci ktore takie motocykle osiagaja raczej nie pomagaja w przewidywaniu. Kiedys jezdzilem na 600RR i jazda 100 km/h na takim motocyklu byla jak stanie w miejscu, przy 50 km/h szarpie i sie dławi. One sa stworzone do mocnego krecenia i zupelnie sie nie czule 200 na liczniku na takich motocyklach. ...

Pewnie masz rację co do jazdy na ścigaczach. Z moich pobierznych obliczeń (i nie mam pewności czy prawidłowych, bo fizykę zdawałem dość dawno) wynika, że momencie uderzenia Jarek miał na liczniku - 70-75 km/h (przy założeniu, ze prawdą jest że przeleciał 30m w powietrzu jak podali w jakiś wiadomościach). Jeśli prawdą jest, że zauważył Toyotę (rozpoczął manewr hamowania) podczas wymijania TIR'a to droga hamownia była ok 20m. W momencie rozpoczęcia hamowania myślę, że miał max ok 110 na zegarze (nie liczyłem tego dokładnie)

Honorowy bajkopisarz

Od prędkości się nie ginie , ginie się z cwaniactwa , głupoty i dzięki tym którzy nie powinni sie poruszać po dragach , tylko robić w pampersa rzadką sraczką i słuchać radia m .
Nie porównujcie jazdy w IT do tej w PL , tam w przedszkolu uczą ze motury służą do zape...nia i mają zawsze pierwszeństwo !
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia ! Wiem jaka to męczarnia jak się s r a pod siebie i ile determinacji i pracy trzeba żeby wrócić na koło .

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.sanmarkos.pl
Życzę Jarkowi zdrowia. Mi dziś też niewiele brakowało. Zaliczyłem szlifa po tym, jak VW Transporter wymusił pierwszeństwo zmieniając pas. Ja cały - Świnka w sporych drzazgach, bo zaliczyła krawężnik i dwa razy rolkę po trawie :(
Nie ma co deliberować Panowie - zawsze jesteśmy w przysłowiowej "d" w konfrontacji z autem. Życzmy więc sobie szczęścia, a jeśli go zabraknie... zdrowia.