| Autor |
Wiadomość |
|
Arkan
|
Tytuł: Tuning układu hamulcowego Post: sobota, 8 października 2011, 19:29 |
|
|
|
Potrzebuję porady, czy jest możliwa i w jakim zakresie poprawa działania układu hamulcowego. Mam najlepsze moto na miasto, czyli Kawaski Versys (bez ABS). Bez problemu dostosowałem go do mojego wrostu i wagi (200cm i 110kg) za wyjatkiem hamulców. W porównaniu z moim GS1200, to mam spowalniacze, a nie hamulce (praktycznie cały czas muszę używać i przodu i tyłu). Zastanawiam się czy istnieje możliwośc tuningu układu hamulcowego (przewody juz wymieniłem na oplot) i założenie np. monobloków Brembo wraz z pompą? Inne rozwiązania? Może ktoś ma namiar na serwis, który robi to profesjonalnie?. Będę wdzięczny z pomoc, bo przerzuciłem googla i nic z tego nie wynikło.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Tuning układu hamulcowego Post: sobota, 8 października 2011, 19:47 |
|
|
|
Sprobuj przeszczepic od jakiejs innej kawy. Poogladaj foty i cos sie powinno dopasowac. Z ninjy nie podejda? Ew. Wieksza tarcze (Versys ma chyba 2) + oplot + dobre klocki i musi byc lepiej.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
zuba2
|
Tytuł: Re: Tuning układu hamulcowego Post: sobota, 8 października 2011, 19:56 |
|
|
|
A swoim GS-em też hamujesz dwoma przecież... :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Arkan
|
Tytuł: Re: Tuning układu hamulcowego Post: sobota, 8 października 2011, 20:12 |
|
|
zuba2 pisze: A swoim GS-em też hamujesz dwoma przecież... :mrgreen: Bardzo śmieszne :twisted: Szczególnie jak po weekendzie na GSie, ruszam do pracy w poniedziałek na Versysie i wykonuję pierwsze hamowanie z przywyczajenia tak jakbym był na GSie...Lepsze od 4 podwójnych expresso :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
zuba2
|
Tytuł: Re: Tuning układu hamulcowego Post: sobota, 8 października 2011, 20:22 |
|
|
|
A mi chodziło tylko o hamowanie tyłem.... "W przypadku częściowo zintegrowanego układu hamulcowego, dźwignia ręczna aktywuje jednocześnie hamulce obu kół, a pedał hamulca aktywuje tylko hamulec tylnego koła." Pozdrawiam :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Azmadan
|
Tytuł: Re: Tuning układu hamulcowego Post: poniedziałek, 10 października 2011, 14:00 |
|
Strona WWW: http://www.gambia2010.com
|
Arkan pisze: Bez problemu dostosowałem go do mojego wrostu i wagi (200cm i 110kg) za wyjatkiem hamulców.... ...(przewody juz wymieniłem na oplot)... możesz napisać czy dużą różnicę czujesz po zmianie na oplot? (opłaca się "tylko" to zrobić?) i jak dostosowałeś go do wzrostu i wagi? (ja przy 180cm założyłem obniżenia podnóżków... i jest lepiej)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Ryteu
|
Tytuł: Re: Tuning układu hamulcowego Post: poniedziałek, 10 października 2011, 14:35 |
|
|
|
Jestem zaskoczony, że dwu i pół tonowe BMW :wink: hamuje lepiej niż 180kilowy Versys :shock: ...ale ktoś tu już wspomniał o zintegrowanym hamulcu :?
Gdzieś już było (ale nie na tym forum) o "ulepszaniu" hamulców i wniosek był taki by wymienić i zaciski i tarcze :roll: ...chyba taniej będzie zwolnić :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Arkan
|
Tytuł: Re: Tuning układu hamulcowego Post: poniedziałek, 10 października 2011, 14:36 |
|
|
Azmadan pisze: możesz napisać czy dużą różnicę czujesz po zmianie na oplot? (opłaca się "tylko" to zrobić?) i jak dostosowałeś go do wzrostu i wagi? (ja przy 180cm założyłem obniżenia podnóżków... i jest lepiej) Mam wyższe siedzenie o 3cm (Kawasaki), obniżone podnóżki, podwyższona kierownica o 2,5cm, wyższa szyba (Givi) i zwiększone napięcie tylnej spręzyny (6-sty ząbek z 7-miu). Oploty polepszyły dozowalność (nie wiem jak to wytłumaczyć, ale lepiej czuć punkt zadziałania hamulca i działa tak jakby bardziej liniowo), ale nie jest to zmiana rewolucyjna. Koszt w sumie niewielki, więc czemu nie zrobić.... Na przyszły sezon rozważam zmianę tylnej sprężyny na sztywniejszą, bo przy 6-tym ząbku co prawda feedback jest dużo lepszy, ale skok zrobił się bardzo krótki i potrafi nieprzyjemnie dobić.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |