| Autor |
Wiadomość |
|
drat_wa
|
Tytuł: Przyczepa motocyklowa Post: sobota, 15 października 2011, 16:03 |
|
|
|
Zastanawiam się nad kupnem przyczepki i przerobieniem jej do przewozu moto. Robił ktoś taką przeróbkę? Będę wdzięczny za uwagi, zdjęcia. ps. trzy szyny tak by można było przewozić dwa motory, lub jeden ustawiony na środku.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: sobota, 15 października 2011, 18:13 |
|
|
|
Ja sie zastanawialem, ale doszlismy do wniosku,ze gra nie warta swieczki.
Jak dobrze poszukasz kupisz za 1000-1500 uzywke. A samemu przerabiac to kupa roboty i nigdy nie wiesz czy zrobisz to dobrze. Ja przynajmniej zdolnosci nie mam. :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamilltee
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: sobota, 15 października 2011, 18:50 |
|
Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
|
|
Gadanie - widziałem "wstawkę" do zwykłej przyczepki zrobioną z belek drewnianych, które miały na celu to samo co szyna (dwie wzdłuż, dwie poprzeczne.
Jak ktoś potrzebuje użytkową przyczepę to warto. Jak ktoś tylko wozi moto - to lepiej kupić motocyklową
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 10:53 |
|
Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
|
|
Zrobiłem już trzy przyczepy :lol: zawsze się opłaca : ułatwiony załadunek i rozładunek , poprzez przemyślany system ( punkty - uchwyty ) mocowania, łatwość i bezpieczeństwo transportu , rozłożenie obciążeń = nacisk na haku . Preferuje system wpuszczania motocykli w "podłogę " nisko środek ciężkości . Ostatnio zrobiłem na cztery małe enduraki bądz trzy duże :D Styl - nie podróżujesz jak rumun , leciałem t4 od Radomia za Audi Q7 gość w Jankach pokazał mi kciuk w górę na swiatłach ( że niby się trzymałem za nim ) gdybyście widzieli jego minę jak zobaczył że mam motor na przyczepie - BEZCENNE
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
drat_wa
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 11:17 |
|
|
|
A jak to jest z ilością motorów, nie jest czasem tak że 2 to max na "zwykłym" prawku?
ps. wrzuć jakąś fote
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
erwinw
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 11:51 |
|
|
|
Na "zwykłym" prawku, czyli kat.B można ciągnąc przyczepę do 750kg DMC (dopuszczalnej masy całkowitej), tak więc można wozic na przyczepie tyle motocykli, by wraz z wagą samej przyczepy nie przekroczyc tych 750kg.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Louis
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 12:03 |
|
|
erwinw pisze: Na "zwykłym" prawku, czyli kat.B można ciągnąc przyczepę do 750kg DMC (dopuszczalnej masy całkowitej), tak więc można wozic na przyczepie tyle motocykli, by wraz z wagą samej przyczepy nie przekroczyc tych 750kg. To chyba nie tak. Kategoria B upoważnia do prowadzenia zestawu o DMC 3500kg, np auto 2500kg przyczepa 1000kg. Mozna prowadzić nawet zestaw auto do 3500kg plus przyczepa lekka (czyli 750kg) co w sumie daje 4250kg. Oprócz tego DMC przyczepy nie może być większa od masy własnej pojazdu (bez pasażerów i ładunku). Wyjątkiem są auta z napędem 4x4, moga holować przyczepy o nieco większym DMC, wzoru nie pamietam ale to jest wbite w dowodzie rejestracyjnym.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ony
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 12:16 |
|
|
Louis pisze: To chyba nie tak. Kategoria B upoważnia do prowadzenia zestawu o DMC 3500kg, np auto 2500kg przyczepa 1000kg. Mozna prowadzić nawet zestaw auto do 3500kg plus przyczepa lekka (czyli 750kg) co w sumie daje 4250kg. Oprócz tego DMC przyczepy nie może być większa od masy własnej pojazdu (bez pasażerów i ładunku).
Wyjątkiem są auta z napędem 4x4, moga holować przyczepy o nieco większym DMC, wzoru nie pamietam ale to jest wbite w dowodzie rejestracyjnym. "Dziennik Gazeta Prawna" informuje, że zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym wynikają z nowego rozporządzenia Unii Europejskiej. Załatać ma ono wyrwę prawną w wielu krajach członkowskich. Jeżeli dysponujemy prawem jazdy kategorii B możemy prowadzić zestaw pojazdów, o masie nie przekraczającej 3,5 tony. W przepisach jest jednak furtka prawna mówiąca o "przyczepie lekkiej", posiadającej masę 750 kg. Masa całego zestawu wynosić może wtedy 4,25 tony. Patologiczna sytuacja pojawia się wówczas, gdy kierowca SUV-a - o ogromnych gabarytach - o masie 3,5 tony może ciągnąć lekką przyczepę bez potrzeby posiadania dodatkowych uprawnień. Analogicznie właściciel auta osobowego nie ma prawa ciągnąć przyczepy przewyższającej masy 750 kg. Z dniem 19 stycznia 2013 roku, nie będzie już potrzeby posiadania prawa jazdy kategorii B+E, aby móc ciągnąć przyczepę cięższą niż 750 kg, w zestawie o DMC nie przekraczającym 4,25 tony. Urzędnicy unijni chcą jednak, aby kierowca takiego składu przechodził dodatkowe szkolenie. Na chwilę obecną nie wiadomo jednak, jak miałoby ono wyglądać.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
erwinw
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 12:26 |
|
|
Prawo jazdy kategorii B: 1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla, 2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, 3. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym; ............................................................................................................................. Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką; .............................................................................................................................. # przyczepa lekka - przyczepa, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg; Źródło: http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... resci.htmlCzyli ciężkim 4x4 czy busem już nie za bardzo na czystym B możemy ciągnąc przyczepkę. Zauważcie, że w obowiązujących w tej chwili przepisach jest mowa o łącznym DMC zestawu auto+przyczepa lekka, czyli taki np. bus (po zachodniemu van) przeważnie ma właśnie DMC 3,5t, co dyskwalifikuje kierowców bez kat.E do ciągania nim jakiejkolwiek przyczepki.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gw
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 14:16 |
|
|
|
To ja już się zupełnie pogubiłem. Skąd w takim razie to 4,25 kg łącznej DMC? A dolewając oliwy do ognia zadam pytanie czy ilość osi w przyczepce ma znaczenie? Bo przecież są dwuosiowe przyczepki o DMC do 750 kg?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
zuba2
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 14:26 |
|
|
|
Z opisu kolegi erwinw to właśnie wynika, tzn. to co w kat. A, B, itd. + przyczepa lekka (750kg) wychodzi właśnie max 4250... Inna sprawa, że erwinw najpierw przytoczył odpowiednie przepisy, a później sam im zaprzeczył :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Krzemien
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 14:42 |
|
Strona WWW: http://www.televisor.pl
|
|
ja swoim pickupem zadnej przyczepki wozic niestety juz nie moge. mam mase całkowita samochodu 2.5 tony i ladownosc 900 kg to znaczy ze moge ciagnac przyczepke 100kg ktora nie istnieje. Drążyłem temat tego lata. Musialbym miec B+E. Ale wtedy jest juz inna zabawa. oplaty atostradowe jak za ciezarówke itp
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
erwinw
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 14:55 |
|
|
zuba2 pisze: Z opisu kolegi erwinw to właśnie wynika, tzn. to co w kat. A, B, itd. + przyczepa lekka (750kg) wychodzi właśnie max 4250... Inna sprawa, że erwinw najpierw przytoczył odpowiednie przepisy, a później sam im zaprzeczył :mrgreen: 2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,Nie wiem zatem, gdzie zaprzeczyłem tym przepisom. W/g kodeksu nie mamy prawa kierowac pojazdem czy też zespołem pojazdów powyżej 3500kg dopuszczalnej masy całkowitej na kategorii B. Od tego jest właśnie B+E. Co więcej, na chwilę obecną pojazdy i zespoły pojazdów pow 3,5t DMC są zobowiązane uiszczac opłaty na drogach publicznych w PL, które to realizowane jest za pomocą urządzenia viatoll. Brak takiego w aucie kosztuje 3tyś zł mandatu (ITD ma urządzenia do kontroli bez zatrzymywania pojazdu)
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 listopada 2011, 15:02 przez erwinw, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
zuba2
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 14:57 |
|
|
|
Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką; .............................................................................................................................. # przyczepa lekka - przyczepa, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
zuba2
|
Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa Post: wtorek, 1 listopada 2011, 15:00 |
|
|
|