| Autor |
Wiadomość |
|
Krzemien
|
Tytuł: Papierologia przy sprowadzeniu z GB Post: sobota, 12 listopada 2011, 23:03 |
|
Strona WWW: http://www.televisor.pl
|
No wiec wlasnie, chodzi mi po głowie pewien pomysl i udalo mi sie znalezc nawet tanio cos na wyspie. Sprzedawca twierdzi ze jest z homologacja - podeslal mi taka fotke papierow [ img ]Teraz nie ma blach wogule tylko te dokumenty. Co to dla mnie oznacza tak naprawde i homologacja dzialajaca w Anglii bedzie tez respektowana tutaj. pod mailem dostalem jeszcze taki enigmatyczny podpis this bike is G reg 1990 not q plate - nie mam zielonego pojecia co te skróty oznaczaja w momencie zakupu, sprowadzenia i całej papierologii. wiem ze mamy tutaj sporo ludzi siedziacych na wyspach wiec - help help
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: Papierologia przy sprowadzeniu z GB Post: sobota, 12 listopada 2011, 23:06 |
|
|
Cytuj: this bike is G reg 1990 Odnosi się do roku rejestracji pojazdu (1 litera rejetracji oznacza czas rejestracji). G to od sierpnia 1989 do lipca 1990. http://www.towbarsrus.com/check_your_reg.htmW 2001 się skończył alfabet i są dwie litery ;) i okres używania określonej kombinacji się skrócił - dużo samochodów się rejestruje i nie starcza numerów na tak długo.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 listopada 2011, 23:13 przez mario33, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
klos242
|
Tytuł: Re: Papierologia przy sprowadzeniu z GB Post: sobota, 12 listopada 2011, 23:13 |
|
|
|
Do rejestracji wystarczy Ci ten środkowy niebieski papier to dowód rejestracyjny, nic więcej nie musisz mieć. Oczywiście umowę piszesz w Angli 8) w kraju przegląd, potem tłumaczenie tego dowodu i umowy, następnie vat-24 w skarbówce(160zł) pamiętaj że przebieg musisz podać ponad 6tyś, bo mogą Ci uznać za nowy i vat zapłacisz obojętnie ile lat będzie pojazd miał. Na końcu wydział komunikacji i to tyle, problemów nie ma tablic nie trzeba piszesz tylko oświadczenie o braku.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Krzemien
|
Tytuł: Re: Papierologia przy sprowadzeniu z GB Post: sobota, 12 listopada 2011, 23:22 |
|
|
|
brzmi całkiem ciekawie, spodziewałem sie jakis totalnych wygibasów ze sprowadzaniem. Swietnie, dzieki.
Ech tylko czemu ten człowiek musial mieszkac po drugiej stronie GB, w Amlwch. Bede musial ze 4 dni urlopu wziać zeby samochodem po to pojechac i wrocic.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
klos242
|
Tytuł: Re: Papierologia przy sprowadzeniu z GB Post: sobota, 12 listopada 2011, 23:27 |
|
|
|
Informacje pewne bo w tamtym tygodniu tak rejestrowałem.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
johnmichael
|
Tytuł: Re: Papierologia przy sprowadzeniu z GB Post: sobota, 12 listopada 2011, 23:28 |
|
|
|
Papiery z napisem VOSA to przeglądy. kóleczko to podatek, który nie jest Ci w Polsce do niczego potrzebny. Czasem ludzie podają że pojazd jest G red (registration number-numer rejestracyjny), a czasem Q plate (registration plate-tablica rejestracyjna). W praktyce 'reg' i 'plate' to to samo. Same tablice rejestracyjne to nie jest problem. W UK idziesz do jakiegokolwiek sklepu motoryzacyjnego i na podstawie niebieskiego dukumentu ( V5- dowodu rejestracyjnego) (po środku zdjęcia) zrobią Ci nowe tablice. cena od 10 do 20 funtów(w zależnosci od sklepu).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dziura
|
Tytuł: Re: Papierologia przy sprowadzeniu z GB Post: sobota, 12 listopada 2011, 23:30 |
|
|
Krzemien pisze: this bike is G reg 1990 not q plate help help Rejestrację zaczynającą się na Q dostają pojazdy, które zostały sprowadzone do UK i nie ma możliwości zweryfikowania ich wieku i pochodzenia na 100%, oraz te, które zostały odbudowane przy użyciu dużej ilości używanych części (na przykład swap silnika lub składanie dwóch wraków w jeden). Generalnie "Q plate" oznacza, że pojazd miał jakis ostry zakręt w życiorysie. PS. A co nabywasz?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Krzemien
|
Tytuł: Re: Papierologia przy sprowadzeniu z GB Post: sobota, 12 listopada 2011, 23:34 |
|
|
|
Jeszcze nie wiem czy nabywam, debatuje sam ze sobą. Jak sie uda to zamieszcze zdjecia, narazie nie ma co pitolic.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
luzMarija
|
Tytuł: Re: Papierologia przy sprowadzeniu z GB Post: wtorek, 15 listopada 2011, 21:59 |
|
|
|
Historie pojazdu można sprawdzić przez HPI check - jest tam odnotowane czy brał udział w kolizji, czy nie była zmieniona kategoria, np. po wypadku, czy nie jest obciążony finansowo.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |