| Autor |
Wiadomość |
|
szctom
|
Tytuł: Ku przestrodze!!! Post: środa, 25 stycznia 2012, 21:24 |
|
|
|
Pisanie o wlasnej glupocie nie nalezy do przyjemnosci,ale byc moze moja historia przyczyni sie do tego ze ktos inny nie popelni tego samego bledu - zawsze to lepiej uczyc sie na cudzych niz wlasnych. Otoz jakis czas temu siadla mi zarowka ksenonowa w aucie. Nie zastanawiajac sie dlugo wyciagnalem przepalona zarowke w garazu, schowalem do kieszeni i udalem sie do sklepu motoryzacyjnego w celu zakupu nowej. Bylo to piatkowe pozne popoludnie wiec wszelkie hurtownie byly juz pozamykane. Pozostal mi jedynie duzy sklep sieciowy. Cena 280 mocno mnie zaskoczyla wiec szybka konsultacja ze znajomym z warsztatu utwierdzila mnie w przekonaniu, ze warto zaczekac do soboty na otwarcie hurtowni i zaoszczedzic ponad stowke. Udalem sie wiec do domu. Po parunastu minutach jazdy zaczelo dziwnie smierdziec w aucie, ale ze z przodu jechalo stare audi w dieslu wiec pomyslalem ze to od niego. Audi zaraz skrecilo a smrod jakby spalenizny nadal sie nasilal. Mozecie sobie wyobrazic jakie bylo moje zdziwienie jak po kolejnych paruset metrach z wentylacji zaczal wydobywac sie dym a spod maski zywy ogien... Blyskawicznie zjechalem na parking, wyskoczylem z auta, gasnica z bagaznika (na szczescie nie byla zakopana w jakies szmaty wpodwojnym dnie tylko z boku), otworzylem calkowicie maske( i tu niby blad bo nie powinno sie otwierac ale nawet o tym nie pomyslalem) i wypsikujac caly proszek ugasilem ogien, ktory obejmowal juz caly reflektor. Bylem w szoku. Wku...y, zalamany, bezsilny...chcialo mi sie plakac. Po kilkunastu minutach udalo mi sie otrzasnac i wrocilem na kolach do domu. Po paru drinkach zaczalem szukac lampy na allegro. Podsumowujac okazalo sie, ze przetwornica ksenonowa produkujaca duze napiecie nie majac odbiornika nawet w postaci zepsutej zarowki zaczela sie grzac, topic az wkoncu sie zapalilo. Straty: reflektor, nadkole,popalone wiazki i kolejne siwe wlosy na glowie. Z perspektywy tych kilkunastu dni ktorejuz minely ciesze sie ze jechalem sam a nie z rodzinka i ze skonczylo sie tylko tak, bo moglo byc o wiele wiele gorzej gdyby okazalo sie ze gasnicy nie mam lub jest niesprawna. Warto tez wspomniec o kierowcach ktorzy sie nie zatrzymali zeby pomoc.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jumajkel
|
Tytuł: Re: Ku przestrodze!!! Post: środa, 25 stycznia 2012, 22:31 |
|
|
|
A widzisz mi się to przyda i to bardzo. Od kilku dni też mi się przepala zarowka ksenonowa i będę musiał wymienic na dniach.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
advradek
|
Tytuł: Re: Ku przestrodze!!! Post: środa, 25 stycznia 2012, 22:57 |
|
|
jumajkel pisze: A widzisz mi się to przyda i to bardzo. Od kilku dni też mi się przepala zarowka ksenonowa i będę musiał wymienic na dniach. Morał również z tego taki by gaśnicę mieć pod ręką.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: Ku przestrodze!!! Post: środa, 25 stycznia 2012, 23:02 |
|
|
advradek pisze: Morał również z tego taki by gaśnicę mieć pod ręką. ...no i czasem warto poświęcić dodatkową stówkę. :wink:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jaqb z Kaszub
|
Tytuł: Re: Ku przestrodze!!! Post: czwartek, 26 stycznia 2012, 00:34 |
|
|
szctom pisze: Pozostal mi jedynie duzy sklep sieciowy. Cena 280 mocno mnie zaskoczyla wiec szybka konsultacja ze znajomym z warsztatu utwierdzila mnie w przekonaniu, ze warto zaczekac do soboty na otwarcie hurtowni i zaoszczedzic ponad stowke. Parę dni temu wjechałem do Norauto bo miałem po drodze, a potrzebowałem kupić Olej Castrol Edge Turbo Diesel 5W40. Wziąłem z półki, podchodzę do kasy, a pani do mnie woła 60 kilka pln. Myślę sobie: cholerka wiem ze miały po nowym roku podrożeć, ale żeby aż tyle?? Nic. Potrzebuję to biorę. Wczoraj byłem u siebie na stacji benzynowej - ten sam olej 32pln :evil:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |