Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 17:14

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nakrętka zębatki zdawczej wału w DRZ400E -POMOCY???
Prozaik forumowy

Hej Koledzy mam problem.
Dzisiaj przeprowadziłem operację zabezpieczania śrub magneta oraz zębatki zdawczej wału. Ze śrubami magneta nie było problemu (raz dwa i po krzyku). Z nakrętką zębatki zdawczej natomiast był a mianowicie (czywiście odkęcenie przyspożyło nie mało problemów bo była dociągnięta na maxa ale udało się). Po odtłuszczeniu, nałożeniu kleju rozpoczynamy operację przykręcania. Biorę klucz dyno, ustawiam na 130Nm, wołam ojca żeby trzymał z drugiej i jedziemy. Na początku zacząłem podnosić ojca razem z kluczem z drugiej strony :) w związku z czym postanowiliśmy zrobić dźwignię. Była troszkę prowizoryczna ale trzymała. Nie mniej jednak w końcu zaparłem się na maxa i ciągnę. Nagle huk i ... pot na czoło czy nie urwałem nakrętki, gwintu, itp. (zakładam, że to ta dźwignia się rozsypała po ojca stronie, znaczy się rura ześlizneła się z klucza).
Chodzę sprawdzam ale wszystko wydaje się być ok (nakrętki trzymają, wał się kręci, tłoki chyba też bo jest moment że idzie ciężko i moment, że idzie lekko. I teraz moje pytanie:
- czy strzelił klucz oznajmiając, że osiągnąłem docelowy moment?
- czy mogło pęknąć coś w środku?
- czy mogło zepsuć się coś innego?
- czy wogóle możliwe jest ukręcenie czegokolwiek innego poza tymi nakrętkami podczas tej operacji?

P.S. Czy klucz dynamometryczny może być tylko do przykręcania a przy lewych gwintach nie działać klucz Vorl 1/2 za ok. 80zł?

Zanim zaleję płynami sprzęta chciał bym wiedzieć czy coś rozwaliłem czy poprostu się wystrzaszyłem i bez sensu się denerwuję :?

Tytuł: Re: Nakrętka zębatki zdawczej wału w DRZ400E -POMOCY???
Honorowy bajkopisarz

Za co ojciec trzymał z drugiej strony bo nie napisałeś?
Na przyszłość daj sobie spokój z tym kluczem dynamometrycznym bo niepotrzeba, w Drz jedna osoba trzyma na tylnym hamulcu i za koło a druga dokręca nakrętkę na kleju i to wystarcza, nigdy mi się nie odkręciło po takim dociągnięciu.
A w Drz na zębatce zdawczej nie ma czasami (prawego) gwintu?? nie pamiętam już

Prozaik forumowy

Nałożyliśmy klucz nastepnie przez dziurę, która była w kluczu (podobny do klucza do świec) najgrubszy imbus i na koniec metalowy kontownik na ten imbus i była dźwignia. Hamulca nie mogłem nacisnąć bo koła u mechaniora (zmiana opon).
Oglądam teraz fiszki i w sumie to nie wiem co mogło by pęknąć lub się ukręcić, chyba nie ma opcji? Zastanawiam się tylko czy zębatki, (te małe zaraz obok dużej - prawa strona u góry)powinny być czymś na koniec zapięte, bo jedyne co mnie zdziwiło po tym strzale to fakt, że ta zębatka wychodzi luźno a przed nią nie ma nic. Na ośce jest rowek/wgłębienie jak by coś tam miało być. Może to strzeliło i zębatka na magnesie zakręciła się szybko co dało taki efekt?
[ img ]

Honorowy bajkopisarz

Czegoś nie rozumie chyba dokręcałeś nakrętkę zębatki zdawczej a wklejasz zdjęcie koła magnesowego i nakrętki wału. Co kręciłeś a co trzymałeś?
Nie wiem czy to wszystko dobrze zrozumiałem ale jak kręciłeś tą nakrętkę co na zdjęciu to mogłeś urwać klin na wale mógł pęknąć wał, pękł stożek koła magnesowego?? to nie jest nakrętka zębatki zdawczej tylko nakrętka koła magnesowego na wale korbowym.

Ostatnio zmieniony niedziela, 5 lutego 2012, 16:50 przez klos242, łącznie zmieniany 1 raz.

Prozaik forumowy

Z tej strony ojciec trzymał kluczem 27
[ img ]

Z tej strony ja kręciłem kluczem dynamometrycznym 27
[ img ]

Honorowy bajkopisarz

No to nieźle pojechałeś, koła oddajesz do mechanika(to chyba najprostrza robota) a bierzesz się za silnik?
W Drz odkręca się zębatka zdawcza ta od łańcucha a nie ta co dokręcałeś!!! mogłeś nawet przestawić wał na osi korby. Teraz masz wszystko do sprawdzenia bo pewności nie ma i nauczkę na przyszłość, że nie wszystko co piszą w necie jest słuszne. Chcąc dokręcić to co pokazałeś robisz to kluczem pneumatycznym lub dynamometryczym blokując zębatkę na wale specjalnym przyżądem.
ok teraz doczytałem w tytule że pisałeś zdawczą wału a nie wałka :oops: ale to nie zmienia faktu że masz problem i że tak się tego nie robi.

Ostatnio zmieniony niedziela, 5 lutego 2012, 18:31 przez klos242, łącznie zmieniany 1 raz.

Prozaik forumowy

No ale zobacz co jest napisane na forach DRZ (m.in. na http://www.dr-z.pl). Opisane są operacje jakie należy wykonać aby zapewnić wieczne działanie. Tam piszą właśnie o tej nakrętce, na dole opis ze strony (podkreśliłem fragment opisujący tą nakrętkę):

3. Zabezpieczenie nakrętki zębatki zdawczej wału
Kolejną niepewną śrubą umiejącą się odkręcić i spowodować szkody w silniku jest nakrętka na wale od zębatki zdawczej. Wymaga ona zabezpieczenia w podobny sposób jak śruby w magnecie, czyli klejem do gwintów np. Loctite 271. Nakrętka ta znajduje się po lewej stronie obok kosza sprzęgłowego. Okazją do jej zabezpieczenia może być jakakolwiek naprawa wymagająca zdjęcia lewego dekla silnika, np. naprawa sprzęgła czy wymiana łańcuszka rozrządu. Najlepiej czynność tą połączyć z zabezpieczaniem śrub magneta, gdyż zabieg ten wymaga także zdjęcia lewego dekla silnika.

Aby zabezpieczyć nakrętkę na zębatce zdawczej postępujemy tak:

1. Spuszczamy płyny ustrojowe z silnika: olej i płyn chłodzący
2. Demontujemy dźwignie hamulca nożnego
3. Odkręcamy lewy i prawy dekiel silnika – musimy mieć dostęp po obu stron wału
4. Po zdjęciu prawego dekla, z przodu kosza sprzęgłowego widzimy zębatkę na wale i nakrętkę
5. Odkręcamy nakrętkę kluczem nr 27 przytrzymując jednocześnie wal z drugiej strony głębokim kluczem nr 26 za śrubę wewnątrz koła magnesowego
UWAGA: nakrętka na wale ma lewy gwint!
6. Po odleceniu odtłuszczamy zwoje gwintu na wale i w nakrętce, nanosimy klej do gwintów
7. Przykręcamy nakrętkę, pamiętając o tym ze ma ona lewy gwint, momentem 130Nm (przytrzymując wał z drugiej strony)
8. Składamy silnik do kupy. Przed zalaniem płynami dajemy związać klejowi przez 12h.

A koła poszły do centrowania i prostowania, sam bym nie dał rady.

Honorowy bajkopisarz

Nie wszystko co piszą należy ślepo naśladować(tyczy się to też moich słów) od napraw są mechanicy i wtedy to ich problem, jeśli nie masz wiedzy i doświadczenia to uczysz się na swoich błędach(przeważnie wtedy jest drożej niż u mechanika i pisałem o tym na forum przez Ciebie wymienionym) Motocykl jeździł i było dobrze nic by mu się nie stało a teraz pozostaje Ci sprawdzić wszystko po kolei a najlepiej oddać mechanikowi.

Zadomowiony na dobre

Witam

W zasadzie wszystko robione zgodnie z serwisówką.
Obstawiam, wadliwy du.pny dynamometryczny. 140 Nm to dla uzmysłowienia ok 15 kG (kilogramów siły) przyłożone na 1 metrze. jak dałeś przedłużkę powiedzmy 40 cm to się zrobi ok 42 kG. jak ojciec ma masę np. 70 kg to znaczy że waży około 71 KG. Nie mogłeś go więc "podnieść" takim momentem (chyba, że był na czczo :lol: )
Uwaga, w niektórych kluczach, to "kliknięcie" jest trudno wyczuwalne.

Pozdr
rr

Honorowy bajkopisarz

W zasadzie tak rrolek tylko dokręcanie przez wał nie jest dobre najlepiej mieć coś na kształt tego http://images40.fotosik.pl/429/566127e35002bc97med.jpg na szybko znalazłem - i blokuje się zębatkę za zęby
i jeszcze jedno-po co było ją ruszać skoro pisze że była dokręcona mocno a jeszcze do tego ma lewy gwint.

Zadomowiony na dobre

Witam

ja wiem Klos, sam w katach używałem po prostu pęta z miękkiego aluminium.
Zakładam, że jak serwisówka, czy np. Clymer podaje ten sposób, to nie jest o do zły, o ile delikwent ma jakieś wyczucie. Z drugiej strony sworzeń stopy korby i czopy wału są (ups: powinny być) pasowany z takim wciskiem (nie pamiętam dokładnie, ale bardziej 1/10 niż 1/100 mm), że prędzej zerwiesz nakrętkę, uszkodzisz nasadkę, niż ruszysz to pasowanie z reki. Fakt, jak ktoś się uprze to da radę. Czasy gdy uczono się na własnych błędach robiąc komarka czy wueche minęły. Nauka jest teraz bardziej w cenie :mrgreen:

Pozdr
rr

Honorowy bajkopisarz

Trafnie ujęte :!:

Prozaik forumowy

Ok chłopaki czyli jaka decyzja ... sam się boję podjąć he he. Wszystko śmiga gładko, zębatki kręcą, wał kręci, zalewać płynami i odpalić i wtedy zobaczymy jak będzie czy sugerujecie inne rozwiązanie. Starałem się robić zgodnie z serwisówką i opisem na forum, dopytywałem o sprawy związane z tą nakrętką. Myślę, że to ojcu ześlizgnęła się ta dźwignia i narobiła hałasu. Oglądałem jeszcze raz fiszki i nie widzę nic co mogło by ulec ukręceniu tak jak mówi rrolek poza nakrętkami i gwintem ośki. Pozdrawiam i dzięki za wszystkie opinie.

Honorowy bajkopisarz

Dokładne sprawdzenie wiąże się z rozbiórką silnika, zobacz chociaż czy nie uszkodziłeś klina pod kołem magnesowym jek już masz rozebrany dekiel. Twój moto twoja decyzja jakbym na żywo widział to może bym coś wypatrzył - składaj i próbuj.

Takiemu nie podskoczysz!

Cytuj:
Uwaga, w niektórych kluczach, to "kliknięcie" jest trudno wyczuwalne.

A w niektórych dość głośne. Mój duży przy ok 90nm normalnie strzela dość głośno. Z kolei mały przy małych momentach słabiutko. Może to ten klucz tak strzelił, złapało luz i przedłużka wyskoczyła.
Na to co tu czytam, to z wałem nic się stać nie powinno. Ja bym silnika nie rozpoławiał.
Ale stresa będziesz miał przy odpalaniu :mrgreen: