| Autor |
Wiadomość |
|
Niedzwiedz80
|
Tytuł: Nakrętka zębatki zdawczej łańcucha w DR-Z400E Post: piątek, 10 lutego 2012, 11:38 |
|
|
|
Czołem Panowie to znowu ja i moje problemy :? Tak jak pisałem w poprzednim wątku sprzęta złożyłem i działa ale mam problem z zębatką zdawczą łańcucha i nie wiem co robić tzn. Zakładam zębatkę, podkładkę do zaklepania, nakręcam nakrętkę ręką ładnie do oporu i próbuję zakręcić kołem z tyłu. Wszystko śmiga gładko i elegancko. Biorę klucz dynamometryczny, ustawiam na 110Nm zgodnie z serwisówką i dokręcam. Po osiągnięciu wymaganego momentu próbuję zakręcić kołem i ... NIC :shock: , stoi w miejscu. Znaczy się mogę lekko dać do przodu i do tyłu ale wygląda to tak jak by się ta zębatka gdzieś zblokowała :( Moje pytanie jest następujące co może być spsute, bo coś pewnie jest? Czy może to być łożysko :?:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marcinjunak
|
Tytuł: Re: Nakrętka zębatki zdawczej łańcucha w DR-Z400E Post: piątek, 10 lutego 2012, 14:49 |
|
|
|
A co robiłeś pisząc że poskładałeś moto? Na pewno sprawdź czy dobrą stroną zakładasz zębatkę, czy nigdzie nie ociera po przykręceniu, jeśli wszystko jest ok i rozbierałeś skrzynię albo silnik na pół to stawiał bym na jakąś podkładkę dystansową. Cudów nie ma.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Niedzwiedz80
|
Tytuł: Re: Nakrętka zębatki zdawczej łańcucha w DR-Z400E Post: piątek, 10 lutego 2012, 15:02 |
|
|
|
Przykręcałem nakrętkę zębatki zdawczej wału. Musiałem zdjąć oba dekielki ale samego silnika nie ruszałem wogóle. Czy może też być tak, że sprzęgło do końca nie łapie po takim remoncie i trzeba rozruszać sprzęta po wymianie płynów itp. Zaznaczam, że po uruchomieniu maszyny nawet na biegu jałowym obkręca się koło tzn. łańcuch ciągnie. Wygląda to tak jak by nie wysprzęglił się do końca. W niedzielę zdejmę go ze stołka i wtedy spróbuję.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Nakrętka zębatki zdawczej łańcucha w DR-Z400E Post: piątek, 10 lutego 2012, 21:11 |
|
|
|
Witam
W każdym enduraku który ma w kołach sprzęgło ciągnie. Stąd ten zgrzyt przy włączaniu biegu, stąd to szarpniecie. Albo masz źle założoną zębatkę jak pisał poprzednik, albo nie założyłeś tulei dystansującej zębatkę do łożyska. Mogła się też wykręcić śruba mocująca osłonę simera i to ona blokuje wałek z zębatką. Ale to mało prawdopodobne.
Podr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dopra
|
Tytuł: Re: Nakrętka zębatki zdawczej łańcucha w DR-Z400E Post: sobota, 11 lutego 2012, 20:47 |
|
|
|
Rozumiem że masz problemy, ale po co znowu nowy temat zakładasz?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marcinjunak
|
Tytuł: Re: Nakrętka zębatki zdawczej łańcucha w DR-Z400E Post: sobota, 11 lutego 2012, 21:53 |
|
|
dopra pisze: Rozumiem że masz problemy, ale po co znowu nowy temat zakładasz? Tamten temat dotyczył zębatki zdawczej wału a ten dotyczy zdawczej łańcucha. Na stojaku nawet na luzie będzie się kręciło tylne koło, tak już jest, mechanika sprzęgła i skrzyni. Z tą zębatkę to dokładnie sprawdź czy jest taka sama jak poprzednia na grubość, średnica kołnierza oporowego. Jeśli nic nie robiłeś to nie powinno się nic przesunąć. Załóż starą zębatkę i sprawdź jak jest.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Nakrętka zębatki zdawczej łańcucha w DR-Z400E Post: sobota, 11 lutego 2012, 22:01 |
|
|
Witam dopra pisze: Rozumiem że masz problemy, ale po co znowu nowy temat zakładasz? Generalnie może przydał by się wątek: "jak tego/śmego nie robić" :wink: Ileż by innych wypadło. A ogólniej w wielu serwisówkach i np. poradnikach Clymera jest cały wstępniak dla technicznych, powiedzmy, debiutantów. Tyle, że my POLACY wszystkie rozumy już zjedliśmy i nikt tego nie czyta. Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
danek-dr
|
Tytuł: Re: Nakrętka zębatki zdawczej łańcucha w DR-Z400E Post: sobota, 11 lutego 2012, 22:25 |
|
|
|
Jedno jest ważne, nie używaj więcej takiego klucza co Ci pękł w poprzednim wątku. Chyba że do świecy lub roweru. I serwisówka pod poduszkę.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PawelS
|
Tytuł: Re: Nakrętka zębatki zdawczej łańcucha w DR-Z400E Post: poniedziałek, 13 lutego 2012, 10:15 |
|
|
|
Zębatki są takie same (suwmiarka nie kłamie). Po dokręceniu na 110 Nm tak jednej jak i drugiej dzieje się to samo czyli kręcąc zębatką kręcisz silnikiem (na luzie) Wina po stronie sprzęgła ewidentnie.
Zdejmiemy ze stołka i się okaże czy wszystko gra. Pozdro 7
Serwisówka to ulubiona książka przygodowa brackiego :) A klucz dawno w śmietniku.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |