| Autor |
Wiadomość |
|
kamilltee
|
Tytuł: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 11:28 |
|
Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Acent
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 13:06 |
|
|
kamilltee pisze: Ten tekst to czysta prawda napisana przystępnym językiem :mrgreen: Co do objeżdżania puszek to dodałbym,że powinno objężdżać się tylko stojące,lub ledwo toczące się co nie dla wszystkich jest oczywiste. Nauczyłem się patrzeć w lusterka samochodowe i z odbicia fizjonomii wnioskować czy kierowca mnie widzi i czego mogę się po nim spodziewać.Jak się zap...ala 90km/h między samochodami to na analizę nie ma czasu... Podobnie z uprzejmościami na trasie.Zdarzyło się,że sądziłem iż zjeżdżająca Corsa robi mi uprzejmość, a to miła pani szukała komórki która spadła jej z siedzenia.Jak znalazła to gwałtownie wróciła a ja wylądowałem w mało komfortowej sytuacji... Tak więc gapić się w lusterka wyprzedzanych samochodów i objeżdżać jak się jest zarejestrowanym przez kierowcę.
Ostatnio zmieniony środa, 21 marca 2012, 13:29 przez Acent, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Orzep
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 13:17 |
|
Strona WWW: http://teamleszcze.com
|
Acent pisze: Nauczyłem się patrzeć w lusterka samochodowe i z odbicia fizjonomii wnioskować czy kierowca mnie widzi i czego mogę się po nim spodziewać.
WAŻNA umiejętność...nabyłem ją kilkanaście lat temu i jak do tej pory "prowadzi" mnie trafnie! Pozdro Orzep
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Acent
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 13:44 |
|
|
|
Dodam jeszcze,że przekonanie o tym że głośny wydech sprawi,że ktoś was szybciej usłyszy i zauważy można zastosować tylko w sytuacji gdy tłumaczycie żonie dlaczego wydaliście parę tysi na nowy tłumik. Mój ojciec ma 74 lata ,dwa aparaty słuchowe i wielki samochód :wink: Ukochane rozwiązanie potęguje tylko agresję gdyż niektórym głośność kojarzy się wprost proporcjonalnie do szybkości a mieszkający obok drogi nabierają ochoty by strzelać cienkim śrutem...
Ostatnio zmieniony środa, 21 marca 2012, 14:09 przez Acent, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamilltee
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 14:09 |
|
|
Acent pisze: Dodam jeszcze,że przekonanie o tym że głośny wydech sprawi,że ktoś was szybciej usłyszy i zauważy można zastosować tylko w sytuacji gdy tłumaczycie żonie dlaczego wydaliście parę tysi na nowy tłumik. Mój ojciec ma 74 lata ,dwa aparaty słuchowe i wielki samochód :wink: Ukochane rozwiązanie potęguje tylko agresję gdyż niektórym głośność kojarzy się wprost proporcjonalnie do szybkości. :idea: :idea: :idea: :idea: dokładnie tak, fale dźwiękowe rozchodzą się do tyłu, ma to sens np. przy jeździe do tyłu :):):) Za to wielki wk.urw sąsiadów ( w tym i mnie), całej okolicy garażu, matek i ojców z przestraszonymi dziećmi ( w tym i mnie), szczekających psów, przestraszonych kierowców samochodów w korku jadących z otwartą szybą na WSZYSTKICH MOTOCYKLISTÓW potęguje nienawiść do motocyklistów...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
lasooch
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 15:58 |
|
Strona WWW: http://www.svforum.pl
|
kamilltee pisze: dokładnie tak, fale dźwiękowe rozchodzą się do tyłu, ma to sens np. przy jeździe do tyłu :):):) Bzdura jakich mało ;) Już pomijam czystą teorię z fizyki, że fala akustyczna to zwyczajna zmiana ciśnienia i jest to fala kulista, rozchodzi się w każdym kierunku, w przód też. Oczywiście że za motocyklem jest głośniej niż przed, ale no bez jaj. Nigdy nie słyszałeś, że motocykl jedzie w Twoją stronę, słyszysz tylko te, które widzisz z tyłu? :P Mnie raz tłumik uratował dupsko, jak baba z podporządkowanej uliczki wyjeżdżała nawet nie patrząc w moją stronę. Wyhamowała w ostatnim momencie, zatrzymałem się koło niej, przeprosiła za zajechanie drogi i sama przyznała, że USŁYSZAŁA mnie i tylko dlatego zahamowała. Jak się w korku jedzie z głośnym wydechem, to też kierowcy jakoś częściej robią miejsce...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Acent
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 16:27 |
|
|
lasooch pisze: Wyhamowała w ostatnim momencie, zatrzymałem się koło niej, przeprosiła za zajechanie drogi i sama przyznała, że USŁYSZAŁA mnie i tylko dlatego zahamowała. Jak się w korku jedzie z głośnym wydechem, to też kierowcy jakoś częściej robią miejsce... Jak mawiał mój szef do wszystkiego da się dorobić teorię :wink:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamilltee
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 16:34 |
|
|
lasooch pisze: kamilltee pisze: dokładnie tak, fale dźwiękowe rozchodzą się do tyłu, ma to sens np. przy jeździe do tyłu :):):) Bzdura jakich mało ;) Już pomijam czystą teorię z fizyki, że fala akustyczna to zwyczajna zmiana ciśnienia i jest to fala kulista, rozchodzi się w każdym kierunku, w przód też. Oczywiście że za motocyklem jest głośniej niż przed, ale no bez jaj. Nigdy nie słyszałeś, że motocykl jedzie w Twoją stronę, słyszysz tylko te, które widzisz z tyłu? :P Mnie raz tłumik uratował dupsko, jak baba z podporządkowanej uliczki wyjeżdżała nawet nie patrząc w moją stronę. Wyhamowała w ostatnim momencie, zatrzymałem się koło niej, przeprosiła za zajechanie drogi i sama przyznała, że USŁYSZAŁA mnie i tylko dlatego zahamowała. Jak się w korku jedzie z głośnym wydechem, to też kierowcy jakoś częściej robią miejsce... Ja też pominąłem czystą teorię z fizyki :) Prawda jest taka, że jak jedziesz, to Twój wydech przeszkadza koledze co jedzie za Tobą, a nie przed Tobą :) Przy małych prędkościach może i ktoś Cię usłyszy... ale 100 x więcej osób złapie wk.urw i zacznie się nerwowo zachowywać. Powyżej bardzo celnie głośne wydechy zostały podsumowane. Nie mam nic do dodania.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Acent
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 16:54 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ofca234
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 17:02 |
|
|
|
offtopic: niewiele rzeczy jest rownie irytujacych jak mega glosny wydech, ktory 'swietnie brzmi' i 'jest bezpieczny' w miescie albo gdzies w srodku lasu.
na temat: celnie. podpisuje sie pod wszystkim swoim 3 letnim doswiadczeniem jazdy po Warszawie. Czesc nawykow nabylem jeszcze na poczatku studiow (10 lat temu) gdy bylem zapalonym rowerzysta. Po krotkiej przerwie pomiedzy pedalowaniem a skuterem / motorem bylem bardzo pozytywnie zaskoczony tym jak duzo sie zmienilo na plus w zachowaniu kierowcow z jednej storny i z drugiej jak wielu samobojcow* smiga na motorach / skuterach pomiedzy samochodami.
* samobojca - typ wyprzedzajacy po ciaglej linii, pomiedzy samochodami jadacymi w gestym ruchu 50-60 na godzine.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Orzep
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 17:54 |
|
Strona WWW: http://teamleszcze.com
|
|
Głośność wydechu wqurwia i pomóc może jak widać powyżej, ale osobiście uważam to bardziej za LANS jak bezpieczeństwo właściwe... Dodam do "WIDOCZNOŚCI", że często pomykam w ciagu dnia i tylko w ciągu dnia na światłach drogowych. Szczególnie traska i miejskie 3/4-pasmowe arterie...
Pozdro Orzep
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
lasooch
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 18:00 |
|
Strona WWW: http://www.svforum.pl
|
|
No właśnie, jednych wqurwia wydech, mnie np. wqurwiają ludzie jeżdżący na długich, serio :D A jak ktoś xenony wstawia do nieprzystosowanych lamp, to od razu powinien bez procesu iść w piach! ;) Jeszcze innych wqurwia sam fakt, że motocykl jedzie środkiem, podczas gdy samochody stoją w korku ;) Co do wydechu, to oczywiście, że nie kupiłem takiego czy innego tłumika w celu poprawy bezpieczeństwa :lol: Jasne, że głównym powodem był dźwięk i poprawa charakterystyki pracy silnika (w połączeniu z PCIII). Jednak skutkiem ubocznym jest to, że jestem słyszany na pewno lepiej. A jeśli chodzi o poprawę bezpieczeństwa własnego, to polecam wszystkim biały kask i odblaskową kamizelkę. Daje to dużo więcej niż wszystkie wydechy i stroboskopy razem wzięte :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gwardia
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 19:57 |
|
|
|
Jak w temacie "jedź tak jak by cię wszyscy inni chcieli zabić", to jedyny przepis w prawie o ruchu drogowym dla motocyklistów. To pierwsza rzecz, którą powiedział mi starszy brat, gdy ponad 20 lat temu odebrałem prawko na motor. Do tego dochodzi jeszcze zdrowy rozsądek i wyobraźnia. Jeśli ktoś nie będzie myślał to mu kamizelka odblaskowa i super technika nie pomoże.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
keton
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 20:24 |
|
|
|
Przepraszam ,a czym jedziemy. :cry:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gwardia
|
Tytuł: Re: "jedź tak jakby każdy chciał Ciebie zabić" Post: środa, 21 marca 2012, 22:16 |
|
|
|
Myślę, że nieważne czym jedziemy, a ważne czym w nas wjadą. Chyba, że ktoś ma ten komfort podróżowania czołgiem. :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |