| Autor |
Wiadomość |
|
SoD
|
Tytuł: Rękawice. Post: czwartek, 24 maja 2012, 21:36 |
|
|
|
Szukam drugi komplet rękawic, mam teraz bmw rallye 3 i szczerze powiedziawszy nie są jakieś świetne. Latem łapa poci się okropnie, w zimniejsze dni nie wyrabia i dziękuje za grzane manetki...
Może ktoś zna/ma jakiś model godny polecenia? Rękawice do latania po krzaczorach jak i asfalcie no i zależy mi na bezpieczeństwie, więc jakieś ochraniacze itd mile widziane. Jakby były i ciepłe i bardzo przewiewne na lato to w ogóle cud miód.
Z góry dziękuje. ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
TomekWwa
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: czwartek, 24 maja 2012, 21:46 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: czwartek, 24 maja 2012, 21:57 |
|
|
|
Moim zdaniem bez dwóch par się nie obejdzie... Ja na okres wiosenno-jesienny używam rękawic z membraną, skórzanych, ocieplanych (Held). W lecie, w terenie lekkie enduro (Revit Dirt).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Neno
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: piątek, 25 maja 2012, 02:27 |
|
|
mario33 pisze: Moim zdaniem bez dwóch par się nie obejdzie... Ja na okres wiosenno-jesienny używam rękawic z membraną, skórzanych, ocieplanych (Held). Kolejna już opinia na + o rękawicach tej firmy, na ten okres. Chyba i ja będę musiał bo moje mimo, że nadal ciepłe to już puszczają wodę - kupione za czasów gdzie praktycznie do wyboru był tylko Tarbor i Tarbor . Niby u nich kupione ale producent jakiś brytyjski. P.S. Ja ganiam w 3 kpl. - na lato, na wczesną jesień i późną wiosnę i na zupełnie chłodne dni super fajne Dainese.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
TomekWwa
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: piątek, 25 maja 2012, 08:53 |
|
|
|
A propos puszczania wody po jakimś czasie przez rękawice czy inne elementy odzieży. Klim daje gwarancję dożywotnią na wodoszczelnosc. Jak to wyglada w praktyce , czy ktoś z Was probował wyegzekwować taką gwarancję??
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dopra
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: piątek, 25 maja 2012, 08:59 |
|
|
TomekWwa pisze: A propos puszczania wody po jakimś czasie przez rękawice czy inne elementy odzieży. Klim daje gwarancję dożywotnią na wodoszczelnosc. Jak to wyglada w praktyce , czy ktoś z Was probował wyegzekwować taką gwarancję?? na razie nie trzeba było, nie puszczają, ani rękawice, ani odzież.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Peet
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: piątek, 25 maja 2012, 10:10 |
|
|
|
Ja używam RP3 jak jest ciepło (BTW uważam, że są bardzo wygodne) i Helda jakiś model z goretexem x-trafit czy coś – na zimno i deszcz. Held robi super rękawice moim zdaniem, a przerobiłem już wiele różnych Alpinestarsów itp... z Helda i RP3 zadaowolony jestem najbardziej. Natomiast zapomnij o jednych rękawicach do wszystkiego :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: piątek, 25 maja 2012, 18:39 |
|
|
Peet pisze: Ja używam RP3 jak jest ciepło (BTW uważam, że są bardzo wygodne) i Helda jakiś model z goretexem x-trafit czy coś – na zimno i deszcz. Held robi super rękawice moim zdaniem, a przerobiłem już wiele różnych Alpinestarsów itp... z Helda i RP3 zadaowolony jestem najbardziej. Natomiast zapomnij o jednych rękawicach do wszystkiego :) RP-3 ? Nie mogę trafić jakie to. Wujek google nie zna.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Neno
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: piątek, 25 maja 2012, 18:43 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: piątek, 25 maja 2012, 18:44 |
|
|
Neno pisze: Wiesz... akurat te znalazłem ale jakoś wpadłem na to że to nie te. :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
NEMO GS
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: piątek, 25 maja 2012, 21:06 |
|
|
Miałem ten sam kłopot - jeżdżę w tych letnich rękawicach BMW GS trzeci sezon i są OK - przewiewne, ręka się nie poci, schną szybko. Problem pojawia się gdy jest zimno i dodatkowo pada deszcz - bardzo zmarzłem kilka razy w nich mimo podgrzewanych manetek- raz jechałem 300km w ulewie i temperaturze ok 10st - masakra. Szukałem jakichś rękawic na zimno i deszcz - chciałem jakieś z goretexem i syntetyczne, żeby nie cierpiały od wody - znalazłem z Alpinestara i już miałem je kupić ale wczoraj byłem w Bielsku u Sikory i pooglądałem parę rękawic z Helda. Doradzano mi HELD SATU - dość uniwersalne, góra z materiału, dół ze skóry, goretex - podobno wygrały jakieś testy MOTOCYKLa w tamtym roku. Wydawały mi się trochę za cienkie jak na niskie temperatury w których chciałbym ich używać. [ img ]Były jeszcze drugie, które mi się podobały - HELD SEASON - całe ze skóry, grubsze, z goretexem - wziąłem je ponieważ według mnie są grubsze i cieplejsze, trochę obawiałem się tego, że są całe ze skóry (chcę ich używać w deszczu), ale jeden gościu (Dominik) powiedział mi że ma je już któryś sezon i nigdy mu nie przemokły, nie przewiało ich i są naprawdę trwałe. [ img ]Wykonanie mi się podoba, wyglądają bardzo solidnie na razie ich nie testowałem - jak pojeżdżę w nich w deszczu i zimnie to coś napiszę. Rękawice nie są najtańsze - 450-500zł, ale ostatnio trochę bolą mnie stawy dłoni (myślę że od przewiania), więc myślę że warto zapłacić trochę więcej i nie marznąć.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Igor
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: piątek, 25 maja 2012, 21:42 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Peet
|
Tytuł: Rękawice. Post: sobota, 26 maja 2012, 09:16 |
|
|
|
...chodziło mi BMW RP3 Rallye Pro 3 :) ale widzę, że jednak w nazwie nie ma Pro, sorry za skrót myślowy... Powinno być R3 ;) Anyway jestem z nich bardzo zadowolony - ale jak jest ciepło.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: sobota, 26 maja 2012, 20:20 |
|
|
|
Jak pisałem, mam właśnie HELD SEASON. Są świetne, jazda w +6 na ostatni zlot, a powrót dodatkowo w deszczu nic im nie zaszkodziła (grane manety mam dodatkowo). To nie w ręce było zimno...
Mają jedną wadę - podszewka nie jest klejona do skóry, co czasem powoduje problemy ze sprawnym zdejmowaniem, a potem włożeniem (szczególnie jak dłonie spocone).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Grzelas
|
Tytuł: Re: Rękawice. Post: niedziela, 27 maja 2012, 12:41 |
|
|
|