| Autor |
Wiadomość |
|
mierzwa2
|
Tytuł: jaki smar do łańcucha? Post: niedziela, 17 czerwca 2012, 14:20 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: niedziela, 17 czerwca 2012, 19:07 |
|
|
|
Myślę że to nie ma różnicy. Pewnie 99% "sprayów" mają bardzo podobny skład jak nie taki sam. Wybrałbym tańszy i tak wszystko zależy od Ciebie czy będziesz pilnować czy łańcuch jest nasmarowany no i czasem go przeczyścić ładnie. :wink:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Fawinyl
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: niedziela, 17 czerwca 2012, 19:19 |
|
|
|
Ja uzywam MOTOREX CHAIN LUBE OFF ROAD i nic się do niego nie klei, jest bezbarwny i bardzo wydajny. Polecam
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
wicia
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: niedziela, 17 czerwca 2012, 19:36 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
klos242
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: niedziela, 17 czerwca 2012, 22:00 |
|
|
|
To ja powiem tak, jako że zwłaszcza w szosowych motocyklach nie podoba mi się felga upaprana smarem itp. przez 15 lat przetestowałem chyba wszystkie smary jakie są, na sobie i klientach. Wniosek mam jeden Motul (najlepszy ten przeźroczysty nie biały i off road seledynowy), oraz S100 możliwe że nawet trochę lepszy od Motula innych już nie biorę pod uwagę choć niektóre złe nie są np Bel ray, te żelowe raczej kiepsko fajnie wygląda tylko jak jest świeżo posmarowany, ceramiczne całkowicie do d....
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dudopl
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: niedziela, 17 czerwca 2012, 22:50 |
|
Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
|
|
Ja swego czasu zużywałem około 3+-4 spraje do łańcucha, każdy kosztował około 50 PLN co w sumie dawało 250PLN = nowy łańcuch. :!: Dodam, że łańcuch starczał mi na około 10 tysi. bez zmiany plus przednia zębatka. Teraz sprawdzam teorie nie smarowani łańcucha. Narazie zrobiłem 3000 i nie widzę wielkiego zużycia, większego niż ze sprajami.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 czerwca 2012, 08:09 przez dudopl, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mik59
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 07:16 |
|
|
|
Dałem sobie spokój ze sprayami, kilka kropel hipolu 80W90 za 14 zł za litr, i łańcuch jest czysty i nasmarowany. PS. Kardan rozwiązuje ten problem :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ShoGun
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 07:39 |
|
|
|
Ja w motocyklach sportowych używałem tego Wurth'a i nie narzekałem. Trzymał dobrze nawet przy prędkościach grubo powyżej 200, moto było czyste. Niestety nie wiem jak w terenie się sprawdzi, ale na szosę polecam. Z innymi wymienionymi nie miałem do czynienia.
p.s. Jak kolega wyżej napisał: "Kardan rozwiązuje ten problem" :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
adamur
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: wtorek, 3 lipca 2012, 21:55 |
|
|
|
Może trochę off ale się zapytam, czego używacie do nasączania filtrów powietrza, spraj, olej, no i ile tego lejecie?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dudopl
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: wtorek, 3 lipca 2012, 22:10 |
|
Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
|
adamur pisze: Może trochę off ale się zapytam, czego używacie do nasączania filtrów powietrza, spraj, olej, no i ile tego lejecie? Ja używam dwóch rzeczy z Agip. Środek do czyszczenia filtrów powietrza Agip Filter Clean oraz Specjalny olej do nasączania filtrów powietrza wielokrotnego użytku Agip Oil Filte. Świetnie się uzupełnia.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dzikm
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: wtorek, 3 lipca 2012, 22:18 |
|
|
|
a ja filter myje benzynom ludwikiem susze a pozniej pryskam sprayem motula, ale podobno jest do tego lepszy olej do nasączania filtrów , a z łańcuchami może być tak samo ze hipol lepszy od spraya, raz miałem fajny spray kupilem na węgrzech na statoilu za 8 jurków starczył 3 razy więcej jak inne i dobrze smarował ale kurka zapomniałem go sfocić
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Orzep
|
Tytuł: Re: jaki smar do łańcucha? Post: wtorek, 3 lipca 2012, 23:04 |
|
Strona WWW: http://teamleszcze.com
|
Powiem TAK...na dzień dzisiejszy MAM R12GS i zapomnialem o takiej czynności jak SMAROWANIE NAPĘDU przez 40.000km, potem wymiana oleju :P Miałem "łańcuchowce", które bardzo dają się we znaki w PODRÓZY!!! Kiedys do HAYABUSY kupilem(zPolecenia) smar, ktorym musialem smarowac co 250km, a w deszczu było słychać "napęd" po 100km!!! ...sie potem okazalo, ze to bylo cos dla croSSówek!!! Mała to dla Mnie była pociecha jebiąc Turcję i nazat :wink: NIE BĘDĘ PISAŁ CO MNIE "URZEKŁO" W MARKACH SMARÓW...później byłem "wierny" Castrolowi! W teście "Motocykla" się okazało, że nie słusznie(wierzącJemu) PRZECZYTAJ testowanie i OCEN sam! :twisted: http://www.motocykl-online.pl/artykuly/spraye-do-lancuchow-8211-testPozdro Orzep
|
|
| Na górę |
Offline |
 |