| Autor |
Wiadomość |
|
AdvHP2rider
|
Tytuł: odchudzanie motocykla (z fotami) Post: piątek, 5 grudnia 2008, 13:23 |
|
Strona WWW: http://www.holan.pl
|
|
ciagle ktos pisze co dolozyl do swojego moto, wiec proponuje zaczac nowy watek, pt. ODCHUDZANIE MOTOCYKLA z dopiskiem ile udało się dzięki temu urwac deko lub kg
widzialem, ze na forum Adagio jako pierwszy poszedl w te strone i ekstremalnie odchudzil swoja Africe, przez co stala sie poręczniejsza w terenie, i urwal ok. 30kg co jest super wynikiem
ps. adagio jakbys mogl napisac dokladnie na czym urywales kilogramy, moze ta lektura przyda sie innym afrikanerom a posiadaczy innych marek zainspiruje (bo nie kazdego stac na 2 motocykle, a swoj tak kocha ze woli pobawic sie z kilogramami z nim)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Dominik
|
Tytuł: Post: piątek, 5 grudnia 2008, 16:14 |
|
|
|
A jak mam zważyć cały moto? I to z dokładnością do gramów? Czy może należy coś wyjąć, zważyć, zapisać, a potem zważyć nowo montowaną część?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rumpel
|
Tytuł: Post: piątek, 5 grudnia 2008, 16:37 |
|
|
|
a ja wy....łem katalizator :D zyskałem ok 1-1,5 kg.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
AdvHP2rider
|
Tytuł: Post: piątek, 5 grudnia 2008, 20:37 |
|
Strona WWW: http://www.holan.pl
|
|
Dominik idea jest taka jak Rumpel zaskoczyl
ktos ma lc8 a Ty np napisales ze jak zmieniles wydechy na ... to zyskales w stosunku do oryginalu 5kg a jak zmieniles np lampe z owiewka na mniejsze to urwales znowu pare deko
nie trzeba wazyc moto, skoro wiesz ile wazyl z fabryki odejmiesz to co zyskales i w sumie moze sie okazac ze kazde duze podrozne enduro mozna ogolocic z 10-15kg a to juz duzo (np beemy z kardanem sopokojnie moga obejsc sie bez podnozki centralnej a to juz 2,5kg + wydechy i tylna kanapa z bagaznikiem i spokojnie uzbiera sie pod 10kg, a to dopiero poczatek zabawy, pozostaja jeszcze mniejsze klamki i ful carbonowych czesci)
na razie z forumowych pogawedek widac ze z Afryki mozna bardzo duzo urwac - spokojnie 20kg
ps. dobrze by bylo gdyby nawet nie wymieniwszy czesci na najlzejsza jezeli ktos posiada taka wiedze niech wpisze ze najlzejszy wydech do africi moze wazyc tylko 1,5kg a orynal wazyl 5 - i bedzie to cenne info dla przyszlych tunerow ekstremalistow)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
QrczaQ
|
Tytuł: Post: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 16:54 |
|
Strona WWW: http://www.flickr.com/photos/qrczaq/sets/
|
|
Popieram temat w pelnej rozciaglosci!
Adam, pierwszy do tablicy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
pancio
|
Tytuł: Post: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 17:24 |
|
|
|
temat fajny tylko gdzie możemy go poruszyć ? ja też w swoim xt wy...em katalizatory w każdej rurze jeden to mi dało prawie 1.8kg kierownice zmieniłem na aluminiową i twardszą lżejsza od oryginalnej o 60dkg.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adagiio
|
Tytuł: Post: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 18:20 |
|
|
|
Skoro zostałem wywołany no to grzecznie odpowiadam . Africa Twin RD07 2002 rok , podają różne wagi np :
Masa na sucho od 205 do 210 kg
Masa pojazdu gotowego do jazdy od 230 do 237 kg
Sam nie wiem dlaczego są takie rozbieżności wagowe, moto przed rozbiórka nie ważyłem ponieważ nie było w nim lamp , stelaży , owiewek i czachy ( krótko mówiąc od główki ramy nie było nic ) . Na obecnym etapie moto waży 178 kg na sucho po umyciu z błota , po zamontowaniu 10 litrowego baku dodatkowo spadnie 6 kg . Na plus dojdzie jeszcze owiewka Boano + stelaż i lampy , ale to juz pierdoły które ważą w sumie kilka kg . Zakładałem że każdy kg po niżej 190 to zaje...sty wynik jak na tego typu motocykl . Teraz na mnie kolej , zrzucić z 10 kg i dzida 8) skoro odchudziłem moto .
|
|
| Na górę |
Offline |
 |