Dzisiaj jest piątek, 4 września 2026, 15:23

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szerokość motocykla z kuframi
Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/bassride/
Witam
zamocowałem jakiś czas temu w moim KTM stelaż holana pod kufry, jego szerokość do 54 cm.
Zaczynam teraz myśleć o kufrach, wiem, że optymalna szerokość to taka, która nie przekracza szerokości kierownicy - raczej nieosiągalne

Pancernik robi dwie szrokości kufra: 20 cm i 25 cm, szerokość dupy przy tych wartościach to odpowiednio 94 cm i 104 cm.

Nigdy nie jeździłem z kuframi i dlatego prosze o radę bardziej doświadczonych. Kufry o szerokości 20 cm (sklaniam się ku chudszej opcji) mają pojemność 33 l. Głównie smigam sam(choć moja ukochana cos wspomina o grecji w te wakacje) wiec mysle ze te 66 litrów mi wystarczy. Zawsze mozna załozyc nieprzemakalny wór na tył.

Tak wiec Was prosze o rady: umocnienie mnie w wyborze węższej opcji, lub przekonanie do 104-centymetrowej dupy.

Tytuł:
Prozaik forumowy

Z kolesiami wszyscy mamy te węższe i jest :D zależy też ile masz gratów do wożenia .

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.sailind.pl
hejka
Nie ma reguły, cały zeszły sezon przejeździłem z szerokimi kuframi i luz, ( duży kufer to wypas - zmieścisz kaski i wiele niepotrzebnych gadżetów )wcześniej miałem miękie torby z boku i udało mi się kilka razy złapać - barierkę ( omijając korek ), słupek i takie tam nieistotne przedmioty.
10 cm na szerokości to dużo i mało, w każdym razie i tak trzeba mieć 5 par oczu.

Problem jest inny - w Twojej sytuacji ważne jest ile ukochana zamierza zabrać ekwipunku na wakacje.
Pozdrawiam

Tytuł:
Aktywny

Mając większe kufry więcej do nich zapakujesz a co za tym idzie bardziej dociążysz tył motocykla. Nie muszę chyba tłumaczyć co się dzieje dalej.

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

na każdych świadłach będe ruszał na gumie? :)

mam nadzieje, że zbilansuje to choć trochę tankbag i moje 107 kilo

myślę ze jednak "wejdę" w 20-tki

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

z ta waga ja bym uwazał..ja waze 88 kg moja dziewczyna..cholera wie..ale gruba nie jest:):):): i po maxymalnym zaladowaniu tylnych kufrow i na nich namiotu karimaty plus kufer tylny...ktm byl bardzo mocno dociazony....szczegolnie tyl...lancuch ktrory na wolno stojacym motocyklu wisial mocno po zalozeniu bagazy i kufrow + 2 osoby byl naciagniety jak lina masztowa:):):)

jazda pod gore w kamienistych gorach byla mordega przy minimalnym odkreceniu gazu kolo tracilo kontakt z "rzeczywistascia" nawet jadac na stojaco z pochyleniem do przodu....

tak wiec kufry moim zdaniem moze i duze nie przeszkadzaja poki nie wladuje sie tam ciezkich rzeczy....

[ img ]

co do szerokosci kufry "gobi " czuc mocno przy jezdzie..daja duzy opor....kufry givi dedykowane do sroma i viadra dawaly duzo mniejszy opor...bylo to widac po paru dniach jazdy po muchach na przednich scianach kufrow...w moim ktmie 3/4 sciany kufra byla zasyfiona a w sromie viadrze i i caponordzie 1/3..

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

a jaką szerokość mająTwoje kufry?

albo inaczej, jaką szerokość ma motocykl z kuframi?

Tytuł:
Aktywny

BASSRIDE pisze:
na każdych świadłach będe ruszał na gumie? :)

Mój bandit za cholere nie wchodzi na koło z gazu a z pełnymi 3 kuframi, lekko odkręcając przednie koło traciło kontakt z rzeczywistością?

Tytuł:
Poeta forumowy

Strona WWW: http://www.bartek-moto.weebly.com
jesli głownie jezdzisz sam to bierz wąskie i taki topcase zeby kask sie zmieścił,

jazda z kuframi między samochodami czasem sie zdaza a z szerokimi kuframi nie jest to tak bezpieczne. zdecydowanie polecam szersze i mniej bagażu.
moj gs z kuframi ma szerokość ok 120cm i to jest katorga:)

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

w Lc8 mam zamontowane Zega-Touratech 35 l (chyba 22,5 cm i 98 ogólnie) i na asfalcie nie odczuwam istotnej różnicy, czy mam je założone czy nie. Predkośc 150 nie jest problemem, nawet przy dwóch osobach z namiotem i śpiworami przyczepionymi z tyłu czy na kufrach. Kufry nie powodują również samoczynie jazdy na gumie. W korku i mijajac samochody po poboczu wydają się nieco przeszkadzać ale jest to chyba problem bardziej psychologiczny niż rzeczywisty. W terenie to już jednak inna bajka, nawet stelaż to już dużo.
Pozdro

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

Zamówiłem opcję light, paczka ma przyjść za kilka dni. Mysle ze to mądrzejszy wybór. Czas wszystko zweryfikuje :)

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.darekhabrat.pl
Ja mam 112cm, wcześniej na plastikach nie wiem ile miałem ale kufry wystawały minimalnie bądź w ogóle poza kiere. Teraz trochę wystają. Są duże ale za to pojemne - wiem że za to więcej wezmę jednak nie do końca, za to np wrzucę namiot do kufra i nie będę musiał wozić go na kufrze co grozi jego kradzieżą bądź bez ochrony przemoknięciem. Wiem że trochę szeroki ale mój transalp z givi e41 miał chyba ze 125cm... Mogłem kupić też 37 jednak wybrałem te. Jeździłem na sucho bez bagaży i było spoko. Zobaczymy w sezonie ale są konkretne i praktyczne. Polecam. DO KTM z pewnością bardziej pasowałyby 37 ze względu na bardziej terenowy charakter.

Najbardziej nie podoba mi się to że do BMW trzeba jeden 37 i jeden 45 przez to że ma jeden wydech... Troche to brzydko wygląda i może znosić furę na prawo :)

[ img ]

Tytuł:
Aktywny

Zmobilizowałem sie i zmierzyłem swojego Bandita z kuframi Kappa K40 - 99cm więc nie jest tak tragicznie jak choćby u Darka. Co do znoszenia w prawo - jeżeli zapakujesz po tyle samo kg to nie będzie. Ale jednak masz racje - kichowo, że jeden musi być mniejszy, krzywo wygląda z tyłu ;)

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.darekhabrat.pl
Ty Młody u mnie też nie jest tragicznie :) i nie porównuj plastika do turystyka enduro bo to inna bajka

Z tym znoszeniem oczywiście żartowałem... Nie wyobrażam sobie żebym ważył kufry czy jest po równo... Ten mniejszy za to bardziej wysunięty jest i na to samo pewnie wyjdzie

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Młody pisze:
Najbardziej nie podoba mi się to że do BMW trzeba jeden 37 i jeden 45 przez to że ma jeden wydech... Troche to brzydko wygląda i może znosić furę na prawo :)

nie potrzeba. mozna zalozyc dwie czterdziestki a i tak bedzie weziej niz w twoim parowozie :)
zeby nie byc goloslownym - ja mam 105cm i symetryczne pancerniki.
rozne kufry zakladaja swiry co w korkach jezdza :roll:

;)