| Autor |
Wiadomość |
|
megakura
|
Tytuł: aplikacje na smartfona Post: poniedziałek, 1 października 2012, 20:48 |
|
|
|
do niedawna twierdzilem ze komorki sluza wylacznie jako telefon, niezle sie zdziwilem kiedy znajomek pokazal mi pare mozliwosci jego komorki. pod tym wrazeniem sprawilem sobie swojego smartfonika. zadowolenie spore. w jednym urzadzeniu mozna zmiescic pare innych: nawigacja, cb radio, mp3, aparat, kamera, internet, latarka. wiadomo zdjecia nie sa takie jak z lustrzanki, w szczegolnosci przy kiepskim oswietleniu, podobnie z filmami jakosc dostateczna. generalnie rzecz biorac urzadzenie calkiem sprytne, w samochodzie sprawdza sie bardzo dobrze, przy moto jak zwykle jest pare komplikacji. obecnie testuje kilka dosc pozytecznych aplikacji: yanosik - ostrzega przed radarami, suszarkami itp. moje trasy - aplikacja zapisujaca slad trasy, do tego sporo statystyk nawigacja google - standardowo zainstalowana, do poprawek, ale mozne dopomoc jezeli utknelismy w ciemnej d...ie.
moze ktos jeszcze zna jakies ciekawe aplikacje na androida?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
johnmichael
|
Tytuł: Re: aplikacje na smartfona Post: poniedziałek, 1 października 2012, 22:01 |
|
|
|
Zdjęcia robione telefonem mojej pani są lepsze niż naszym aprartem fotograficznym (tel - galaxy 3s, aparat - Nikon P90) W ciemnych miejscach robi dobre foty.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Louis
|
Tytuł: Re: aplikacje na smartfona Post: poniedziałek, 1 października 2012, 22:04 |
|
|
|
TwoNav :) Kids Place (jak masz dzieci) Tapatalk Endomondo Picassa Polska Prasa Allegro Skyscanner Facebook Libra Messenger Kayak Dropbox GG Audioteka SuperMemo Skype Polskie Radio Aldiko IP Webcam Tłumacz Program TV
to tak na szybko, co mi przyszło do głowy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ArturS
|
Tytuł: Re: aplikacje na smartfona Post: wtorek, 2 października 2012, 09:31 |
|
|
|
Ktoś nie namierzył przypadkiem aplikacji (darmowej) do raportowania przebytej trasy? Nie chodzi o on-line, ani aplikacje typu endomondo itp, gdzie całodniowy wypad to kilka(naście) MB danych, których nijak nie da się przesłać po taniemu będąc np. w Albanii. Czyli najlepiej żeby soft tworzył log z danymi GPS co 5-30min. i wysyłał to na jakiś serwer ręcznie, albo co ustalony interwał czasu :P Szukałem i znalazłem tylko ForAnn GPS, ale nijak nie mogę tego rozgryźć :? Swoją drogą, zawsze mam w bagażu starą symbianowską nokię z zewnętrznym GPSem, na stałe wpięte do ładowania i ma to za zadanie tylko i wyłącznie zapisywać track. Telefon jest czasowo zsynchronizowany ze wszystkimi aparatami foto, co pozwala programem gpicsync dopisać do EXIF geotagi.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ony
|
Tytuł: Re: aplikacje na smartfona Post: wtorek, 2 października 2012, 09:37 |
|
|
Louis pisze: TwoNav :)
Można possać z sieci wersję demo - ja właśnie testuje ją na PDA. Jak by Ci się spodobała mogę się dołożyć do licencji na pełną wersję coś koło 30 ojro za 3 licencje multiplatform ->http://en.compegps.com/products/software/twonav/ btw. zna ktoś jakieś ciekawe mapy wektorowe Polski dla TwoNav ? Raster mam Poland Topo Mosaic który w całości waży bagatela około 90 GB xD
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Louis
|
Tytuł: Re: aplikacje na smartfona Post: wtorek, 2 października 2012, 09:49 |
|
|
ony pisze: Louis pisze: TwoNav :)
Można possać z sieci wersję demo - ja właśnie testuje ją na PDA. Jak by Ci się spodobała mogę się dołożyć do licencji na pełną wersję coś koło 30 ojro za 3 licencje multiplatform ->http://en.compegps.com/products/software/twonav/ btw. zna ktoś jakieś ciekawe mapy wektorowe Polski dla TwoNav ? Raster mam Poland Topo Mosaic który w całości waży bagatela około 90 GB xD Chyba już nie ma wersji demo tylko darmowa wersja podstawowa, dopłata jest do pełnej. Mam wersję pełną. Jesli chcesz miec mape wektorową mozesz skorzystac z popularnej mapy Polski na Garmina UMP: http://ump.torch.net.pl/twonav/ waży zaledwie kilkadziesiąt MB. Można tez pokalibrowac sobie własne mapy np. wojskowe w skali 1:50 000 i miec cała Polske w kilku GB.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ony
|
Tytuł: Re: aplikacje na smartfona Post: wtorek, 2 października 2012, 10:31 |
|
|
Louis pisze: http://ump.torch.net.pl/twonav/ waży zaledwie kilkadziesiąt MB. Mam tą mapkę - mam wrażenie, że jest jakaś uboga w info, odpaliłem ją na PC i z krzesła mnie nie zwaliła :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Wolo
|
Tytuł: Re: aplikacje na smartfona Post: wtorek, 2 października 2012, 11:17 |
|
|
|
90 GB- robi wrażenie :) Możesz kolego podać jakąś lokalizację, skąd mógłbym pobrać tą mapę? Da się z niej wycinać fragmenty? W jakim formacie jest?
Artur, jest na forum temat "Android" czy jakoś tak- tam jest co nieco o takich aplikacjach.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ony
|
Tytuł: Re: aplikacje na smartfona Post: wtorek, 2 października 2012, 12:59 |
|
|
Wolo pisze: 90 GB- robi wrażenie :) Możesz kolego podać jakąś lokalizację, skąd mógłbym pobrać tą mapę? Da się z niej wycinać fragmenty? W jakim formacie jest? http://en.compegps.com/products/maps/poland-topo-mosaicMusisz się zarejestrować, zaznaczyć Poland Topo Tiles *.RTMAP + *.IMP , wyskoczy Ci mozaika na Polsce, zaznaczasz które obszary Cie interesują i kupujesz przez "buy", potem niby płacisz i po chwili masz na mailu pliki do ściągnięcia jeden kafelek to około 300 mb - oczywiście mapa jest za free jednak aby przejść cały proces trzeba "kupić" i "zapłacić" O a tu filmik jak to się robi: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... U3zQb5MZrc
|
|
| Na górę |
Offline |
 |