| Autor |
Wiadomość |
|
voyte07
|
Tytuł: pytanie do posiadaczy 3AJ Post: poniedziałek, 8 października 2012, 12:46 |
|
|
|
Witam!
Ciągle walczę z instalacją - prawdopodobnie walnął jakiś bezpiecznik. Wszystko wygląda na sprawne (światła, klakson etc) za wyjątkiem rozrusznika - w chwili naciśnięcia słychać tylko "cyk" i koniec. Przyznaję na wstępie, że mogłem doprowadzić do zjarania jakiegoś bezpiecznika poprzez styknięcie przewodu masowego (normalnie przymocowanego do śruby mocowania rozrusznika) wraz z przewodem prądowym podłączonym do rozrusznika (tego na środku) - działając w lekkim amoku podpiąłem go wczoraj razem z prądowym w rozruszniku i to może być wskazówka do problemu.
Kolejny problem jest w tym, że nie mogę zlokalizować bezpieczników. Zaczynam się obawiać, że ich nie mam - okolica instalacji w miejscu gdzie prawdopodobnie powinny się znajdować jest amatorsko "modyfikowana" przez poprzedniego właściciela...
Proszę o ewentualne zdjęcie ze wskazaniem miejsca bezpieczników lub o jakiś pomysł dotyczący w/w problemu.
Dodam, że włożony jest rozrusznik z 3TB (ale to chyba nie ma większego znaczenia - wyglądają jednakowo).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 listopada 2012, 07:49 przez voyte07, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
esi
|
Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ Post: poniedziałek, 8 października 2012, 14:08 |
|
|
|
Moze aku masz rozladowane ;P nie no zart. a rozruszni kjest w ogole sprawny?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
voyte07
|
Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ Post: poniedziałek, 8 października 2012, 14:24 |
|
|
|
Aku i rozrusznik sa sprawne. Wyciagniete z jezdzacego moto.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ArturS
|
Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ Post: poniedziałek, 8 października 2012, 16:14 |
|
|
|
Podepnij na krótko. Może przekaźnik się zjarał?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Rzorzo
|
Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ Post: poniedziałek, 8 października 2012, 16:30 |
|
Strona WWW: https://sites.google.com/site/rzorzoster/
|
|
Bezpieczników nie ma zbyt wiele. W zasadzie znalazłem jeden. Tak jak pisze Artur, pewnikiem styk w przekaźniku upaliłeś.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
voyte07
|
Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ Post: poniedziałek, 8 października 2012, 16:42 |
|
|
Rzorzo pisze: Bezpieczników nie ma zbyt wiele. W zasadzie znalazłem jeden. Tak jak pisze Artur, pewnikiem styk w przekaźniku upaliłeś. Proszę jeszcze o wskazanie miejsca bezpiecznika i ewentualnie jego typu. PS. który przekaźnik mógł się uszkodzić? Ten owalny czy jakiś inny?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
enduro904
|
Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ Post: poniedziałek, 8 października 2012, 18:02 |
|
|
[ img ] coś takiego powinno siedzieć i to sprawdź
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
voyte07
|
Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ Post: poniedziałek, 8 października 2012, 18:17 |
|
|
enduro904 pisze: coś takiego powinno siedzieć i to sprawdź Jest - wygląda ok, wydaje dźwięk cykania (nie wiem tylko czy to dobrze czy źle)Zrobiłem również test "na krótko" wg waszej sugestii. Najpierw stary rozrusznik (wymontowany) - zakręcił. Obecnie założony - nie zakręcił - stoi "na dębowo", nie obraca się a na przewodach robi się zwarcie. Doszedłem do wniosku, że na 90% źle go skręciłem (wcześniej działał - wyjąłem go z jeżdżącego moto) w wyniku czego się nie obraca. Jutro zweryfikuję to na 100%. Mam tylko nadzieję, że nic wczoraj nie "przypaliłem". Chyba nie powinienem, biorąc pod uwagę, że prąd do rozrusznika dochodzi... Dzięki wszystkim za pomoc !!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ArturS
|
Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ Post: poniedziałek, 8 października 2012, 20:24 |
|
|
|
Jak już będziesz go wyjmował, to rozbierz i zobacz jak wyglądają szczotki i ile ich zostało. Koszt wymiany śmieszny, a te się kończą w najmniej odpowiednim momencie.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |