Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 09:34

Autor Wiadomość
 Tytuł: oswietlenie
Początkujący

Wczoraj ogladajac program ,,uwaga pirat" dowiedzialem sie nowej rzeczy . Mianowicie ze w motocyklu nie mozna miec oswietlenia xenon. Byl mandat za caloksztalt -wydechy i swiatla .Do tego zabranie dowodu rejestracyjnego. Pytanie ---czy policjanta z tymi swiatlami nie ponioslo???

Poeta forumowy

Strona WWW: http://stellars.atlassian.net
Jezu.. Za co bija?

Tytuł: Re: oswietlenie
Takiemu nie podskoczysz!

Ksenony, o ile się nie mylę, wymagają reflektora samopoziomującego, gładkiego szkła oraz spryskiwacza. Dochodzi jeszcze kwestia homologacji.

Rzeczony HD żadnego z tych warunków nie spełniał.

Poeta forumowy

Jest ten odcinek gdzies na sieci?
Kurcze - ksenon to jedyne sensowne TANIE rozwiazanie dla naszych motocykli. Pamietacie pawel_ktm - jak sie prawie zabil na 690 Enduro ? Przez zmeczenie i swiatla.

Takiemu nie podskoczysz!

stellars pisze:
Jest ten odcinek gdzies na sieci?
Szukaj na TVN Player.

Prozaik forumowy

stellars pisze:
Przez zmeczenie i swiatla.

Przez niedostosowanie predkosci do panujacych warunkow.

Rowniez chcialbym miec ksenon ale przepis jest jasno okreslony a za jego nierespektowanie grozi mandat od misiakow i wizyta w komunikacyjnym po dowod rejestracyjny :( :( gdyby kazdy montowal to co mu sie podoba 100% tirow mialy by reflektory okretowe.

Takiemu nie podskoczysz!

u-hu pisze:
...gdyby kazdy montowal to co mu sie podoba 100% tirow mialy by reflektory okretowe.
Dokładnie :D

Poeta forumowy

Kurcze, z jednej strony wiem, że macie rację - ale nasze motocykle mają dużo słabsze niż samochodowe lampy. Do tego stopnia, że autostradą z Zakopanego w nocy muszę jechać 80km/h żeby widzieć jak zakręt idzie - a i tak serce mam pod gardłem.

Dwa - że powinny być określone zasady pomiaru strumienia światła z reflektora tak, by przy określonej odległośći / kącie nie oślepiało. I takie lampy powinny być dopuszczone do ruchu.

Nie możecie stawać aż tak mocno w obronie przepisów, które sprawiają że zmniejsza się nasze bezpieczeństwo na drodze :-| Chłopaki, no co wy...

Przykład - mój reflektor nie oślepia. Nie ma odbłysków z boku. U Piothrusia jest jeszcze lepiej - bo w ogóle nie ma odbłysków. Nie można stawiać znaku równości między technologią wytwarzania strumienia światła a niezgodnością z przepisami. Raczej efekt powinien być karany - czyli oślepianie innych kierowców. Do tego popatrzmy na moc naszych lamp - 55W w najlepszym przypadku, a w wypadku liści - 35W. Auta mają więcej. I do tego po dwa reflektory

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
Otóż nie macie racji , mandatu nie ma , a kosztuje przegląd tylko w zakresie tego co policjant uznał za nie takie , i jest to koszt 25 pln w przypadku Xenonów w aucie :) brałem temat już dwa razy ... nie ma takiej siły która zmusiła by mnie do wymontowania bixenonu z KTM-a :lol: lampę soczewkową można mieć tak ? i nie wymaga ona spryskiwacza ani poziomowania ... ale jak zakładacie chiński badziew to każdy najbardziej tępy policjant wie że lampa tak nie świeci ....

Prozaik forumowy

z Zakopanego nie ma autostrady a zaledwie droga ekspresowa wiec na 2 pasmowej to zaledwie 120 mozesz jechac na jedno jezdniowej tylko stowka ... ale chwali ci sie ze jedziesz wolniej gdyz w pelni dostosowujesz predkosc do panujacych warunkow ( mamy na mysli zakrety i slabsza widocznosc po zmroku) oczywiscie cytujac przedmowce przyjecia kazdego mandatu mozna odmowic i swoje racje przedstawiac w sadzie :(
Cytuj:
Dwa - że powinny być określone zasady pomiaru strumienia światła z reflektora
z tymi problemami to musisz pisac do konstuktorow motocykli lub dzwonic do zmieniajacych przepisy tel 22 694 25 00 - przykre ale na forum nic nie zdzialasz.
Reasumujac:
Cytuj:
przepis jest jasno okreslony a za jego nierespektowanie grozi mandat od misiakow i wizyta w komunikacyjnym po dowod rejestracyjny :( :(

Ostatnio zmieniony piątek, 4 stycznia 2013, 20:09 przez u-hu, łącznie zmieniany 1 raz.

Poeta forumowy

Poczułem jakby właśnie ktoś wsadził mi palec w d... :cry: Ni ma rady - masz rację. Ale oświetlenie (szczególnie Katów) jest tak ZŁE (naprawdę), że problemy jakie generuje to nie tylko ograniczona widoczność - to jakość strumienia światła. Na drodze ekspresowej w nocy można spokojnie jechać 90-100 km/h, a nagłe zwalnianie na zakrętach - bo mało widzisz - jest wręcz niebezpieczne.

Ale nie chcę wdawać się w dyskusję. Interpretacja przepisów jest jasna. Bardziej - szukamy, jako kulturalni użytkownicy dróg, sposobu współistnienia w ruchu drogowym takiego, byśmy my byli bezpieczni - i by nasze 'aspekty bezpieczeństwa' nie ujmowały go innym (tj nie oślepiały, nie powodowały bólu głowy, nie zmniejszały widoczności itp..)

To co mówisz u-hu jest bardzo ważne, jednak realia 'pola walki' zaostrzone starymi i niedostosowanymi do rzeczywistości przepisami - sprawiają, że szukamy kompromisów. A drogówka - cóż - z zasady ma prawo tych kompromisów nie respektować. Nie winię policji za to. I nie wściekam się na kamień, bo akurat przede mną leży. Ale nie godzę się respektować przepisów, które nie mają sensu. Nawet za cenę maszerowania do urzędu po odbiór dowodu rejestracyjnego.

Nawiasem - jaki jest mandat za nieokazanie dowodu rejestracyjnego, bo nie wiem ?

Ostatnio zmieniony piątek, 4 stycznia 2013, 20:18 przez stellars, łącznie zmieniany 1 raz.

Prozaik forumowy

przestan ! to tak w ramach zartu !! wiemy ze na niektora glupote sie nie poradzi a niestety trzeba z nia zyc!

Takiemu nie podskoczysz!

Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie pojazdu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu.

Warto też pamiętać, że jazda pojazdem nie posiadającym ważnego dopuszczenia do ruchu prowadzi do ograniczenia odpowiedzialności ubezpieczyciela za spowodowane szkody.

Poeta forumowy

Nie powiem więcej, tylko tyle, że jako mężczyzna przestaję się czuć komfortowo... :cry: I do tego krew mnie znowu zalewa.

No masz rację...

Prozaik forumowy

Cytuj:
Nawiasem - jaki jest mandat za nieokazanie dowodu rejestracyjnego, bo nie wiem ?

Nie mam pojecia jaki mandat za nie okazanie dowodu (ja woze ze soba oba dowody z auta i z motka) wiec nie ma mozliwosci zebym ktoregos nie mial, pewnie dlatego taka sytuacja mnie nie spotkala. Trzeba pytac jakiegos miska lub kogos kto z taka watpliwie przyjemna sytuacja sie spotkal. Moim skromnym zdaniem jezeli miski zatrzymaja cie bez dowodu to po prostu oprocz mandatu juz dalej nie pojedziesz (no bo by po puszczeniu cie musieli godzic sie na to ze jedziesz bez dokumentow) ale jak wspomnialem prawnikiem nie jestem a doswiadczenie w tej kwesti rowniez mizerne.