| Autor |
Wiadomość |
|
fireman
|
Tytuł: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: poniedziałek, 7 stycznia 2013, 21:11 |
|
|
|
Witam. Jeździłem kilka razy z moją narzeczoną i po dłuższych przelotach narzekała na ból kolan. Jeżdżę Afryką tak więc nie jest to najmniejszy ale i też nie najwygodniejszy motocykl. Moje pytanie, bo może ktoś z Was ma/miał podobną przypadłość. Jak sobie z tym radzić (częściej stajemy i ruszanie podczas jazdy), może przygotowanie fizyczne do sezonu bieganie lub basen ?? Wszelkie sugestie mile widziane. P.S. Dodam że Diana zdecydowanie nie należy do osób co nie obciąża nadmiernie stawów.
Pozdrawiam Bartek
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
aturlej
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: poniedziałek, 7 stycznia 2013, 21:17 |
|
|
|
Jezeli jest wysoka to pewnie problem tkwi w zbyt bardzo zgietych kolanach podczas jazdy. Ja mam stosunkowo dlugie nogi i mam to samo jedynie co pomaga to zmiana pozycji ( ja jade na stojaka).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Orzep
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: poniedziałek, 7 stycznia 2013, 21:34 |
|
Strona WWW: http://teamleszcze.com
|
|
BARTEK, nogi na pagony! :wink: ...a poważnie, to na pewno ruch fizyczny pomoże! Chyba, że ma zdiagnozowaną przypadłość stawu kolanowego? Nie biegi(kontuzjogenne), a basen, orbitrek, który nie obciąża stawów kolanowych i skokowych, a buduje mięsnie w około tych "połączeń". Mnie osobiście doskwiera ból jednego kolana, przemnożona razy ilośc kilometrów... odpowiedni trening przed sezonem moto/narty-pomaga! Jest jeszcze inna opcja--przewieź Dianę BMW R1200GS...
Pozdro Łorzep
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Tezla
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: poniedziałek, 7 stycznia 2013, 21:53 |
|
Strona WWW: http://tezla.freehost.pl/
|
|
podnóżki można próbować obniżyć
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dopra
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: poniedziałek, 7 stycznia 2013, 22:00 |
|
|
|
obniż podnóżki pasażera, ja tak zrobiłem i było dużo lepiej
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
u-hu
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: wtorek, 8 stycznia 2013, 01:06 |
|
|
|
Kategorycznie zmienic narzeczona!!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
maciejś
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: wtorek, 8 stycznia 2013, 07:55 |
|
|
|
Panowie ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :lol: Ja nie mówię o siłowni cztery razy w tygodniu :wink: Jazda rowerem, skakanka, i basen uwierzcie pomaga i to bez żadnej napinki. Raz w tygodniu basen i rower , a skakanka dorywczo jak ma się ochotę.Działa i efekty są zadziwiające :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
fireman
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: wtorek, 8 stycznia 2013, 08:26 |
|
|
|
Narzeczonej nie zmienię :) ślub 4 maja :). Nie ma żadnych dolegliwości na co dzień. Ten ból tylko na moto. Tak sobie przemyślałem jak mi o tym powiedziała, to plecaczek jeździ w o wiele mniej komfortowej niż kierowca rumaka. Podnóżki niby na tej samej wysokości ( chociaż nie zawsze) ale dochodzi obięcie kierowcy swoimi nogami :) a następnie trzeba postawić je na podnóżki. To bardzo niefizjologiczny kąt. Dobrze że nie ma prawka bo by mnie do tyłu przerzuciła :).
Zostaje ruch fizyczny i zmiana ułożenia podnóżków. Zobaczymy co i jak. Wybieramy się w dalszą podróż i nie chciał bym żeby coś takiego popsuło jej całą przyjemność z jazdy ;/.
Dzięki Bartek
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
u-hu
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: wtorek, 8 stycznia 2013, 11:48 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PawelS
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: wtorek, 8 stycznia 2013, 12:18 |
|
|
|
To samo wymyśliłem - w czym jeździ luba - może nie ma ochrony przed wiatrem na kolanach ?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamilltee
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: wtorek, 8 stycznia 2013, 14:31 |
|
Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
|
|
pomysł z Argentyny:
Ty załóż spacerówki (dodatkowe sety podnóżka) na gmole a narzeczona niech trzyma nogi na Twoich podnóżkach :)
ale tylko na długich przelotach autostradowych - bo nie masz tylnego hamulca pod nogą :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
wenzel
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: wtorek, 8 stycznia 2013, 14:59 |
|
Rejestracja: poniedziałek, 5 października 2009, 11:48 Posty: 179
|
|
Spoko, wygląda na to że Twój problem rozwiąże się "sam" 4 maja 2013 roku ... :twisted: pojawi się żona, skończą się wojaże :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
fireman
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: wtorek, 8 stycznia 2013, 15:17 |
|
|
|
O to chodzi że ona chce ( a przynajmniej na razie :) ) dzielić ze mną tą pasie :).
Co do ubioru, to kombinezon na moto 2 częściowy i długie buty tak więc o zawiewaniu i przewiewaniu nie mogło być mowy.
Poćwiczymy i na wiosnę odnowie wątek :).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
u-hu
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: wtorek, 8 stycznia 2013, 22:43 |
|
|
|
ja pod kombinezon i tak zakladam taki ochraniacz i moim zdaniem sie sprawdza szczegolnie na dugich przelotach. 2 sezony jezdzilem bez a teraz sezon "z" i musze przyznac ze to bylo jedno z lepiej wydanych 60 zeta
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
agusia1983
|
Tytuł: Re: Bolące kolana podczas jazdy - pomoc Post: środa, 9 stycznia 2013, 08:36 |
|
|
|
Przy wzroście 176cm, miałam dokładnie to samo na Africe i żadne ćwiczenia nie pomogły, ale też nie zaszkodziły. ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |