Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 03:35

Autor Wiadomość
 Tytuł: zmiana biegów bez sprzęgła
Początkujący

Strona WWW: http://www.ratownictwo.gda.pl
mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: w GS 12 (2008 r) kiedy zmieniać biegi bez sprzęgła...może wcale nie powinno się tego robić? proszę o porady...

PS.mnie sie wydaje ze 5-6 lepiej nawet wchodzi bez rozłączania sprzęgłem...

Tytuł:
Zadomowiony

a czemu sądzisz że lepiej wrzucać biegi bez sprzęgła? w jakimś celu zostało zainstalowane?
Faktycznie w GS biegi bez wciśniętej klamki sprzęgła bez kłopotu wchodzą i zdarza mi się od czasu do czasu (w terenie) nie użyć klamki, ale uważam, że nie jest to zdrowe dla motocykla.

pzdr

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.darekhabrat.pl
nie wiem jak w Gsach ale np w moim KTM EXC sprzęgła nie trzeba w ogóle używać (wiadomo inna skrzynia itd niema co porównywać) Gs ma inną skrzynie tak jak i viadro. W GS czuć zmianę biegów, głośno chodzi i trochę szarpie a czy wchodzi bez sprzęgła? SKoro tak mówisz to pewnie tak. W moim Viaderku bez sprzęgła wchodzą biegi płynnie i nic się nie dzieje jednak używam go normalnie bo po to jest. Jeśli jedziesz płynnie, dodasz trochę gazu później odpuszczasz do zera wtedy jest moment na zmianę biegu i wchodzi czyściutko. Oczywiście lepiej jest zapinać w górę niż redukować a im wyższy bieg tym lepiej wchodzi

Tytuł:
Początkujący

u mnie w V-strom 1.0 bez sprzęgła idzie gładko jak po maśle do góry, a jak się zamyśle i zapomne, to i w dół bez zgrzytu idzie. Kiedyś debatowałem na ten temat i podobno (tak mówią znawcy mechaniki motocyklowej) można bez stresu iść bez sprzęgła. Ale tak jak przedmówcy wspomnieli, że po coś je zamontowali, no chciażby do rusznia :lol: wystarczy "musnąć" klamke i już jest elegancko :D

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

technicznie to tak, że skrzynie w nowych motocyklach są "sekwencyjne". Biegi można (a czasem nawet należy) zmieniać bez sprzęgła. Obciążany jest wtedy kosz sprzęgłowy. Istotne dla trwałości skrzyni i sprzęgła jest to, żeby nie zmieniać biegów na siłę, przy pełnym obciążeniu (odkręconym gazie).
BMW GS także ma taką skrzynię, a to że sprzęgło jest suche nie ma w tym wypadku znaczenia.

Tytuł:
Aktywny

Darek nie do końca zgodzę się z tym co piszesz. Tzn nie można gazu odpuścić do zera bo tak jak napisales silnik zaczyna hamować pojazd - moment hamujący jest jednak dość duży i też czasem może zgrzytnąć (raczej na pewno). Gaz wystarczy lekko odpuścić. U mnie sprawdza się to w 100% jedynie z 1 na 2 nie przechodzi bez sprzęgła.

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

zalezy od wyczucia sprzeta, testowałem w aucie, na roznych moto, da sie idealnie w 100% przeżucić biegi bez zgrzytu.
Na torze chlopaki nie uzywają sprzęgła bo nie ma na to czasu i wsio lata, ale niestey tam czasmi wbijaja na siłe i nie zawsze to na zdrowie skrzyni wychodzi.

Wychodze z założenia - jeśli nie ma potrzeby, robie wsio ze sprzęgłem, w terenie, czy innych warunkach jak jest potrzeba zapinam biegi bez.

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

W momencie odpuszczania gazu zmieniasz bieg więc o co Ci chodzi ? Jakieś dziwne teorie wygłaszasz powiedziałeś to samo co ja...
Ps. silnik hamuje jeśli nie zdążysz zmienić biegu - a ja nie pisze o spóźnionym refleksie szofera

W enduro zapinałem biegi tak że gaz na maxa do odcięcia ale ze sprzęgłem - a po to żeby moja setka się lepiej napędzała. Fachowcy zapinali bez sprzęgła na pełnym gazie, KTM przetrzyma wszystko.

najbardziej na próbach enduro podobał mi się odgłos zapinanych biegów... Poszukajcie sobie w jakichś filmach z zawodów, coś pięknego

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Młody, jeśli pisałeś do mnie, to zobacz jak często sypały się w WR czy YZ skrzynie, ja niejedniokrotnie bywałem mna torze jak zadownicy latali głownie w czterosówach.... dzwięk był niesamowity ;)

Ale wiemy o tym wszyscy, że sztuka sztuce nie jest równa, i technika także ;)

Ostatnio zmieniony niedziela, 18 stycznia 2009, 12:47 przez Mario, łącznie zmieniany 3 razy.

Tytuł:
Aktywny

No Mlody w sumie to co mowisz to tez prawda. Jednak zalezy na jakich obrotach jedziesz. Jeżeli jedziesz na dość wysokich i zamkniesz calkiem przepustnicę to mimo szybkiej zmiany biegu i tak moze szarpnąć. Przy normalnej jeździe spokojnie można zrobić jak mówisz bez zgrzytu itp. Tak więc moj poprzedni post nie byl do końca precyzyjny. PS Mario ma racje - wszystko zalezy od wyczucia sprzęta, konstrukcji skrzyni i charakterystyki pracy silnika.

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Mario dobrze piszesz Yamaha - one nie słyną z perfekcji i żywotności skrzyni biegów... Mnie osobiście nie leży. Ale głos rewelacja - sam wiesz ;) najlepiej słychać na wykręconych do odcinki 250 4t