|
| Autor |
Wiadomość |
|
pbsg
|
Tytuł: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 13:34 |
|
|
Witam, jestem mieszkańcem warszawskiego Mokotowa, na forum nowy oraz na dobrej drodze do kupna, po 18 latach od chwili zrobienia prawa jazdy na motocykl :D, swojej własnej, większej maszyny. Dziękuję swojemu bratu za podpowiedź, że istniejecie na tym forum. Będę czerpał, z WASZYM przyzwoleniem, z rad i doświadczeń całego pozytywnie zakręconego Grona. By nie być jednak wyłącznie "czerpkiem" :) Waszej wiedzy podsyłam Wam link do promocji nowych motocykli Suzuki w Niemczech. Trwa ona od 7 dni, oprocentowanie kredytu ... 1.99% (w naszych salonach od 8% wzwyż ...). Będę wdzięczny za wszelkie opinie na ten temat. http://motorrad.suzuki.de/modelle/sport ... om-650-abs Osobiście zastanawiam się nad zakupem V-Stroma. Sądziłem, że kupię z tzw. drugiej ręki, ale po doświadczeniach z salonem Suzuki w Warszawie, gdzie o mały włos zostałbym najprawdopodobniej oszukany - przez grzeczność nie wspomnę z jakim salonem oraz nie pozdrowię nieźle wygadanego pana sprzedawcy ... - chyba skłonię się do zakupu nowej maszyny, lub dam sobie całkiem spokój - zapewne zgodnie z życzeniem mojej Pani małżonki :roll: PS. Braciak założył temat pod tym linkiem viewtopic.php?f=8&t=14843 ad moich zapatrywań na zakup motocykla. Raz jeszcze serdecznie Witam pozytywnie, motocyklowo zakręconych :wink:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 13:48 |
|
|
Wiesz, z nową jest tak, że jak upadnie Ci w lesie to będzie taki płacz że ryska na zbiorniczku... A że to Twój pierwszy moto to na pewno kiedyś upadnie. :) Na Twoim miejscu przeglądałbym fora vstroma + nasze i na pewno jakiś cukiereczek POLECONY przez kogoś! Ja na swojego Dakara polowałem ROK! Warto zaczekać i mieć maszynkę pewną. :wink: BTW: tu masz stary temat, miałem podobny dylemat! https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f= ... 990#p67990
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gompka
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 13:57 |
|
|
|
Cześć!!! Szkoda jako pierwszy motocykl brać nową maszynę. Nie wątpię w Twoje umiejętności, ale z doświadczenia wiem, że się wychrzanisz. A to stopka boczna Ci się nie otworzy do końca, a to wsadzisz ja w kretowisko, a to kufer przeważy... Przyczyn są tysiące. Nowego szkoda. Poza tym dopiero kształtuje się Twój gust motocyklisty i to, jakie masz wyobrażenie o fajnym motocyklu, może zmienić się diametralnie po tym, jak zaczniesz nim jeździć. Nowy traci na wartości najszybciej. Lepiej zainwestuj w lepsze ciuchy i kask - one będą Ci dłużej służyć niż pierwszy motocykl. Poza tym nie można przeinwestować w bezpieczeństwo. Vstrom to fajny sprzęt na początek, ale sugeruję używkę na początek. Nie będzie Ci aż tak bardzo żal każdej ryski.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 14:07 |
|
|
|
no witaj.
jakbym Cię nie znał, to bym pomyślał, że odpuścisz...
moto Ci znajdziemy, nie martw się - używkę ze sprawdzonych rąk i z pewną historią.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
pbsg
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 14:23 |
|
|
|
Cześć :D kurcze ale Wy jesteście aktywni na tym forum. Sądziłem, że kolejnego posta przeczytam za 2 dni. Nieźle. Szacunek. Co do nowego motocykla to ciągną mnie do niego wyłącznie 2 rzeczy, tj. te magiczne 000001 na liczniku oraz, że przykładem "Salunu" Suzuki nie wcisną mi kitu (choć i z tym bywa różnie, kolega w salonie kupił uderzone i malowane auto). Przyznaję, że sporo rozmawiałem na temat zakupu motocykla w różnych okolicznościach przyrody i po Waszych uwagach, muszę się sam skarcić, ku radości małżonki - Boże jak dobrze, że nie ma dostępu do forum :D , że używany chyba rzeczywiście będzie lepszy. W zeszłym roku udało mi się wywrócić motocykl w Chorwacji. Na szczęście na postoju i z ubezpieczonej wypożyczalni. Gdyby to był mój ... już mnie zabolało coś w żołądku :o Ok. Nie chcę umrzeć na zawał patrząc na jego rysę długości 1,22 cm na wydechu. Będę więcej myślał nad używką. Braciak - dzięki za wsparcie. Pozdro.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
szulek
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 15:03 |
|
|
|
Dobre rady otrzymujesz bez dwóch zdań. Jednak postanowiłem wtrącić swoje zdanie jako ten z rogami i czerwoną gębą. Jako pierwszy motocykl kupiłem GS 800 nówkę sztukę. Zanim wjechałem w teren nakręciłem ze 2k km po czarnym. Pierwszy mój zlot ADV na szosowych oponach był niezapomnianym przeżyciem - brak jakiej kolwiek wiedzy i doświadczenia plus piach to jest to :) Dziś latam już czwarty sezon na tym motocyklu, na czarne staram się nie wjeżdżać, wyjebutał mi się z pewnością ponad dwadzieścia razy. Poza gmolami i handbarami nie ma na nim śladów glebienia. Mam motor który długo u mnie zostanie i ciesze się, że jako ten pierwszy kupiłem docelowy sprzęt. Myślę, że nawet jeśli Twoja przygoda z jednośladem dopiero się rozpoczyna, nie oznacza to że nie możesz zacząć od SWOJEGO wysokiego C (mam na myśli motór). Takie moje zdanie.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
filu
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 15:13 |
|
|
szulek pisze: Myślę, że nawet jeśli Twoja przygoda z jednośladem dopiero się rozpoczyna, nie oznacza to że nie możesz zacząć od SWOJEGO wysokiego C (mam na myśli motór). Takie moje zdanie. i ja również podzielam taka opinię :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
pbsg
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 15:25 |
|
|
|
No i kto ma racje :shock: ? Pewnie leży ona po środku. Chyba sam powinienem odpowiedzieć sobie na pytanie na ile NAPRAWDĘ potrafię jeździć dobrze na motocyklu, tak by kupić nowy i nie bać się, że go za chwilę zniszczę. Raczej nie o prędkość się obawiam, lecz o jakiś mały teren i wjazd tam własnie, choć jak wiecie nie ma reguły. Nowy motor jest EKSTRA. Wszystko piękne, moje, i jak zaglądasz do garażu to On tam czeka i mówi jedziemy - nie ma obaw, że dojedziemy gdzie chcesz bo jestem NOWY i nie porozbijany. Sytuacja idealna (gdyby nie kasa do wydania :roll: ) Z drugiej strony byłbym niepoprawnym optymistą by nie zaufać Gompce i SoD - owi, którzy słusznie prawią, że i tak zaliczę na nim glebę ... (w tym miejscu chciałem Cię strasznie przeprosić mój przyszły motocyklu, że Ci to najprawdopodobniej zrobię, tym bardziej przepraszam, że już pewnie stoisz gdzieś tam wyprodukowany :) ). Wiem co zrobię, idę za chwilę pojeździć na rowerze i zobaczę jak mi idzie na jednośladzie :P No i w sumie również ważna rzecz to to, że będę głównie jeździł w dalsze trasy (np. w moje kochane Bieszczady - gdzie, już oświadczam zapraszam nad wodę do domku tego kto sprzeda mi jednak w końcu ten mój wymarzony motocykl :). W końcu trzeba opić z kolegami - by się nie psuł. Więc jak trasy to niby trochę mniejsza opcja na wywrotki - niby. No ale tak reasumując. Chyba używka, jeśli istnieje 100% pewna to na pierwszą sztukę to coś co zaczęło się koło mnie kręcić. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek, 11 kwietnia 2014, 15:39 przez pbsg, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Louis
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 15:37 |
|
|
Powiem Ci, że nabycie używki wcale nie gwarantuje braku obaw przed przecierką w terenie. Ostatnio własnie nabyłem 4-letniego DL-a z minimalnym przebiegiem. Niestety miałem pecha i trafił mi się egzemplarz jak z salonu i nawet nowe szosowe opony. Męczę się teraz na czarnym, a ciągnie wilka do lasu. A tak serio to polecam DL-a, jestem karłowaty, ale Vstrom jest moim najniższym motocyklem. Zawsze psioczyłem na te motocykle, że są bez sensu, bo w teren i na szosę są lepsze. Polatałem nim trochę i po dziurawych drogach i po autostradach i wszystko odszczekuję. Na zachętę ;) [ img ]
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
pbsg
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 15:49 |
|
|
|
Louisie - 4 letni, zadbany, z małym przebiegiem. Istnieją takie rzeczy na tym padole łez? :P - to ja bym poprosił o takiego DL - a jeszcze lepiej gdyby to był V-strom od 2012 r. Ponoć bardzo się zmienił od tamtego czasu. PS. Tak przy okazji sądzicie, że prócz wizualnych efektów nowego rocznika oraz moich ewentualnych początków na tego rodzaju motocyklu, będzie to miało rzeczywiście znaczenie, bym nabył drogą kupna właśnie tę wersję produkowana od tego rocznika? Pewnie to banalne pytanie, bo w sumie można odpowiedzieć, jak masz gotówkę to "se nabyj" ale czy warto wydać dodatkową kasę - a nie np. pojechać za to w góry ... Dzięki za dotychczasowe opinie. Lousie - jesteś podłym draniem - przesadziłeś z tym zdjęciem :D - A tak poważnie - piękny
Ostatnio zmieniony piątek, 11 kwietnia 2014, 15:53 przez pbsg, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Acent
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 15:51 |
|
|
|
No to ja też dorzucę swoje dwa grosze . Co prawda pierwszy motocykl jaki rozbiłem był mojego brata i zrobiłem to na zakręcie w Dwerniku :D Później były już tylko nowe.Tak naprawdę każda szkoda boli .Nie ważne czy nowy czy używany. Jeżeli będziesz rozpaczał nad każdą ryską i urwanym plastikiem to odbierze ci to przyjemność jazdy. Podstawa to wiedzieć jaki chcesz i pojeździć nim trochę .Jeżeli stwierdzisz ,że to ten to można brać nowy.Masz wtedy z dwa lata gwarancji co pozwala nabyć ogłady i nauczyć się cokolwiek robić przy motocyklu.Prawda jest taka ,że i tak za 3 lata zmienisz lub coś dokupisz bo to choroba jest...
Ostatnio zmieniony piątek, 11 kwietnia 2014, 18:04 przez Acent, łącznie zmieniany 2 razy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
pbsg
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 15:57 |
|
|
|
Acencie - tak masz rację w jednym. Jak rozbić pierwszy motocykl to najlepiej swojego Braciaka (mam nadzieję, że tego nie czytasz Mariusz :lol: - bo własnie miałem plan poprosić Cię o sprawdzenie, czy może Twój by mi pasował - na przykład). Cholera Acencie - niedobrze, że to napisałeś :roll: :D No tak 3 lata i zmiana, plus to, że mam się na nim nauczyć nieco (lub ogromnie) więcej niż umiem - coraz bliżej używki? Ok wrócę na forum wieczorem. Idę pojeździć na rowerze, fajna pogoda i zachęcam Wszystkich by wyszli z domu. Taki mały spontan. Pozdro.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 kwietnia 2014, 16:01 przez pbsg, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Acent
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 16:00 |
|
|
|
Musze cie zmartwić.Wielu przed tobą zadawało na tym forum podobne pytanie i nikt nie dostał sensownej odpowiedzi :) Pierwsza prawda jest taka, że zakup motocykla nie ma nic wspólnego z rozsadkiem i jeżeli cię stać to nowy jest dobra opcją . Druga, że zakup używanego może się zakończyć powodzeniem , ale trzeba być urodzonym szczęściarzem jak Louis albo mieć cierpliwość i stalowe nerwy. Trzecia, że zakup moto to dopiero poczatek wydatków.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
miotacztruskawek
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 18:09 |
|
|
|
Hej. Ja zacząłem swoja przygodę właśnie od DLa 650ki. Były 3 wspólne sezony, ponad 40Kkm. Może i jest nudny, ale z kolei jak ktoś chce się nauczyć jeździć to będzie to dobry sprzęt. Oszczędny, tani w utrzymaniu (jedynie olej co 6Kkm), części w prawie każdej stodole, do naprawienia u każdego kowala. Choć tak właściwie cholerstwa nie idzie tak łatwo zepsuć... Mi przez ten okres padła jedynie jedna kostka od elektryki. Jak go sprzedawałem miał 73Kkm i z tego co wiem, dalej lata po rodzimym mieście i raczej problemów nie ma. Na rocznik po 12' specjalnie nie ma się co napalać. Różni się trochę silnikiem (chyba z 5KM więcej i mniej pali) i elektryką/niką. Zawieszenie właściwie bez zmian. Wygląd zmienił się najbardziej...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
pbsg
|
Tytuł: Re: Obniżka cen nowych motocykli w RFN. Kredyt 1.99%. Warto? Post: piątek, 11 kwietnia 2014, 20:08 |
|
|
|
Witajcie ponownie. Byłem z córkami na rowerach, trochę je przegoniłem te lenie śmierdzące - wynik 23 km i nie marudzą :). Louis - zgadzam się w 100 % z Twoimi argumentami a Miotacztruskawek :) kompletnie mnie rozbroił zwykłymi argumentami. Chyba za dużo oglądam reklam i zachwytów na YouTubie ad nowego DL z 2012 r. (nie piszę o tym z tego roku - bo jak dla mnie jest za wielki :shock: ) Czyli po tych wszystkich moich tygodniach w Internecie wniosków jest kilka - 1. należało odezwać się do Braciaka znacznie wcześniej to bym już o Was wiedział już dawno, czyli - Mario33 - jesteś Wielki i to nie kryptoreklama :) 2. Po co było mi tyle czytania i jeżdżenia po salonach w całej Warszawie, ślinienia się na każdym skrzyżowaniu jak widziałem motocykl - jak jest jeden dla mnie - V-strom 3. Nie musiałem mieć przygody z "Salunem" Suzuki w Wawie, tylko grzecznie czekać na okazję, która daj Boże pojawi się w Necie i kupię jak Louis: 4 latka bez stłuczki i z małym przebiegiem (potencjalnych sprzedawców ostrzegam, że zostaną prześwietleni w CIA, FBI, fabryce Suzuki w Japonii i przez moją żonę :evil: ) ale jak sprzedadzą mi maszynę zgodną z opisem to oddam im we władanie na umówiony czas moją oazę nad Soliną z łódką i karpiami, które sam dokarmiam 100 kg kukurydzy w sezonie :D ). A już tak na schodząc nieco niżej ground - poczytałem forum i przez kilka dni jestem bogatszy w wiedzę niż jak przelatałem przez tygodnie bez sensu sam Internet i salony z zachwyconymi sobą sprzedawcami. Raz jeszcze wielkie thanks, będę pilnie czytał i się uczył. Ostatnia rzecz - czekam na odpowiedź z Suzuki w RFN jakie warunki muszę spełnić by nabyć (potencjalnie - bo zaczynam się przekonywać po Waszych wypowiedziach, że dla mnie chyba będzie lepszy używany) u nich motocykl z wpłatą np. połowy i reszta na kredyt 1.99 %. Jak mi odpiszą dam znać jak to wygląda, choć może już przerabialiście taki temat? Piotr,
Ostatnio zmieniony piątek, 11 kwietnia 2014, 21:25 przez pbsg, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |