| Autor |
Wiadomość |
|
maciej_mi
|
Tytuł: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: niedziela, 12 lipca 2015, 20:54 |
|
|
|
Hej!
Jako, że ostatnio sporo interesuję się instalacjami CO, czy ma ktoś z was doświadczenia (konkretne) koszty instalacji, eksploatacji etc. Odnośnie Peletu, ponieważ wg. różnych artykułów wydaje się się, że warto, a w mojej okolicy można kupić pelet za ok 560zł/t
Może jakieś alternatywne rozwiązania?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ManFred
|
Tytuł: Re: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: środa, 7 października 2015, 17:54 |
|
|
|
Okres grzewczy rozpoczyna się na dobre takze podpowiem tylko aby osoby chcace zamontowac piec na ekogroszek dobrze przestudiowaly temat bo ja swoja niewiedze przyplacilem rozbiorka komina.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ziuta
|
Tytuł: Re: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: środa, 7 października 2015, 18:11 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: środa, 7 października 2015, 18:39 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
maciej_mi
|
Tytuł: Re: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: środa, 7 października 2015, 18:59 |
|
|
Cytuj: Okres grzewczy rozpoczyna się na dobre takze podpowiem tylko aby osoby chcace zamontowac piec na ekogroszek dobrze przestudiowaly temat bo ja swoja niewiedze przyplacilem rozbiorka komina.
Napisz cos więcej na ten temat
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
klemens
|
Tytuł: Re: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: środa, 7 października 2015, 20:08 |
|
|
|
Kilka lat temu kończyłem nowy dom i zastanawiałem się nad pelletem. Byłem nawet u wytwórcy pieców. Po zrobieniu doktoratu w temacie i bazując na doświadczeniach kolegi, który skusił się na pellet, założyłem ogrzewanie... olejowe. I był to słuszny wybór.
Mowa oczywiście o okolicy, gdzie nie ma sieci ciepłowniczej ani sieciowego gazu. Uzasadnienie tej decyzji zajęłoby godzinkę gadania.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ziuta
|
Tytuł: Re: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: środa, 7 października 2015, 20:18 |
|
|
Cytuj:
korzystać, ha ,trzeba zgłebić i wdrożyć ,nie jest to proste,ale polecam :)
korzystałem
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ManFred
|
Tytuł: Re: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: czwartek, 8 października 2015, 05:41 |
|
|
Cytuj: Cytuj: Okres grzewczy rozpoczyna się na dobre takze podpowiem tylko aby osoby chcace zamontowac piec na ekogroszek dobrze przestudiowaly temat bo ja swoja niewiedze przyplacilem rozbiorka komina.
Napisz cos więcej na ten temat
Piętro domu mam niewykończone i nie ogrzewane, komin nie ocieplony. Przez to kondensat tak szybko się skraplał, że po kilku miesiącach wypływał już fugami. Do pieców na ekogroszek MUSI być wkład kominowy ceramiczny lub komin systemowy z takim wkładem.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: czwartek, 8 października 2015, 06:54 |
|
|
Cytuj: Cytuj:
korzystać, ha ,trzeba zgłebić i wdrożyć ,nie jest to proste,ale polecam :)
korzystałem
Jakie efekty? Tak w 3 zdaniach.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ziuta
|
Tytuł: Re: Ogrzewanie domu piecem na pelet Post: czwartek, 8 października 2015, 08:34 |
|
|
Mam mały domek,ok 70 m2(nieocieplony),do ogrzewania słuzy 22 kw kocioł górno dolnego spalania(czyli przewymiarowny jak na ten metraż),wczeniej pożary sadzy w kominie i ciągłe kiszenie opału bo sauna w domu,teraz ten sam kociol przerobiony na górne spalanie(za ok 100zł)spala 2 razy mniej opału na sezon,w kominie czyto.Na tej stronie http://czysteogrzewanie.pl/ wszytko jest łopatologicznie wyjaśnione.Blog głównie skupia się na kotłach zasypowych,ale daje pogląd jak palić i jakie błedy popełniamy w całej tej materi.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |