Dzisiaj jest poniedziałek, 14 września 2026, 21:49

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupię silnik do Kawasaki klr 600
Zadomowiony

Potrzebny silnik do KLR 600, z rozrusznikiem, oczywiście w b dobrym stanie. Mogę oddać mój w rozliczeniu. Zrobiony remont - tłok, rozrząd. Niestety coś w nim walnęło, po remoncie zrobiłem nim 160 km i pieprznęło coś - nie ma kompresji. - jeszcze go nie rozbierałem.

Tytuł: Re: Kupię silnik do Kawasaki klr 600
Aktywny

To witamy w klubie :)
pewnie poleciala glowica... byc moze przeskoczyl lancuch i pogielo/zmielilo gore (u mnie za pierwszym razem) albo byla "slabo" zrobiona glowica i jak sie poukladalo/wyklepalo to puszczają zawory (u mnie za drugim razem). To drugie relatywnie proste do poprawy, chyba ze juz zapadniete zawory i nie bedzie jak wyprowadzic...
Ale jak walnelo to zakladam ze to pierwsze... i grubsza sprawa.

W sumie ja tez bym chetnie przytulil caly dobry silnik... jak bys znalazlem dwa to daj znac :)
Swoja droga luzno zastanawialem sie czy przypadkiem silnik od 650 nie ma identycznych mocowan, ale jakos tematu nie zweryfikowalem...

U Ciebie w "umarłym" silniku jest dobry wał (luzy) ?
Potencjalnie byłbym zainteresowany takowym wałem/silnikiem (do KLR 600 z rozrusznikiem).

Zadomowiony

No to pięknie, nie jestem sam.
Wał miał małe luzy, cholera wie, co tam walnęło. W nast tyg będę ogarniał - rozbierał. W tamtym roku po zakupie moto silnik był do roboty i szukałem drugiego - niczego nie znalazłem z e rozr, słaba dostępność, postanowiłem reanimować.

Też myślę o o silniku z KLR 650, trzeba rozkminić, czy podejdzie. Gdy będziesz miał info, daj znać.
Zostawię mój tel na wszelki 791137388.

Opowiedz o swoim sprzęcie, masz to w oryg?
Mój ma 21,5 l zbiornik ACERBISA - świetna sprawa. Mam kilka fajnych pomysłów na ten motocykl, choć nerw mi już napsuł.

Aktywny

ja mam ogolnie ladny/kompletny oryginal z '86
:)
jedna z najlzejszych wersji, ale niestety z malym zbiornikiem.
ostatni raz powazniej go eksploatowalem bodajze na wiosne '12. i rozsypala sie gora i zmielila tlok...
jeden gosc mi robil odpowiednio wszystko.. przejechal po tym niby remncie gora 1000 km (jesien '12 - wiosna '13). Ale jak sie okazalo gosc przekombinowal glowice i stracil kompresje...

I sie zniechecilem i przesialdem...
A KLR 600 zostal do naprawy / na dozywocie. W zeszlym roku zaczolem powoli robic.. glowica itd. ale stwierdzilem ze trzebaby tez juz zrobic wal... cisnienia niemam i tak schodzi...
Swoja droga 600 to juz naprawde klasyk.
No i troche szkoda mi go kundlic na 650 i jakos niechetnie mysle o tej opcji...
Co jakis czas rozgladam sie za calym silnikiem albo dobrym walem.

Zadomowiony

To prawda, fajny klasyk i to chłodzony cieczą, co jest istotne.
Miałem duże chęci, żeby zacząć kupować takie sprzęty i przywracać je do świetności.

Mój, to 85r, przyjechał na palecie. Rozebrałem, wypiaskowałem, pomalowałem, dużo nowych części, a tu taki rzut. Zniechęcam się do niego, a plany były zacne.
Lubię takie tematy i on właśnie miał posłużyć jednemu z nich. Z tego co piszesz, to z tym silnikiem może być różnie i to zmusza do zastanowienia, czy walczyć z nim i podobnymi, czy rozejrzeć się za innym sprzętem. Oczywiście dualowe klasyczne enduro, bo takie lubię.

Badałem temat z silnikiem i ramą. Niestety rama z 650 jest zupełnie inna, nie podejdą mocowania z 650.
Duży dylemat.......robić, czy sprzedać i przesiąść się na inny.