Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 21:35

Autor Wiadomość
 Tytuł: jazda na zakopiance (Chabówka - Obidowa)
Aktywny

Przeglądając dzisiaj sieć trafiłem na coś takiego :( :
http://motoryzacja.interia.pl/motocykle ... 13652,3017
i pomyśleć że przez takich ludzi wszyscy jesteśmy wrzucani do jednego worka (dawcy) :( . Znam ten odcinek drogi bardzo dobrze sam często tamtędy przejezdżam ale to co oni wyprawiają to przechodzi ludzkie pojęcie. :evil:

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

ok, ale ja nie bardzo tam widze jakieś straszne rzeczy.wiadomo, że można wolniej i nie trzeba schodzić na kolano itd.
Widziałem o wiele bardziej hardcorowe filmy i nikt z tego nie robił afery.
Temat zupełnie nie potrzebny.

Tytuł: Re: jazda na zakopiance (Chabówka - Obidowa)
Prozaik forumowy

jumajkel pisze:
przejezdżam ale to co oni wyprawiają to przechodzi ludzkie pojęcie. :evil:

przesadzasz tym ludzkim pojęciem,widać nieźle wymiatają,ale film zrobiony raczej pod publikę,
a tak z drugiej strony to gdzie mają chłopaczki latać,łot poronina na morske łoko :D robią to chyba na jedynym w miarę porządnym odcinku,
a że szatkownice na poboczu,cóż no risk no fun.
Tak sobie myślę zupełnie na marginesie,czy jeśli powstałby profi tor powiedzmy w okolicach wawy ,
to czy byłby tak oblegany jak stołeczne dwupasmowe dojazdówki.

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Jedyny sensowny tor jest jest w Poznaniu, później Brno. Można raz w tygodniu pojechać na trening (środek tygodnia)
Tam juz na gumie za bardzo polatać nie można. Ale ile km z każdej strony by się tam dostać. Chłopaki w krakowie na nieoddanym odcinku autostrady sobie ćwicza i nikomu to nie przeszakadza. My czasami na podobne zakety jechaliśmy do czech....

Zadomowiony na dobre

niezle lataja.
mocno ryzykowne ale fajnie sie oglada :)

Honorowy bajkopisarz

slajder pisze:
...gdzie mają chłopaczki latać,łot poronina na morske łoko :D robią to chyba na jedynym w miarę porządnym odcinku,
a że szatkownice na poboczu,cóż no risk no fun.

A niech się przesiądą na V stromy albo GSy to „łot Poronina do Morskiego Oka” też się da :) . Natomiast jeśli chodzi o Zakopiankę to tam zdarzają się winkle na których widoczność jest żadna i takie (jeden pamiętam na pewno) gdzie zaraz po ostrym zakręcie droga mocno opada. Zapewne fun z jazdy po zakopiance jest, ale w takich okolicznościach risk biorą na siebie również inni na drodze i ten argument akurat do mnie trafia.

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Może i nieźle latają, ale narażają poza sobą także innych. Znam sprawę, gdzie motocyklista w środku miasta uderzył w bok samochodu (prędkość nie jakaś oszałamiająca - 130 - 140 km/h) i zabił siebie, kierowcę i pasażerkę samochodu. Widziałem zdjęcia tego auta - prawie przecięte na pół. Samochód co prawda wyjeżdżał z podporządkowanej, ale droga po której jechał motocykl, przed skrzyżowaniem prowadzi po łuku - kierowca auta nie miał najmniejszych możliwości, żeby zobaczyć motocykl. Efekt ? Zginęli Bogu ducha winni ludzie, bo kretynowi się wydawało że i tym razem sie uda

P.S zginął też rottweiler, który jechał na tylnym siedzeniu samochodu. Nie chcielibyście oglądać tych zdjęć - normalnie krwawa łaźnia.

Tytuł:
Aktywny

Ludzkie pojecie to przechodzi to ze na 2 pasmowej drodze auta jezdza lewym pasem jak prawy jest pusty (motocyklisci czasami tez niestety) i blokuja ruch.
Byloby wiecej torow to na drogach takich akcji byloby zdecydowanie mniej, ale zyjemy w kraju gdzie tylko boiska sie buduje i nic z tego nie ma.
Na filmiku chlopaki jezda spokojnie i wcale nie sa to strasznie wielkie predkosci. Moze wyglada to ostro, ale taka jazda jest wbrew pozorom do kontrolowania i latwo podniesc moto i zwolnic. Trzeba samemu sprobowac zeby innych komentowac :P

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Ciekawe co byś powiedział, gdyby taki kontrolujący motocykl (zwłaszcza ten co sie wyp......ił wygląda na świetnie kontrolującego) wjechał w samochód, w którym jechaliby Twoi znajomi albo bliscy. Przepraszam, ale to jest pieprzenie farmazonów i nie ma co zwalać na brak torów - nie ma i koniec, co nie znaczy można ryzykować życie innych. Co innego, gdy się to robi na zamknietej autostradzie, a co innego kiedy się urządza slalom między samochodami.

P.S. jeździłem na plastiku dwa lata - zdarzyło sie parę razy być na torze. To jest wielka frajda, ale tam nikomu poza sobą krzywdy nie zrobisz

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.sailind.pl
Zgadzam sie z Tobą Jakub w 100 %.
Jestem za wolnością szeroko pojętą ale jeśli czyjeś poczucie wolności narusza bezpieczeństwo osób tzw. trzecich - jestem na nie.
Wiele czasu minie nim kultura jazdy poprawi się choć trochę.
Wbrew pozorom jedni z najlepszych kierowców samochodowych czy motocyklowych pochodzią ze Skandynawii gdzie kultura jazdy to mażenie i nikt się nie wychyla - nawet oni.

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

Po mojemu to to faktycznie torów w Polsce brakuje ale te barany na zakopiance przeginają. Żadne z powyższych argumentów broniących ich nie trafiają do mnie. Paskudny jest też fakt że skoro jest to tak powszechny proceder w tym rejonie nikt a właściwie policja nie jest w stanie zadziałać.

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

przyjedźcie do UK. Będziecie mieli kontrolę na każdym kroku.Wszędzie kamery, speed kamery, mury i bramy broniące wjazdów na jakiekolwiek szutrówki. No cud miód dla ludzi lubiących być 'pod kontrolą' Wielkiego Brata. Zakaz, Nakaz, zabronione - taki jest dla mnie synonim Wielkiej Brytanii...
W Polsce niestety macie większą wolność, nic tylko ubolewać i prosić organy ścigania o więcej foto-radarów, więcej kontroli na drogach. Trudno, że kosztem swobody i wolności.Na pewno będzie bezpieczniej, a przecież TYLKO o bezpieczeństwo chodzi, reszta życia już jest nie ważna. Może być nudno i bez jaj, ale ważne że bezpiecznie...

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

dokładnie tak jak johnmichael mówi....

Tytuł:
Aktywny

JakubGS pisze:
Ciekawe co byś powiedział, gdyby taki kontrolujący motocykl (zwłaszcza ten co sie wyp......ił wygląda na świetnie kontrolującego) wjechał w samochód, w którym jechaliby Twoi znajomi albo bliscy. Przepraszam, ale to jest pieprzenie farmazonów i nie ma co zwalać na brak torów - nie ma i koniec, co nie znaczy można ryzykować życie innych. Co innego, gdy się to robi na zamknietej autostradzie, a co innego kiedy się urządza slalom między samochodami.

P.S. jeździłem na plastiku dwa lata - zdarzyło sie parę razy być na torze. To jest wielka frajda, ale tam nikomu poza sobą krzywdy nie zrobisz

A gdzie tam jest slalom miedzy samochodami? Myslisz ze taki biker za wszelka cene chce sie zabic? To nie chlopaczki ktorzy odkrecaja na maxa w centrum bo nic wiecej nie potrafia. Na tym filmiku nie ma ani jednej niebezpiecznej sytaucaji. A w moja rodzine, czy znajomych tak samo moze wjechac ktos pijany, lub emeryt ktory nie dowidzi a takze dzieciak ktory dorwal auto od rodzicow czy zwykla gapa ktora sie zapatrzyla na dupy na poboczu. Wypadki sie zdarzaja. Nic na to nie poradzisz.
Rozumiem tez ze jeszcze sie na moto nie wywaliles? Bo ten "swietnie kontrolujacy" widac mial niewielka predkosc sadzac po uszkodzeniach.
Wiecej luzu Panowie, bo i tak juz czasami sie czuje jak w panstawie policyjnym, same zakazy :( Chociaz wychodzi na to ze jeszcze nie jest tak zle.
Do lasu tez ponoc wjezdzac nie wolno bo sie zapalic moze a zwierzatka zawali dostaja :P

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

piszecie o zakopiance....

a każdy z was był lub będzie chciał wybrać się w alpy właśnie po to aby pozamykać oponki na winklach. a tam drogi węższe bez barierek, a ślepych zakrętów masa... :)

na wyjeździe w Alpy, jak koleś jadący ze mną przez Szwajcarię zaliczył szlifa i roztrzaskał motocykl na zakręcie. Szwajcarski mechanik z pobliskiej wiochy już czekał z lawetą dla motocykli. Mówił ze dla nich to chleb codzienny... wszyscy się tam pchają żeby pojeździć na kolanie. w sezonie masa motocykli.

Myśle ze tory nie mają większego znaczenia, Tak samo jak i tory motocrosowe. Ludzie i tak będą pchali się w las. Jestem zwolennikiem wolności, ale z głową.

robienie ograniczen do 50 na takiej drodze jest bzdurą. ludzi wychowuje się ustawiając zakazy Logicznie. i poprostu egzekwując prawo.