Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 23:23

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ciuchy - zbroja + polar + dobra kurtka goretex + vs. kurtka
Zadomowiony na dobre

Witam,

Kupuję nowe ciuchy. Przymierzałem parę kurtek i generalnie najlepiej wypada BMW Rally 2 z gore, super ochraniaczami i innymi bajerami. Jednak cena jest astronomiczna i nie wydam na start tyle kasy. Dopiero zaczynam poważniejszą przygodę z moto i tak naprawdę nie wiem jak będę jeździł.

Zastanawiam się czy zamiast kurtki za grubą kasę circa 1300pln nie lepiej kupić zestawu = zbroja + polar + zwykła kurtka z gore + nieprzemakalny worek.

Tytuł: Re: Ciuchy - zbroja + polar + dobra kurtka goretex + vs. kur
Zadomowiony na dobre

motoartur pisze:
Zastanawiam się czy zamiast kurtki za grubą kasę circa 1300pln nie lepiej kupić zestawu = zbroja + polar + zwykła kurtka z gore + nieprzemakalny worek.

raczej bym ci odradzal takie rozwiazania.
kurtka motocyklowa szosowa, oprocz impetu upadku chroni cie przed zdarciem skory przy slizgu na asfalcie.
zbroja+goretex moga zostac starte/spalone na wylot.

moim zdaniem najlepiej zainwestuj w jakas prosta, porzadna texowa kurtke np hein goericke.
jak bys nie jezdzil zawsze sie przyda.

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

taniej nie, ale bardziej uniwersalnie

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

motoartur pisze:
taniej nie, ale bardziej uniwersalnie

Ale jak słusznie wskazał Ron mniej bezpiecznie. Moim zdaniem powinienies kupić "dobre" ciuchy motocyklowe tzn. z mocnego materiału, wypinanymi ochraniaczami i membraną. Później możesz dokupić zbroję i po wypięciu ochraniaczy z kurtki stosować jako zestaw uniwersalny na wycieczki on i off.

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

co by nie mówić jazda w zbroi na dłuższych dystansach jest ni do zniesienia..:)

myśle ze zamiast kombinować poszukaj czegoś tańszego od BMW... ale też z goretexem i innymi bajerami

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.akcent.pl
ex1 pisze:
myśle ze zamiast kombinować poszukaj czegoś tańszego od BMW... ale też z goretexem i innymi bajerami

Bo oczywiście nikt inny nie potrafi zrobić porządnej kurtki i gaci, że o wewnętrznej torbie do kufrów nie wspomnę :lol: . Panowie, miejmy umiar

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

Poszukaj po wątkach nt ciuchów. Wszystko co ma goretex spełni Twoje początkowe wymagania aż nadto. Plus wypinane ocieplenie i dość.

ja osobiscie mam kurtke POLO z membraną POLOTex Plus. Nie jest to goretex ale daje radę, do momentu aż kupię profi kurtkę. Jedno co wiem - biednego nie stać na tanie rzeczy... 'If you pay peanuts, you get monkeys'.

Tytuł:
Aktywny

Podobnie jak Mario obkupiłem się w POLO. Komplet kurtka + spodnie z linii Pharao:
http://www.polo-motorrad.de/shop/Beklei ... ils.0.html
http://www.polo-motorrad.de/shop/Beklei ... ils.0.html
Ogólnie zestaw za niecałe 500 euro z laminowaną membraną. Trochę się ten membrany bałem, ale jak dotąd sie sprawdza - nawet w ciepłe dni jest do wytrzymania. Zresztą poza BMW i niektórymi modelami Rukki w tym roku widać tendencję do odchodzenia od membran wypinanych na rzecz integralnych - tzw. laminowanych. Producenci odzieży twierdzą, że nowoczesne membrany są w wystarczajacym stopniu oddychające a dzięki ich scaleniu z materiałem zewnętrznym ubranie nie nasiąka w deszczu - teoretycznie coś w tym jest.
W praktyce tak na autostradzie, jak i w warszawskim korku w średnio natężonym deszczu przez godzinę nie przemókł. Wygodny podczas chodzenia. Jasny, co jest i zaletą (temperatura) ale i wadą, bo sie bardziej brudzi. Sporo rozpionanych otworów wentylacyjnych.
Ma komplet ochraniaczy - brakuje tylko tych na biodra, ale są kieszenie i za pare euro mozna takowe dokupić.
Krytycy mogą zarzucić, że troche przypomina BMW. Choć może to zaleta? :wink:
Tak czy siak w sumie jak za połowę ceny, to chyba godny rozważenia (troche się rozpisałem, ale zapewniam, że nie jestem udziałowcem POLO)

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.akcent.pl
Nawiązując do linii Pharao, przymierzając ich wyroby na przestrzeni ostatnich kilku lat odniosłem wrażenie że numeracja jest tak bardziej "szczupły a wyższy" niż inne produkty Polo czy konkurencji. Zwykle miewam kurtki 54, te Pharao były za ciasne i trochę dłuższe. To taka uwaga dla osób ewentualnie dokonujących zakupów wysyłkowo

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

Akcent, dotyczy to innych kurtek POLO też. Jeden numer wyżej to moja rada.