| Autor |
Wiadomość |
|
Sikorp
|
Tytuł: Givi monolock vs monokey Post: poniedziałek, 15 czerwca 2009, 15:32 |
|
|
|
Czy są istotne różnice w wytrzymałości tych dwóch rodzajów mocowań. Zakupiłem lekki top case Simply właśnie na monoLOCK i przeczytałem gdzieś, że "to słabsza konstrukcja przeznaczona głównie do skuterów" a do motocykli monoKEY :-o Topcase ma za zadanie przewozić raczej lekkie rzeczy i być schowkiem na kaski na parkingu.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
bandita
|
Tytuł: Post: poniedziałek, 15 czerwca 2009, 18:11 |
|
|
|
Jeżeli tylko do tego będizesz używać kufra to jest ok. Ale problem zaczyna się gdy zaczniesz się pakować na jakiś wyjazd. MonoLock jest słabszy (popatrz choćby na ten ząbek który zatrzaskuje się w zamku). Nie radzę przeladowywać kufra zbyt dużo, gdyż normalnie może odpaść od płyty (tato tak miał). Monolock ma ładowność 5kg a monokey 10KG (Maxia E52 12KG). Ja do swojego kufra o ładowności teoretycznej 10kg ładowałem kilka razy ponad 20kg i było ok. Do monolock bym się bał.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
berserkers
|
Tytuł: Re: Givi monolock vs monokey Post: poniedziałek, 8 marca 2010, 22:37 |
|
|
Monolock to płyta z ABS czyli plastiku a Monokey ma wstawki metalowe. Ogólnie jak napisał kolega wyzej, ale do niektórych moto nie ma mocowań monokey ( wiecej masz na www.givi.it )
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
drat_wa
|
Tytuł: Re: Givi monolock vs monokey Post: środa, 7 kwietnia 2010, 08:39 |
|
|
|
Też mam SIMPLY i wydaje mi się że o jego wytrzymałości decyduje głównie "zatrzaskowy ząbek" o którym ktoś powyżej pisał. Ja ze swoim latałem ponad 200km/h z namiotem i śpiworami - nie odpadł (może dla tego że całość była przywiązana siatką i gumami :lol: ).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Sikorp
|
Tytuł: Re: Givi monolock vs monokey Post: czwartek, 8 kwietnia 2010, 20:29 |
|
|
|
Przejechałem z nim już parę tysięcy w tym pośrednio trudnym terenie. Słabo obciążony trzyma się stabilnie. Z większym ciężarem i w trudny teren dodatkowo mocuję pasem do tylnej płyty w GSie.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |