Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 15:04

Autor Wiadomość
 Tytuł: Motovoyager
Szara eminencja

Witam

Po wakacyjnych wojażach, zakończonych - hmm - miesięcznym pobytem w szpitalu (złamana noga) odpaliłem forum Advrider. Ku mojemu zdziwieniu zauważyłem, że zostały wykasowane absolutnie wszystkie wątki, dotyczące Motovoyagera i organizowanych przez nas imprez. Czy mogę prosić adminów o publiczne wyjaśnienie tej sprawy? Może to sprawić wrażenie, że MV przestał wychodzić lub odwołaliśmy zapowiadane wcześniej warsztaty (miałem w tej sprawie już telefon).

Pozdrawiam

Mariusz Ignatowicz

redaktor naczelny
magazynu Motovoyager

Tytuł: Re: Motovoyager
Poeta forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
adminem nie jestem, ale pojawiły się pewne zmiany na forum. może wypadałoby się z nimi zapoznać...
jsz

Zadomowiony na dobre

Zgadzam się z poprzednikiem.
Jeśli ktoś ma zamiar się reklamować na forum to niech choć zagłębi się w treści postów i w życie tegoż forum, a nie tylko szuka swoich postów reklamowych. Gdyby pan Mariusz Ignatowicz się zagłębił w poczytanie to z pewnością by zauważył, że poszerzono forum o możliwości reklamowania w odpowiednim dziale zgodnie z regulaminem.

Lubie Motovoyagera i z niecierpliwością czekam na każdy nowy numer (choć mało tych numerów), ale niech zasady dla wszystkich będą równe. My za każdy numer gazety płacimy, pan Mariusz pobiera opłaty za umieszczenie reklam w czasopiśmie, dlaczego admin nie miał by pobierać opłaty za reklamę na forum z przeznaczeniem kwoty na funkcjonowanie tegoż forum (opłaty są symboliczne) ? Czasopismo jest w fazie rozwoju i to forum też jest w fazie rozwoju.

Ponadto widzę, że wątki nie zostały usunięte poruszone przez redaktora Motovoyagera: https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f= ... 31&start=0
https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f=27&t=1600

Szara eminencja

jeszua pisze:
adminem nie jestem, ale pojawiły się pewne zmiany na forum. może wypadałoby się z nimi zapoznać...
jsz
spozo pisze:
Jeśli ktoś ma zamiar się reklamować na forum to niech choć zagłębi się w treści postów i w życie tegoż forum, a nie tylko szuka swoich postów reklamowych. Gdyby pan Mariusz Ignatowicz się zagłębił w poczytanie to z pewnością by zauważył, że poszerzono forum o możliwości reklamowania w odpowiednim dziale zgodnie z regulaminem.
Ponadto widzę, że wątki nie zostały usunięte poruszone przez redaktora Motovoyagera: https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f= ... 31&start=0
https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f=27&t=1600

Rzeczywiście nie zauważyłem. A czemu? Bo zamiast przekopywać forum, skorzystałem z wyszukiwarki. Która oszukuje i nie wypluwa wszystkich wątków (wrzućcie do niej słowo "Motovoyager").
A jeśli uczciwą i rzetelną praktyką jest wywalanie bez uprzedzenia i próby dyskusji całego wątku, w którym ścierały się dwie różne opinie dotyczące organizowanej przeze mnie imprezy - cóż, formalnie macie do tego prawo. Jednak moim zdaniem - nie zmienia się zasad podczas gry.
Ja informacji o organizowanych przeze mnie imprezach na Waszym forum publikował już nie będę.

spozo pisze:
Lubie Motovoyagera i z niecierpliwością czekam na każdy nowy numer (choć mało tych numerów), ale niech zasady dla wszystkich będą równe. My za każdy numer gazety płacimy, pan Mariusz pobiera opłaty za umieszczenie reklam w czasopiśmie, dlaczego admin nie miał by pobierać opłaty za reklamę na forum z przeznaczeniem kwoty na funkcjonowanie tegoż forum (opłaty są symboliczne) ? Czasopismo jest w fazie rozwoju i to forum też jest w fazie rozwoju.

Dziękuję za łyżkę miodu.
A idąc Twoim tropem rozumowania - za informację o winietach na Słowenii powinienem pobierać opłatę (od ambasady?). Podobnie - o dniach otwartych Retbike'a, nowych połączeniach promowych, nawet o zlocie w Ga-Pa, nie mówiąc o dziesiątkach informacji o nowych produktach, nowych modelach motocykli i zestawieniach produktowych, publikowanych bezpłatnie w każdym wydaniu Motovoyagera. Zresztą nie tylko u nas - tak działa ogromna większość mediów, również forów internetowych. Co z tego, że impreza jest komercyjna, jeśli informacja o niej może być użyteczna i ciekawa dla czytelników (forumowiczów)? Dlatego właśnie opublikowałem posta - u Was i zaledwie na dwóch innych forach dla podróżników motocyklowych. Nie spamowałem. Nie podbijałem sztucznie wątku. Napisałem w przekonaniu, ze niektórych z Was zainteresuje nowa impreza z nowym programem, jakiej jeszcze nikt nie robił.
Tylko u Was zrozumienia nie znalazłem i pewnie nie znajdę, ale - jak pisałem wyżej - macie do tego pełne prawo. Ja mam też prawo nie zgodzić się płacić - choćby symbolicznie - za publikowanie postów, które w moim mniemaniu reklamą nie są.
Powtórzę więc: obiecuję, że swoimi postami o imprezach Motovoyagera zaśmiecał forum już nie będę. Ale jeśli ktoś z Was będzie chciał opisać zlot forum ADVrider, będzie miał dobre zdjęcia i zrobi to ciekawie - opublikujemy bezpłatnie tę relację i zapłacimy nawet autorowi honorarium. Jeśli mnie lub kogoś innego z Motovoyagera na taki zlot zaprosicie - na pewno przyjedziemy i też jakaś notka w gazecie się znajdzie.
Wydaje mi się, że z mojej strony EOT.

Pozdrawiam
Mariusz

Zadomowiony na dobre

Mariusz Ignatowicz pisze:
... Co z tego, że impreza jest komercyjna, jeśli informacja o niej może być użyteczna i ciekawa dla czytelników (forumowiczów)? Dlatego właśnie opublikowałem posta - u Was i zaledwie na dwóch innych forach dla podróżników motocyklowych. Nie spamowałem. Nie podbijałem sztucznie wątku. Napisałem w przekonaniu, ze niektórych z Was zainteresuje nowa impreza z nowym programem, jakiej jeszcze nikt nie robił. ...

Ja właśnie tak rozumiem to forum. To ma być przekazywanie rzetelnych informacji. Po co na forum pisać o pierd..łach - można lepiej chyba pogadać na żywo.
Jeśli opisywana impreza jest na jasno określonych zasadach - to czemu nie podać o niej INFORMACJI? To chyba nie reklama?

Takiemu nie podskoczysz!

Myślę, że to jest temat do przegadania z właścicielem forum. Pozostali reprezentują w najlepszym wypadku wyłącznie siebie.

Zadomowiony na dobre

Mariusz Ignatowicz pisze:
[
A idąc Twoim tropem rozumowania - za informację o winietach na Słowenii powinienem pobierać opłatę (od ambasady?). Podobnie - o dniach otwartych Retbike'a, nowych połączeniach promowych, nawet o zlocie w Ga-Pa, nie mówiąc o dziesiątkach informacji o nowych produktach, nowych modelach motocykli i zestawieniach produktowych, publikowanych bezpłatnie w każdym wydaniu Motovoyagera. Zresztą nie tylko u nas - tak działa ogromna większość mediów, również forów internetowych.

Panie Mariuszu publikowane w Motovoyageru informacje nie są bezpłatne. Płacą przecież czytelnicy w postaci prenumeraty, lub zapłaty za czasopismo.

Dominik pisze:
Ja właśnie tak rozumiem to forum. To ma być przekazywanie rzetelnych informacji. Po co na forum pisać o pierd..łach - można lepiej chyba pogadać na żywo.
Jeśli opisywana impreza jest na jasno określonych zasadach - to czemu nie podać o niej INFORMACJI? To chyba nie reklama?

W sumie racja - wpie...am się w nie swoje sprawy, a forum na tym cierpi - im więcej opłat tym mniej informacji dla mnie. Przejrzałem na oczy i wycofuje się z marudzenia, pozostawiając kwestie wyboru i dyskusji właścicielowi forum.

Poeta forumowy

cóż, z punktu widzenia użytkowników forum - im więcej pożytecznych informacji tym lepiej
tyle, że chyba warto odnotować iż "informacja" potencjalnie przysparzająca osobie prowadzącej komercyjną działalność (w branży tematycznie związanej z forum) przychodów nazywa się reklamą. a za reklamę się zazwyczaj płaci, Panie Redaktorze

BTW w poprzednich dyskusjach zdaje się zwrócono uwagę na fakt, że poza informacjami o charakterze reklamowym jakoś w inny sposób Pan Redaktor nie udziela się na forum... jak widać nic się w tej kwestii nie zmieniło

decyzję jak zauważyli przedmówcy powinien podjąć właściciel (administrator) forum
jsz

Aktywny

jeszua pisze:
cóż, z punktu widzenia użytkowników forum - im więcej pożytecznych informacji tym lepiej
tyle, że chyba warto odnotować iż "informacja" potencjalnie przysparzająca osobie prowadzącej komercyjną działalność (w branży tematycznie związanej z forum) przychodów nazywa się reklamą. a za reklamę się zazwyczaj płaci, Panie Redaktorze

BTW w poprzednich dyskusjach zdaje się zwrócono uwagę na fakt, że poza informacjami o charakterze reklamowym jakoś w inny sposób Pan Redaktor nie udziela się na forum... jak widać nic się w tej kwestii nie zmieniło

decyzję jak zauważyli przedmówcy powinien podjąć właściciel (administrator) forum
jsz

Jeszua - to ty też powinieneś zmienić podpis a nie reklamować (MOTOGEN.PL) :mrgreen: :?:

Poeta forumowy

jarek73 pisze:
Jeszua - to ty też powinieneś zmienić podpis a nie reklamować (MOTOGEN.PL) :mrgreen: :?:

cóż, ta informacja nie wpływa na poziom przychodów z mojej działalności gospodarczej, IMvHO nie stanowi więc reklamy. za "klikalność" moich tekstów też nikt mi nie płaci, więc...
jsz

Honorowy bajkopisarz

Panie Mariuszu..ja chętnie poczytam o imprezach organizowanych przez MV...i nie ocenialbym calej splecznosci forum ADVR po postach kilku osob....

koledzy nie wpadajamy w paranoje...bo za chwile komus bedzie przeszkadzac ogloszenie sprzedam motocykl....bo przeceiez tez jest komercyjne.....

Bajkopisarz forumowy

Pamiętać trzeba jeszcze o jednym;
Niedawno czytałem wypowiedzi autorów tych krytycznych postów,
które były z goła odmienne. Czy to nie Wy dopingowaliście
jedyne polskie pismo dla motocyklistów.
Tajemnicą nie jest, że MV przechodzi powazne problemy.
Swiadczy o tym częstotliwość wydań oraz obszerność pisma.
Autorzy aktywują polską turystykę motocyklową.
Coraz częściej dostarczają praktycznych informacji w postaci testów i opini.
Wielu z Was miało swój wkład w redagowanie poszczególnych wydań.
MV owszem organizuje kolejne komercyjne przedsięwzięcia
- ale myślę, że nie w celu zakupu kolejnej wypasionej fury do garażu
redaktora naczelnego, tylko w celu (mam nadzieję, że tu nie urażę MV)
przetrwania. Choć wierzę, że nadrzednym celem jest tworzenie firmy,
która będzie skupiać w okół siebie coraz szersze grono motocyklistów
poróżników po przez oferowanie im tego czego na rynku polskim
jeszcze nie ma.
Tak czy inaczej, albo będziemy wspierać to pismo, albo w przedmowie
jednego z kolejnych wydań przeczytamy o tym, że trzymamy w rekach
ostatni numer.
O tym, że forum ADV Rider jest ważne dla MV (bo stanowimy coraz większy potencjał)
świadczy osobiste zainteresowanie Mariusza Ignatowicza.
Sprawa finansów, to sprawa właściciela forum. Tomek czy Mariusz
umieją używać telefonów i jeśli jedna ze stron uzna za konieczne,
to zapewne dojdzie do kontaktu.
Myślę, że nawet niestosowne jest, aby członkowie forum występowali
w roli samozwańczych adwokatów i poruszali z MV sprawy finansowe.

Takiemu nie podskoczysz!

[ img ]

Zadomowiony na dobre

mysle ze pytanie mariusza skierowane bylo wylacznie do admina...

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.akcent.pl
Rembik pisze:
O tym, że forum ADV Rider jest ważne dla MV (bo stanowimy coraz większy potencjał)
świadczy osobiste zainteresowanie Mariusza Ignatowicza.

Osobiste zainteresowanie użyłeś takiego zwrotu, zechciałbyś wskazać przejawy tego zaangażowania na forum redaktora?. Oponenci wskazywali zerowe zaintersowanie jako podstawę do traktowania Motovoyagera jako firmy typowo komercyjnej, która wpada na chwilę z reklamą swoich produktów. Nim zabrałem głoś w pierwszej dyskusji o tym czasopiśmie spojrzałem do historii użytkownika Mariusza Ignatowicza, co również Ci polecam przed zabraniem głosu w tej sprawie.
Rembik pisze:
Sprawa finansów, to sprawa właściciela forum. Myślę, że nawet niestosowne jest, aby członkowie forum występowali w roli samozwańczych adwokatów i poruszali z MV sprawy finansowe.

Oczywiście własciciel wszystko może, lecz pewnie nie zamierza łamać zasad, które sam publicznie określił. Jeśli mamy zaakceptować wolnoamerykankę to trzeba to jasno określić, by użytkownicy mogli podjąć świadomą decyzję czy chcą sie w tym miejscu udzielać. Wydawało mi się, że w tym miejscu wartością nie jest samo prawo do domeny advrider.pl , a zawarte tu treści, których jesteśmy współtwórcami. Osobiście nie podobają mi się zapisane zasady działania działu komercyjnego, stawki opłat, itd, uważam że ten regulamin powiniem być przeredagowany. Na dzień dzisiejszy jednak on obowiązuje, jeśli nie pasuje mi np. wysokość opłaty to rezygnuję z reklamy, ale nie stosuję zadnych wybiegów, przez szacunek dla forumowiczów.
Jeszcze na koniec
Rembik pisze:
Tomek czy Mariusz
umieją używać telefonów i jeśli jedna ze stron uzna za konieczne,

Poszukaj w archiwum, gdy zainteresowany forum Mariusz prosi o podanie namiarów na jakiegoś administratora. Chyba odpowiedniego numeru telefonu nie posiada. Jeśli już jesteśmy przy archiwum, aby nie było że potrafimy tylko krytykować- dotyczy to również mojej osoby, zobacz na dół strony wypowiedzi z Posted: Wed Jun 10
http://www.advrider.pl/viewtopic.php?f=27&t=1600&start=75
zadałem sobie trud konstruktywnej wypowiedzi, zdając sobie sprawę z problemów Motovayagera. Od tego czasu żadnej reakcji, jak się to ma do owego osobistego zainteresowania Mariusza, zapytam retorycznie?. Co wyszło z tego zacieśniania
johnmichael pisze:
no i mamy jakiś konsensus naszych dywagacji :).
Tu zgadzam się z przedmówcami o zacieśnieniu związków między forum a pismem.

jak napisano w podsumowaniu tamtego wątku?. Pretensje Mariusza rozpoczynającego ten wątek.