Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 08:56

Autor Wiadomość
 Tytuł: skracanie tłumików
Takiemu nie podskoczysz!

zakładając że bardzo chciałbym mieć nieco krótsze tłumiki. czy taki zabieg nie zaszkodzi ogólnej pracy silnika..?

[ img ]

[ img ]

http://www.zenfire.ws/shortenak.htm

Ostatnio zmieniony piątek, 27 listopada 2009, 21:59 przez ex1, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: skracanie tłumików
Takiemu nie podskoczysz!

noo i nikt na ten temat się nie wypowie..?

Takiemu nie podskoczysz!

ex1 pisze:
noo i nikt na ten temat się nie wypowie..?

nie znamy się :lol:

Zadomowiony na dobre

Masz na myśli jakie skracanie? obcięcie, czy zamontowanie krótszego?
Ja na Twoim miejscu zaopatrzyłbym się w cały system wydechowy którego długość jest odpowiednia dla danego silnika.
Do systemu (przypuszczam też, że do samego tłumika 'slip-on') dostajesz nowe mapy zapłonów.Wszystko wtedy ślicznie pracuje :)
Wszystko jest przemyślane i zaplanowane przez naukowców więc nie powinno być problemów.

Takiemu nie podskoczysz!

johnmichael pisze:
Masz na myśli jakie skracanie? obcięcie, czy zamontowanie krótszego?
Ja na Twoim miejscu zaopatrzyłbym się w cały system wydechowy którego długość jest odpowiednia dla danego silnika.
Do systemu (przypuszczam też, że do samego tłumika 'slip-on') dostajesz nowe mapy zapłonów.Wszystko wtedy ślicznie pracuje :)
Wszystko jest przemyślane i zaplanowane przez naukowców więc nie powinno być problemów.

... john tam pod zdjęciami jest taki link.. :D

pisząc skracanie miałem na myśli.... skracanie..:D na stronce jest pokazane jak koles bierze długą i brzydką puszkę akrapa, następnie skraca przy użyciu piły, nituje i już ma świetną krótszą puszeczkę..:) wydaje mi się że podobną robotę zrobili przy projekcie SE rally.. też są tam krótkie akrapy.

[ img ]

Zadomowiony na dobre

:shock: muszę przyznać, że przegapiłem ten link jakoś :shock:
ale tak jak napisałem. Możesz sobie obciąć ale efektów nie jesteś w sanie przewidzieć.
tłumik to nie tylko kawałek rury by spaliny leciały do tyłu, ale zrobisz jak zechcesz.
Ja bym tego nie robił

Site Admin

Strona WWW: http://www.holan.pl
ex1 nie rozpatruj nigdy ukladu wydechowego przez pryzmat samego tlumika koncowego
calosc stanowi kompletny uklad od cylindra i tak jest wyliczany
zmiana koncowki moze czesto pogorszyc efekt koncowy
sprawdz wczesniej czy te przyklady lc8 jakie przytaczasz maja identyczne doloty jak adv
mysle ze tu kryje sie cala tajemnica

Zadomowiony na dobre

Witam

jako z wykształcenia konstruktor silników (Jezu, ale to dawno było i niewiele pamietam) powiem tak:
Możesz robić co chcesz.

WADY:
Na pewno zmieni charakterystykę silnika na mniej korzystną.
Najbardziej istotny jest opór przepływu układu wydechowego i i jego całkowita długość
Ten pierwszy powiązany jest z katami współotwarcia zaworów a więc ze stopniem napełnienia cylindra mieszanką (moc i spalanie)
Ten drugi ma znaczenia dla zjawisk rezonansowych w układzie napełniania/oprózniania cylindra (moc i charakterystyka)
Wszystko to ofc wzajemnie powiązanie i to nie wprost.
Przykład: zamień fabryczny tłumik na przelotowy - być może że nawet nie odpalisz motocykla bo nadmiar mieszanki zalewał będzie świece nawet na biegu jałowym. Zmiany wymaga nie tylko setup gaźnika ale czasami ustawienie zapłonu, opory w filtrze/airboksie a nawet zmaina krzywek lub faz rozrządu (kiedyś np towarzystwo w WRkach przestawiało wałek rozrządu wydechu o jeden ząbek do "tyłu" dla polepszenia napełnienia cylindra (poprzez zwiększenie kąta współotwarcia zaworów) Taki ruch w stronę YZta.
Przykład: w Drzcie mam X3 wiadomej firmy. Z tzw 3x3 mode (otwarcie airbixu) i stage2 (by dynojet) w gaźniku jeździ poprawnie. Zmieniłem końcówkę wydechu na powiedzmy nr2 (była nr1, są jeszcze 3 inne) i silnik pięknie pali, chodzi na jałowy i zapier... jak wściekły na wysokich obrotach ale gwałtowne dodanie gazu zawsze go gasi (zalewa świecę) i gorzej jednak ciągnie tak gdzieś do połowy obrotów (IMO podstawa w enduro)
Nie wnikając w szczegóły rżnięcie prawie na pewno nie pomorze. Zaszkodzi mniej jak tłumik jest przelotowy (prawdopodobnie podniesie obroty monentu maksymalnego do góry). Pewnie będzie bardziej ściągał uwagę gajowych i niebieskich.

ZALETY:
Tanio,
piękny look,
głośniej (pewnie będzie bardziej ściągał uwagę zazdrośników i panienek)

Konkluzja: Nie koniecznie coś się spieprzy, ale bez fachowej wiedzy, lub takowej pomocy nie koniecznie da sie wycisnąć z silnika tyle co przed.

Pozdr
rr

Takiemu nie podskoczysz!

co w takim razie powiedzie o pomyśle przekładki tłumików z superduka, który to pracuje na identycznym silniku LC8 z tym że na wtryskach no i 990
są krótkie i ładne, nieco grubaśne .:)

[ img ]

Bajkopisarz forumowy

ex1, po naszej rozmowie dowiedzialem sie co nieco na temat twojej wydumki

dojdzie jeszcze jeden wazny czynnik - samo strojenie na hamowni to pestka - gorsze (problematyczne) bedzie zmienianie map zaplonów. Duke ma zupelnie inne mapy, dlatego zestrojenie pdo krotkie wydechy ma tam miejsce

abys mogl robic z Twojego przyszlego SExy kateema SM musialbys miec wgraną mapę od SM - jaka ma ostrzejszą charakterystykę i ... mniej sie nadaje w teren do technicznej jazdy

Takiemu nie podskoczysz!

ramires pisze:
ex1, po naszej rozmowie dowiedzialem sie co nieco na temat twojej wydumki

dojdzie jeszcze jeden wazny czynnik - samo strojenie na hamowni to pestka - gorsze (problematyczne) bedzie zmienianie map zaplonów. Duke ma zupelnie inne mapy, dlatego zestrojenie pdo krotkie wydechy ma tam miejsce

abys mogl robic z Twojego przyszlego SExy kateema SM musialbys miec wgraną mapę od SM - jaka ma ostrzejszą charakterystykę i ... mniej sie nadaje w teren do technicznej jazdy

zapomniałes o jednym najważniejszym fakcie..:) super enduro to silnik 950 i gaźniki..:)

Zadomowiony na dobre

Witam

Ja bym nie dramatyzował.
Jedyny problem to kasa. Po montażu innych / przeróbce tłumików może w ogóle nie będzie konieczne przestrajanie gaźników.
Tak miałem w XT600 mod 43f do której założyłem tłumik akcesoryjny (chyba Arrow) do WRy modyfikując kolektor wydechowy. Fakt było troszkę głośniej, dołem szedł lepiej, nie zauważyłem spadku prędkości max (moc więc chyba nie spadła), palił tyle samo, ważył połowę. Same plusy..
Może się jednak okazać, że będzie konieczne dostrojenie gaźników, przeróbki airboxa a nawet po tym będzie gorzej niż było (poza lookiem)
W sumie kasa wywalona w błoto, ale z drugiej strony jak spadnie moc max nawet o 10 kucy to co? Nie podjedzie pod górkę? Będzie gorzej przyspieszał na szóstce od 160 km/h? Nawet jeśli tak to ile razy w roku ci tej mocy zabraknie. W terenie to i tak IMO SE Ma jej nadmiar.

Pozdr
rr

Bajkopisarz forumowy

hmm, nie do końca
zmiana wydechu pociąga za sobą zmianę charakterystyki pracy silnika oraz zmianę momentu/mocy.
wez zrob prosty test (zakladając, że masz dbkillera).

przejedz okreslony odcinek pod gore z dbkillerem i bez - zobaczysz o czym mowa.
Przy skróconym wydechu zmieni się charakterystyka - będzie jechał normalnie i wraz ze wzrostem obrotów w pewnym momencie będzie uderzenie mocy (bez dbkillera). Przy zalozonym dbkillerze moc będize bardziej liniowa, większa elastycznosc.

Ja przerabiałem ten problem u siebie - mam krótki wydech od cbr929. najlepiej jezdzi z zalozonym dbkillerem - wynika to z faktu, ze w miare stabilne jest cisnienie wylotowe. Jesli chcesz miec zachowaną elastykę pracy przy takim wydechu bez przestrojenia gaznikow i wizyty na hamowni nie obejdzie sie.
Mozna pomyslec o zmianie poziomu paliwa w komorach w gazniku, aby ta moc byla tak jak potrzeba.

sorki, jesli chaotycznie pisze, ale grypa mnie dopadla i poce sie jak dz..ka w kosciele ... i lekko zakrecony jestem.

Zadomowiony na dobre

Joł!

Ramirez ja się z tobą całkowicie zgadzam (przeczytaj co napisałem kilka postów wcześniej)

Wydaje mi się że jak urwie nieco mocy maksymalnej z tych 100 kucy to w terenie nie ma to najmniejszego znaczenia bo i tak jeździ się na częściowych obciążeniach (chyba że Dakar ect).
Tak czy siak jakieś zestrojenie pewnie okaże się konieczne bo im bardziej wysilona maszyna tym bardziej jest czuła na jakiekolwiek zmiany.
A czy stroić pod optymalna charakterystykę czy pod max. moc to kwestia gustu.
Ale też może sie też okazać, że zmiany ot tak po prostu będą pasowały riderowi z miejsca.

Pozdr
rr

Takiemu nie podskoczysz!

ale jest jeszcze jedna sprawa do tych tłumików, a mianowicie prawdopodobnie będę chciał uprościć układ wydechowy, puszczając rury dołem tak jak to ma zrobiona dakrówka, można więc wywnioskować z tego że opory w układzie wydechowym spadną, byś może zatem krótszy tłumik z super duka, te opory mi zwiększy i wyrówna... co do zasady dobrze myślę..? oczywiście mam na myśli układ 2 wydechów

[ img ]