Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 00:20

Autor Wiadomość
 Tytuł: Praca inżynierska nt Turystyki Motocyklowej
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.darekhabrat.pl
Witam wszystkich

Powoli kończę studia i będę pisał pracę inżynierską. Jako że studiuję transport i spedycję bardzo chciałem pisać coś o turystyce motocyklowej. Udało się i mój temat został zatwierdzony.

Myślę że mógłbym liczyć na Waszą pomoc. Na początku szukam jakiejś literatury. Podstawą będą czasopisma typu Moto voyager, świat motocykli czy motocykl, jakieś katalogi jednak potrzebowałbym też jakichś książek najlepiej po Polsku. Mam też książkę long way round którą mógłbym wykorzystać.
Wrzucam wam tutaj mój początkowy plan pracy. Wiadomo że nie jest to zrobione na gotowo jednak coś takiego chciałbym zrobić.

1. Wstęp
2. Cel pracy: Turystyka motocyklowa w ostatnich latach staje się bardzo popularna. Łączy ona ze sobą nie tylko elementy edukacyjne i sportowe, ale pozwala na dotarcie do niedostępnych i odległych miejsc w które nie dotrzemy samochodem. Jednak turystyka ta jest ograniczona warunkami atmosferycznymi, możliwością ładunkową motocykla i liczbą pasażerów.
W niniejszej pracy zostanie przedstawiony sposób przygotowania tego środka transportu do turystyki dalekodystansowej jak również ekstremalnej. Skoncentruje się też na problematyce mechanicznej i logistycznej związanej z planowaniem trasy.
3. Motocykl jako środek transportu:
a) historia
b) opis
c) przegląd motocykli
d) rozwój
e) podział motocykli
f) rodzaje napędów
4. Charakterystyka techniczna motocykli turystycznych:
a) płyny
b) przekrój
c) oświetlenie
d) opis
5. Przygotowanie turystyczne motocykla do trasy:
a) w zależności od dystansu
b) w zależności od trudności
c) w zależności od czasu
d) wyposażenie motocykla
e) kontakty
f) serwisy
6. Przygotowanie logistyczne trasy podróży
a) mapy i przewodniki
b) opis trasy
c) nawigacja
d) punkty strategiczne trasy (hotele, stacje paliw, serwisy, pierwsza pomoc)
e) aspekt socjalny
f) obyczaje i religie ludności zamieszkującej docelowe regiony
7. Połączenie turystyki ze sportem motocyklowym
a) Rajd Paryż-Dakar
b) Osiągnięcia Polaków
8. Przykładowy opis trasy
9. Wnioski, podsumowanie
10. Bibliografia

Jeśli znacie bądź macie jakieś ciekawe książki bądź artykuły dajcie znać
Z góry dziękuję

Tytuł: Re: Praca inżynierska nt Turystyki Motocyklowej
Aktywny

Myślę, że to może być ciekawa literatura: http://wimdookolaswiata.pl/
wydali książę z opisem całej podróży. A tak wogóle to gratki za świetny pomysł na pracę inż ;)

Aktywny

Młody pisze:
Myślę że mógłbym liczyć na Waszą pomoc. Na początku szukam jakiejś literatury. Podstawą będą czasopisma typu Moto voyager, świat motocykli czy motocykl, jakieś katalogi jednak potrzebowałbym też jakichś książek najlepiej po Polsku. Mam też książkę long way round którą mógłbym wykorzystać.

Long Way Round jeszcze nie zakupiłem natomiast w tej chwili czytam Long Way Down - ich druga wielka podróż - również może będzie pomocna.
Jeszcze jedno: http://www.yarets.com/index_eng.html link z tego forum wrzucony przez forumowicza malinę. Może w sieci coś więcej na ten temat znajdziesz jeśli okaże się przydatne.
Powodzenia

Prozaik forumowy

ale chwila, jeszcze mgr przed tobą...

tez pisze inżynierska ale z mniej urlopowego tematu :D

powodzenia,
bartek - ten znajomy 8)

Zadomowiony na dobre

zaczynam od inż później zobaczymy :)

Site Admin

Strona WWW: http://www.holan.pl
biblia dla podroznikow motocyklowych "Motorcycling Adventure" Chrisa Scott'a - wstęp do wielu przewodów magisterskich ;)

Honorowy bajkopisarz

"Motocyklista doskonały" , autor: David L. Hough
Podręcznik, który powinien być rozdawany razem z prawem jazdy A,
oraz
Strategie uliczne, tego samego autora,
Książka o tym, o czym każdy motocyklista wiedzieć powinien

Zadomowiony na dobre

poszukaj jeszcze książki autorstwa Robert Wicks. Ja mam wersję niemiecką (motorrad abenteuertouren), ale jest też angielska. Jest tam wszytko, co napisałeś we wstępie, łącznie z przeglądem najnowszych motocykli.

Zadomowiony na dobre

Panowie piszę już pracę ale mam takie pytanko. Może i śmieszne.

Pisałem podział motocykli wg pewnej książki bo nie znalazłem żadnego sensownego z opisem i podzieliłem je na następujące kategorie:

Motocykl turystyczny, sportowy, sportowo turystyczny, enduro, funduro, wyczynowy, supermoto, naked bike, żużlowe.

Pytanie jest następujące. Wg książki do kategorii funduro zaliczymy np. Aprilię Caponord, Viadro, Transalpa i GS-a.

Czy zgadzacie się z tym - czy bardziej to będzie w kategorii Enduro... Choć dla mnie enduro to lżejsze maszyny a kategorii turystyczne enduro chyba robił nie będę...

Lc8 - może do Enduro. Co wy na to. Gdzie umieścić te motocykle w kategorii funduro czy enduro... ?

Prozaik forumowy

gsy, trampki, tenerki - Funduro.
Enduro tak jak piszesz to te lżejsze motocykle.
I zdaje sie w większości to dwusuwy. do nap...lania :)

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://tezla.freehost.pl/
wicia pisze:
Enduro tak jak piszesz to te lżejsze motocykle.
I zdaje sie w większości to dwusuwy. do nap...lania :)
Enduro dzieli się na 3 działy
- soft enduro czyli pojazdy z pełnym osprzętem drogowym do codziennej eksploatacji
- hard enduro motocykle zbudowane do startów w rajdach enduro wyposażenie okrojone ale homologacja jest
- turystyczne enduro czyli ciężkie motocykle przystosowane do jazdy terenowej (to obowiązywało kiedyś trzeba się zastanowić czy poniżej opisane rodzaje nie powodują że staje się nie potrzebna)

Co do Funduro i Funbike to powinno być tak Funduro czyli motocykle soft enduro wyposażone w owiewki, obniżone przednie błotniki, szyby itp
Funbike jest już obniżone i ma mniejszą szeroką oponę z przodu, typowo jest na szosowych kołach, tym samym Funduro i Funbike róznią zawieszenie i koła tak jest wg mnie najbardziej prosto i klarownie
jest jeszcze supermoto czyli hard/soft enduro lub cross na typowo szosowych kołach i crossy czyli motocykle bez homologacji przeznaczone wyłącznie do jazdy po torach

Niestety rodzajów motocykli jest już tyle że nie każdy pamięta wszystkie możliwości tym samym są kwalifikowane w różnych opracowaniach do różnych kategorii ale duża ilość kategorii jest konieczna we współczesnym świecie motocyklowym.

Zadomowiony na dobre

dzięki za pomoc, może zrobię podrozdziały do enduro i zamieszczę te soft hard itd.

Czyli jak wrzucę GSa, viadro trampka do Funduro to nikt mnie później nie zje....

Nie ma chyba takiej kategorii jak turystyczne enduro - tak się tylko przyjęło w mowie...

Zadomowiony na dobre

myślałem żeby do enduro zrobić te 3 podziały i do turystyków enduro dać transalpa afrikę twin i np tenerke

a do funduro caponorda, viadro gsa

co wy na to

Ps. Narazie w pracy mam tak:

Motocykle enduro to lekkie i wytrzymałe maszyny, przeznaczone głównie do jazdy w terenie, lecz radzące sobie świetnie także na drogach utwardzonych. W większości mają oświetlenie i wszystkie akcesoria potrzebne do przemieszczania się po drogach publicznych. Niektóre z nich przypominają maszyny terenowe tylko z wyglądu, gdyż w istocie są przeznaczone do jazdy po szosie, a na drogach o miękkiej nawierzchni prowadzą się znacznie gorzej. Rasowe enduro to maszyna wyposażona w lekką, mocną ramę, zawieszenia o skoku około trzydziestu centymetrów, które pozwolą łatwo pokonać nierówności drogi, lekki, jednocylindrowy silnik i plastikowe elementy nadwozia. Duże motocykle enduro, przeznaczone do dalekich wypraw, mogą być wyposażone w silniki dwucylindrowe. Są to maszyny znacznie cięższe, nadające się dla wytrzymałych kierowców lub do jazd po szosie i niezbyt uciążliwym terenie.
Jazda motocyklem terenowym to wysiłek znacznie cięższy od pokonywania kilometrów na szosie. W terenie znacznie mocniej odczuwa się ciężar motocykla, dlatego początkujący powinni zaczynać od motocykli enduro najmniejszej pojemności.
Do motocykli enduro o małej pojemności silnika zaliczają się: Aprilia RX 125, Honda XR 125L, Husqvarna WRE 125, KTM EXC 125, Yamacha DT 125 R.
Typowymi maszynami enduro o średniej pojemności są: Husqvarna TE 510, KTM EXC 450, Suzuki DR-Z 400E, Yamacha WR 450, Honda CRF 450X.
Duże, dwucylindrowe maszyny enduro to: BMW R 1200GS Adventure, KTM 990 Adventure, Honda XL 1000V Varadero, Honda XL 650V Transalp, Honda XRV 750 Africa Twin.

Honorowy bajkopisarz

Dobrze napisane, jest ok

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://tezla.freehost.pl/
znalazłem coś takiego http://www.scigacz.pl/Cross,enduro,supe ... ,4854.html jak widać do Funduro i Funbike są zaliczane różne motocykle w zależności kto pisze opracowanie zwłaszcza jeśli używa tylko jednej kategorii.

Młody pisze:
Nie ma chyba takiej kategorii jak turystyczne enduro - tak się tylko przyjęło w mowie...
pojawia się w tekstach o rodzajach terenowych motocykli

Młody chyba masz racje że nie wmieszałeś do opisu poszczególnych kategorii bo to jest śliska sprawa soft i hard enduro są oczywiste i wiadomo co do nich zaliczyć a o reszcie będzie tyle typów ile ludzi.

Młody pisze:
Do motocykli enduro o małej pojemności silnika zaliczają się: Aprilia RX 125, Honda XR 125L, Husqvarna WRE 125, KTM EXC 125, Yamacha DT 125 R.
Typowymi maszynami enduro o średniej pojemności są: Husqvarna TE 510, KTM EXC 450, Suzuki DR-Z 400E, Yamacha WR 450, Honda CRF 450X.
o małej pojemności w większości dałeś soft enduro a w średnich już samiutkie hard enduro jakby nie było soft XT660R czy DR650SE

Próbuje znaleźć rozwiązanie tej sytuacji z kategoriami ale nie umiem a z drugiej strony zupełnie mi nie pasuje jak ktoś nazywa V-Storma Enduro przecież to zupełnie inne motocykl niż XT600.