| Autor |
Wiadomość |
|
groodeks
|
Tytuł: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: piątek, 12 lutego 2010, 18:28 |
|
|
|
Witam. Chce kupić enduro, nowe i w leasingu. Użyłem "szukajki" i choć jest kilka wątków w archiwum na temat leasingu to jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania...
A pytania są następujące:
1. Najważniejsze - Czy kupując motocykl w leasingu mogę odliczyć cały VAT (czyli całe 22%, a nie 60% tego VATu) od rat leasingowych ?
Wiem, że urzędy różnie interpretują przepisy, raz motocykl jest samochodem, raz czymś innym. Nie wiem czy coś się zmieniło, ale tak jeszcze było z rok temu. Z drugiej strony słyszałem, że niektórzy odliczali cały VAT od motocykla, kasku (a nawet kombinezonów motocyklowych).
2. Jeśli urząd podatkowy podważy zasadność odliczenia całego VAT-u... To jak należy dochodzić swoich praw? Jak przekonać ich że się mylą ? ;)
3. Czy jeśli będzie coś nie tak, to czy sprawę wyjaśnia firma leasingowa, czy księgowy, czy należy walczyć z urzędami osobiście ?
4. Czy można wybrać leasing w jednym banku (bez ubezpieczenia) i ubezpieczenie w innej instytucji (korzystniejsze cenowo) ?? Czy zawsze leasing i ubezpieczenie są ze sobą powiązane...
5. Który bank oferuje teraz najkorzystniejszy leasing na motocykl ? Ktoś pisał w archiwum o BRE Banku (105% - całkowity koszt leasingu). Która z ofert obecnie jest najkorzystniejsza ?
WIELKIE DZIĘKI ZA WSZELKĄ POMOC !
Pozdrowienia, GRood.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Raven_BC
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: piątek, 12 lutego 2010, 18:47 |
|
|
|
Odliczysz cały VAT! To Ty lub Twoja księgowa kontaktujesz się ze swym US, a nie firma leasingowa! Do tego co już pisałem na innym forum dodam, że nie musisz ubezpieczać motocykla przez firmę leasingową, musisz natomiast wykupić kompletne ubezpieczenie (AC warunek konieczny). Sprawdź sobie ofertę firm ubezpieczeniowych, możesz być zdziwiony wysokością stawek ubezpieczeniowych dla motocykli, oczywiście. Przypuszczam z dużą dozą prawdopodobieństwa, że taniej będzie, gdy zrobisz to sam.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jeszua
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: piątek, 12 lutego 2010, 18:54 |
|
Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
|
|
ode mnie odpowiedź masz na prm. dodam tutaj, bo tam niektórzy wzięliby się za kretyńską polemikę, że od czasu wyroku nsa odliczam vat od paliwa (motocykla nie kupowałem, jeszcze - ale odliczę), a wcześniej również od ubioru, kasku, itd jsz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
BartBWc
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: piątek, 12 lutego 2010, 19:20 |
|
|
|
Mogę też prosić o info w tym temacie?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Robertxrv
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: piątek, 12 lutego 2010, 20:05 |
|
|
|
Od motocykla odliczysz cały VAT.
Użerać z US będziesz Ty, lub Twoja księgowa.
VAT-u od paliwa nie odliczysz (benzyna). Możesz wrzucić w koszty.
Najlepiej dogadać się z dealerm i odzież doliczyć do ceny motocykla. Unikniesz wtedy problemu z zakwestionowanem słuszności przez US. Wadą tego rozwiązania jest to, że płacisz raty też od ciuchów.
Ubezpieczyć możesz sam, pod warunkiem że warunki Twojej firmy ubezpieczeniowej są identyczne z ubezpieczalnią firmy leasingowej.
Co do najlepszej oferty leasingowej, to jest ona zależna od Twojego przychodu, pierwszej wpłaty. Podejrzewam, że wielu delaerów ma podpisane umowy z bankami i firmami leasingowymi. Pozbieraj oferty z kilku firm i będziesz wiedział.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Wojtas
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: piątek, 12 lutego 2010, 20:09 |
|
|
|
Odliczasz pełny Vat, w wysokości jaka wynika z płaconej raty. Oczywiście o ile Twoja sprzedaż jest opodatkowana VAT-em (ja np. jestem VAT-owcem, ale ostatnio całą sprzedaż ma na stawce ZW i nie mogę odliczac VAT tylko księguję wszystko brutto) Jeśli jednak chcesz miec 100% pewnośc co do tego jak do tych spraw podejdzie Twój urząd skarbowy (a jak to mówią co kraj to obyczaj - czytaj co urząd to interpretacja :? ), to jest tylko jeden pewny sposób, bo daradców będzie wielu, ale jak będzie coś nie tak to Ciebie ścigną. Powinieneś złożyc swoje pytania w formie pisemnej do urzędu w którym się rozliczasz i wtedu urząd musi odpowiedziec Ci na piśmie (bodajże 30 dni). Jest to jedyna metoda 100%, inaczej nie masz się na czy podeprzec, nawet jeśli Pani w urzędzie powie Ci co i jak to po kilku latach przy kontroli szukaj wiatru w polu.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jeszua
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: piątek, 12 lutego 2010, 20:20 |
|
|
Robertxrv pisze: VAT-u od paliwa nie odliczysz (benzyna). Możesz wrzucić w koszty. niby dlaczego? Wojtas pisze: Jest to jedyna metoda 100%, inaczej nie masz się na czy podeprzec, oczywiście że ma: wyrokiem nsa z początku ub roku, jakoś luty albo marzec. AFAIR raz już tu o tym pisałem jsz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Robertxrv
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: piątek, 12 lutego 2010, 20:56 |
|
|
jeszua pisze: Robertxrv pisze: VAT-u od paliwa nie odliczysz (benzyna). Możesz wrzucić w koszty. Można, faktytcznie! Sory, zwracam honor!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: piątek, 12 lutego 2010, 22:16 |
|
|
|
dokładnie jest tak jak pisał moj przedmówca :) wyrok NSA wyjaśnil wszytkie wątpliwości
odliczasz pełen vat od motocykla, pełen od paliwa i od akcesoriów niezbędnyhch do jazdy tym pojazdem i wykonywania na nim swojej pracy. to czy przekonasz US o tym czy kombinezon czy kufry są Ci niezbędne do jazdy na motocyklu to juz inna sprawa :) kwestia interpretacji :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
groodeks
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: sobota, 13 lutego 2010, 12:42 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jeszua
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: sobota, 13 lutego 2010, 13:23 |
|
|
groodeks pisze: Nie wiem o jakim wyroku dokładnie piszecie, ale z przytoczonych na pl.rec.motocykle linków wynika, że można odliczyć VAT od paliwa, a od samego motocykla "niby można", ale nie jest to pewne. w wyroku dokonana jest interpretacja przepisów, na podstawie których us odmawiały prawa do odliczenia vat. to, czy odliczenie dotyczy paliwa, czy motocykla jest kwestią drugorzędną, ponieważ odnoszą się do niego te same prawa. to tak, jak zakup długopisów do wypisywania faktur i ciężarówki do wożenia towaru: jedno i drugie służy do prowadzenia działalności jsz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
groodeks
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: sobota, 13 lutego 2010, 13:45 |
|
|
|
No tak, ale z tego co widzę na różnych forum ludzie mają nadal "trudności"...
W takim razie którym orzeczeniem NSA się podeprzeć w razie gdy urząd odmówi odliczenia podatku i czy warto / trzeba żądać (przed zakupem moto) na piśmie od własnego urzędu skarbowego orzeczenia w tej sprawie ? (jak pisze Wojtas).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jeszua
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: sobota, 13 lutego 2010, 14:24 |
|
|
|
"problemy" mają ci, którzy nie rozumieją słowa pisanego. jeśli jest wyraźnie powiedziane, że wyroki nsa stanowią oficjalną interpretację prawa, to czego jeszcze chcesz? us nie odmawia odliczenia. może je zakwestionować w razie kontroli. wyrok sądu masz powyżej, ile razy trzeba to samo powtarzać..? :? jsz
ps. a rób co chcesz, stać Cię to im oddaj ten vat i wtedy na pewno będziesz spał spokojnie...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
groodeks
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: sobota, 13 lutego 2010, 15:16 |
|
|
OK, Dziękuje ! Cytuj: ile razy trzeba to samo powtarzać..? :? To wynika z tego że za dużo czytam na różnych forach i już mam mętlik w głowie !
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Nowy motocykl (enduro) na firmę w leasingu - kilka pytań. Post: niedziela, 14 lutego 2010, 09:42 |
|
|
groodeks pisze: OK, Dziękuje ! Cytuj: ile razy trzeba to samo powtarzać..? :? To wynika z tego że za dużo czytam na różnych forach i już mam mętlik w głowie ! czytając fora tematyczne, trzeba należytą uwagę zwrócić na daty :D coś co jeszcze kiedyśbyło problemem, dziś już nim nie jest
|
|
| Na górę |
Offline |
 |