Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 05:09

Autor Wiadomość
 Tytuł: Junak - reaktywacja
Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.tarna.pl
może ktoś będzie zainteresowany - ciekawa propozycja czy nie ?? hmmm sam nie wiem :-)

[ img ]

http://www.max24.pl/junak-350,p2299754.html?last=sklep&q=junak&order=p

http://www.otwarty.pl/tekst/34775/junak-legenda-powraca.html

Junak - legenda powraca

W sklepie max24.pl można już dzisiaj, przed premierą 10 maja zamówić nowy model legendarnego Junaka - 350. Chopper w porównaniu do poprzednich prób odświerzenia motora jest dziełem polskiej firmy.

Tylko na polski rynek
ALMOT rozpoczął współpracę z e Grupą sp. z o.o. na początku marca tego roku. Zaowocowało to otworzeniem internetowego kanału dystrybucji dla skuterów oznaczonych marką Ferro, rowerów Electra oraz najnowszej produkcji ALMOT-u, Junaka 350. W przedsprzedaży i po premierze chopper będzie sprzedawany tylko na terenie Polski. Mocne wzornictwo i siła brzmienia sprawią, że dawni fani Junaka mogą zacierać ręce na nowy środek transportu.

Moc legendy
Junak 350 jest stworzony przez ALMOT przy współpracy z czołowym polskim konstruktorem - inż. Konradem Czwordonem. Dwusuw będzie dostępny w trzech wersjach - czarny, biały i czerwony różniących się nie tylko kolorem, ale też osłoną baku. W wypadku czarnej wersji będzie to chromowana płyta z wygrawerowaną nazwą Junak. Motor oferowany jest w cenie 11 900zł, a porównując ja do dokładności wykonania i mocy, jaka drzemie w chopperze wydaje się niedorzeczna. ALMOT potwierdza, że ich głównym celem było ożywienie legendy, nie żerowanie na niej. Silnik 320 ccm pozwala na rozpędzenie się do 140 km/h.

Dystrybucja
Od 19 maja można zgłosić się na zapisy przedsprzedaży w sklepie max24.pl. W tej dystrybucji jest oferowanych 40 sztuk. Transport odbędzie się do klientów 10 maja br. Transport jest darmowy.

Tytuł: Re: Junak - reaktywacja
Takiemu nie podskoczysz!

Ta, w Polsce... tylko ciekawe skąd wzięte części, silnik etc. Widziałem go na wystawie. Wygląda ciekawie, tylko co to ma do pierwowzoru ??

Za duża przerwa w istnieniu marki, nie da się już tego odtworzyć. Tak jak nie będzie już nart "Polsport" czy ciuchów "Moda Polska".

Zadomowiony na dobre

Ja jako stary fan i właściciel Junaka sceptycznie patrzę na takie reaktywacje.
Zwłaszcza, że zapomniano o podstawowych atrybutach Junaka. Dla mnie nowy model chociażby we wzornictwie powinien nawiązywać do oryginału (charakterystyczna lampa w M10, kratka na baku etc) no i ten silnik - dwusuw, zamiast charakterystycznego jednocylindrowego czterosuwa o niepowtarzalnym dźwięku ...
Dobrze, że choć zajęła się tym firma, która co nieco siedzi aktualnie w Junakach. ALMOT jest aktualnie największym producentem części (replik) do Junaka.
No ale ktoś inny może inaczej pomyśleć i może mieć inne zdanie niż ja ... (ja jestem zakochany w starym poczciwym Junaku)

Takiemu nie podskoczysz!

"Junaki" z CHRL już jeżdżą od jakiegoś czasu. Moim zdaniem to nieporozumienie :? Gdyby jeszcze był robiony w PL w wyraźnym nawiązaniu do tradycji. Legenda motoryzacji za 11,9 tys. Hmm :roll: Zaraz pewnie jeszcze wypuszczą "Sokoła" :shock:

Zadomowiony

Gdzieś wam tu mylny błąd zabłądził. To dwugarowy czterosuw chłodzony cieczą bazowany na ś.p. Hondziawce Rebel.
Ciekawe z czego ma tego apsajdałna, bo na oko skok całkiem słuszny :shock:

Bajkopisarz forumowy

To dupa jakaś, Junak nigdy nie był chopperem. A wszyscy chcą mu nadac taki kształt i frędzle. Gwałt i hańba :)

Zadomowiony na dobre

Jak widzisz, dla niektórych junak zawsze był czoperem tylko trzeba było trochę nad nim popracować. Też nie rozumiem tego klimatu. Firma chce po prostu wyprodukować moto i je sprzedać wykorzystując logo znanego klasyka. Żałosny styl sprzedaży.

Aktywny

Strona WWW: http://www.youtube.com/ajbidikej
Hej

Dla mnie bomba - niech robia co chca tylko zeby nie nazywali tego Junakiem . Juz raz probowali wskrzesic Janka sprowadzajac chinczyka jakiegos ktorego wszyscy zaczeli nazywac Hu...jakiem.

Junak to M07 , M10 , B20 i przejsciowki robione od 58 do 65. koniec kropka zaden inny to nie Junak tylko bezczeszczenie nazwy. Niech wymysla inna nazwe - potrzebny jest tani motocykl dla poczatkujacych.

PZDR

Dom