| Autor |
Wiadomość |
|
Tarna
|
Tytuł: Junak - reaktywacja Post: piątek, 19 marca 2010, 16:48 |
|
Strona WWW: http://www.tarna.pl
|
może ktoś będzie zainteresowany - ciekawa propozycja czy nie ?? hmmm sam nie wiem :-) [ img ]http://www.max24.pl/junak-350,p2299754.html?last=sklep&q=junak&order=phttp://www.otwarty.pl/tekst/34775/junak-legenda-powraca.htmlJunak - legenda powraca W sklepie max24.pl można już dzisiaj, przed premierą 10 maja zamówić nowy model legendarnego Junaka - 350. Chopper w porównaniu do poprzednich prób odświerzenia motora jest dziełem polskiej firmy. Tylko na polski rynek ALMOT rozpoczął współpracę z e Grupą sp. z o.o. na początku marca tego roku. Zaowocowało to otworzeniem internetowego kanału dystrybucji dla skuterów oznaczonych marką Ferro, rowerów Electra oraz najnowszej produkcji ALMOT-u, Junaka 350. W przedsprzedaży i po premierze chopper będzie sprzedawany tylko na terenie Polski. Mocne wzornictwo i siła brzmienia sprawią, że dawni fani Junaka mogą zacierać ręce na nowy środek transportu. Moc legendy Junak 350 jest stworzony przez ALMOT przy współpracy z czołowym polskim konstruktorem - inż. Konradem Czwordonem. Dwusuw będzie dostępny w trzech wersjach - czarny, biały i czerwony różniących się nie tylko kolorem, ale też osłoną baku. W wypadku czarnej wersji będzie to chromowana płyta z wygrawerowaną nazwą Junak. Motor oferowany jest w cenie 11 900zł, a porównując ja do dokładności wykonania i mocy, jaka drzemie w chopperze wydaje się niedorzeczna. ALMOT potwierdza, że ich głównym celem było ożywienie legendy, nie żerowanie na niej. Silnik 320 ccm pozwala na rozpędzenie się do 140 km/h. Dystrybucja Od 19 maja można zgłosić się na zapisy przedsprzedaży w sklepie max24.pl. W tej dystrybucji jest oferowanych 40 sztuk. Transport odbędzie się do klientów 10 maja br. Transport jest darmowy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: Junak - reaktywacja Post: piątek, 19 marca 2010, 17:08 |
|
|
|
Ta, w Polsce... tylko ciekawe skąd wzięte części, silnik etc. Widziałem go na wystawie. Wygląda ciekawie, tylko co to ma do pierwowzoru ??
Za duża przerwa w istnieniu marki, nie da się już tego odtworzyć. Tak jak nie będzie już nart "Polsport" czy ciuchów "Moda Polska".
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
spozo
|
Tytuł: Re: Junak - reaktywacja Post: piątek, 19 marca 2010, 21:01 |
|
|
|
Ja jako stary fan i właściciel Junaka sceptycznie patrzę na takie reaktywacje. Zwłaszcza, że zapomniano o podstawowych atrybutach Junaka. Dla mnie nowy model chociażby we wzornictwie powinien nawiązywać do oryginału (charakterystyczna lampa w M10, kratka na baku etc) no i ten silnik - dwusuw, zamiast charakterystycznego jednocylindrowego czterosuwa o niepowtarzalnym dźwięku ... Dobrze, że choć zajęła się tym firma, która co nieco siedzi aktualnie w Junakach. ALMOT jest aktualnie największym producentem części (replik) do Junaka. No ale ktoś inny może inaczej pomyśleć i może mieć inne zdanie niż ja ... (ja jestem zakochany w starym poczciwym Junaku)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Sikorp
|
Tytuł: Re: Junak - reaktywacja Post: piątek, 19 marca 2010, 23:17 |
|
|
|
"Junaki" z CHRL już jeżdżą od jakiegoś czasu. Moim zdaniem to nieporozumienie :? Gdyby jeszcze był robiony w PL w wyraźnym nawiązaniu do tradycji. Legenda motoryzacji za 11,9 tys. Hmm :roll: Zaraz pewnie jeszcze wypuszczą "Sokoła" :shock:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Pastor
|
Tytuł: Re: Junak - reaktywacja Post: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 13:30 |
|
|
|
Gdzieś wam tu mylny błąd zabłądził. To dwugarowy czterosuw chłodzony cieczą bazowany na ś.p. Hondziawce Rebel. Ciekawe z czego ma tego apsajdałna, bo na oko skok całkiem słuszny :shock:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marcin4943
|
Tytuł: Re: Junak - reaktywacja Post: sobota, 17 kwietnia 2010, 20:11 |
|
|
|
To dupa jakaś, Junak nigdy nie był chopperem. A wszyscy chcą mu nadac taki kształt i frędzle. Gwałt i hańba :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
johnmichael
|
Tytuł: Re: Junak - reaktywacja Post: sobota, 17 kwietnia 2010, 20:24 |
|
|
|
Jak widzisz, dla niektórych junak zawsze był czoperem tylko trzeba było trochę nad nim popracować. Też nie rozumiem tego klimatu. Firma chce po prostu wyprodukować moto i je sprzedać wykorzystując logo znanego klasyka. Żałosny styl sprzedaży.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
es_kol_ta
|
Tytuł: Re: Junak - reaktywacja Post: sobota, 17 kwietnia 2010, 20:35 |
|
Strona WWW: http://www.youtube.com/ajbidikej
|
|
Hej
Dla mnie bomba - niech robia co chca tylko zeby nie nazywali tego Junakiem . Juz raz probowali wskrzesic Janka sprowadzajac chinczyka jakiegos ktorego wszyscy zaczeli nazywac Hu...jakiem.
Junak to M07 , M10 , B20 i przejsciowki robione od 58 do 65. koniec kropka zaden inny to nie Junak tylko bezczeszczenie nazwy. Niech wymysla inna nazwe - potrzebny jest tani motocykl dla poczatkujacych.
PZDR
Dom
|
|
| Na górę |
Offline |
 |