| Autor |
Wiadomość |
|
kawa32
|
Tytuł: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 18:47 |
|
|
od jakiegoś czasu pojawiają się na allegro aukcje tego typu: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1794581kiedyś na jedno z ogłoszeń wysłałem zapytanie ponieważ nie podają nr. tel. po jakimś tygodniu koleś odpisuje w języku angielskim i proponuje mi kupno motocykla z polską rejestracją i twierdzi że kupił moto podczas pobytu w Polsce i wywiózł go do ojczyzny! po kłopotach z przerejestrowaniem stwierdził że łatwiej mu go sprzedać w Polsce! po kilku imeilach o de mnie z prośbą przesłania nr. tel adresu i zdjęć polskich dokumentów koleś już nie odpisuje a dodam że na początku był bardzo zainteresowany sprzedażą,co o tym sądzicie? myślę że z tym ogłoszeniem jest podobna sytuacja,
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dziura
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 19:00 |
|
|
|
Moim zdaniem to ściema. Nie ma żadnych problemów z przerejestrowaniem moto w Anglii. To już bardziej dziwne, że chciało mu się w Polsce. Niech przesle Ci skan dowodu. Tak, czy siak trzymałbym sie od tego z daleka. Ps. Parę tygodni temu czytałem wątek o oszustach, którzy w ten sposob naciagali ludzi na zaliczki za auta (samochód wywieziony z granicę, a potem z jakichś powodów musi wracać do kraju). Prosili o przesłanie zaliczki za pośrednictwem firmy transferującej kasę, a potem znikali (tak jak firma). Czyli już za motocykle zię wzięli, no, no.... Btw, jeżeli kolo mieszka w promieniu 200 mil o Edynburga, to mogę się przejechać obejrzeć :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
beemer
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 19:01 |
|
Strona WWW: http://www.pixellman.smugmug.com/Motorcycles
|
|
powazny sprzedawca odpowiedzialby na Twe pytania
Moim zdaniem to przekret.. Nie powinienes myslec ze jestes szczesciarzem i trafila Ci sie okazja ...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jeszua
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 19:07 |
|
Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
|
|
klasyczne oszustwo, powraca co kilka (-naście) miesięcy ten sam schemat: wyjątkowo atrakcyjna oferta, rzekomo pojazd za granicą, oferta przesłania firmą spedycyjną - ale dopiero po przesłaniu zaliczki. ciągle mnie dziwi, że są ludzie tak naiwni, że wierzą w takie "okazje" jsz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 19:14 |
|
|
Klasyczne oszustwo. http://forum.motocyklistow.pl/index.php ... try1599264Cytuj: UWAGA NA OSZUSTÓW NA OTOMOTO.PL Sprzedają motocykle i samochody znajdujące się w Angli, zarejestrowane w Polsce, korzystają z portalu pośredniczącego w transakcjach internetowych, gwarantującego podobno bezpieczeństwo transakcji. Jak klient wpłaci na konto portalu pośredniczącego to oni znikają... Znalazłem dwa takie ogłoszenia szukając motocykla BMW, cechy charakterystyczne każdego ogłoszenia: - stosunkowo niska cena, w euro, wliczony koszt transportu - stan bardzo dobry, wszystko ok - motocykle znajdują się w Anglii i są zarejestrowane w Polsce - namawiają do skorzystania z portalu pośredniczącego w transakcjach internetowych - odpisują w języku angielskim - mail najczęściej na yahoo Sporo osób już oszukali: http://forumprawne.org/nowe-technologie ... omoto.html
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Kinioo
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 19:28 |
|
|
|
Siemka, Podobne ogłoszenia znalazlem jak szukalem samochodow. Bardzo okazyjne ceny/stan itp. kontakt TYLKO mailowy. Na jeden z maili odpisano mi zeby przelac pieniadze a auto bedzie do odebrania tu i tam. Jak zapytalem czy moge podjachac obejrzec i zaplacic gotowka, odpowiedziano ze co ja chce, auto w idealnym stanie, jest obecnie w garazu a ona (właściciel) jest obecnie w ojczyznie tzn w NIemczech - auto chcialem kupic w UK i niby ona tu pracuje itp ale chwilowo wyjechala.... Sciema na maxa. Ja bylbym bardzo ostrozny. Poza tym co to za sprzedawanie/kontaktowanie sie przez maila i bez ogladniecia produktu. Nie sa to skarpetki zeby zamawiac online !
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kawa32
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 19:47 |
|
|
|
chyba każdy zna odpowiedź na pytanie które zadałem,nie jestem idiotą żeby wpłacać komuś kasę na konto od tak,motocykl kupiłem z pewnego źródła! zastanawiam tylko nad tym,jeżeli ogłoszenia się pojawiają to znaczy że interes kwitnie,może będzie to kolejna przestroga!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
beemer
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 20:15 |
|
Strona WWW: http://www.pixellman.smugmug.com/Motorcycles
|
|
Naprawde bys sie zdziwil ile ludzi jest naiwnych ... Takie czasy ..Nic nie widza ..pogon za kasa zaslania im rozsadne myslenie . :lol: :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
berserkers
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 21:35 |
|
|
|
Ostatnio ta sama sytuacja byla z KTM LC4 - ŚCIEMA!!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marck3
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 21:54 |
|
|
|
Witam, Niewątpliwie jest to oszustwo, też z gościem chwilę korespondowałem, mam nadzieję że nikt się na to nie nabierze
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adagiio
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: czwartek, 25 marca 2010, 22:03 |
|
|
|
Taa , 525 z trzy tysiaki eurasów i ML-a za piętnaście , CCC w naszym kraju to połowa sukcesu , a frajerów czekających na okazje nie brakuje , jak słyszę słowo promocja albo okazja to chce mi sie rzygać na samą myśl , a co dopiero kupić :lol: .
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
arti
|
Tytuł: Re: oszustwo czy okazja? Post: piątek, 26 marca 2010, 13:54 |
|
|
Cześć, ten proceder na otomoto trwa juz jakiś czas, pisałem kiedyś o tym szukajac dla siebie sprzęta: viewtopic.php?f=10&t=3094
|
|
| Na górę |
Offline |
 |